spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelEmeğe Saldırı Hız Kesmiyor: Sırada “Uzaktan ve Esnek Çalışma Yönetmeliği” Var

Emeğe Saldırı Hız Kesmiyor: Sırada “Uzaktan ve Esnek Çalışma Yönetmeliği” Var

Anayasa referandumunda ‘Evet’ sonucunun çıkmasının ardından, AKP hükümetinin emeğe dönük saldırılarının ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de sırada “uzaktan ve esnek çalışma yönetmeliği” var!

BirGün’de yer alan habere göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hafta sonu NTV’de yaptığı açıklamada, uzaktan ve esnek çalışmaya ilişkin hazırladıkları yönetmeliği bir ay içerisine yayımlayacaklarını, eylül-ekim aylarında da bunu destekleyen yasal düzenlemeleri çıkaracaklarını duyurdu.

Sendikalar ‘tutucu’ymuş
Sendikaların işçileri daha fazla örgütsüzleştireceği, güvencesizliğe ve kuralsızlığa mahkûm edeceği için karşı çıktığı esnek çalışma modellerini yere göğe sığdıramayan Müezzinoğlu, “Esasında bizim sendikalarımız bu anlamda biraz tutucu davranıyor, burada bir zorluğumuz var. Ama 21’inci yüzyılın çalışma hayatında artık uzaktan çalışma, 24 saatin dinamiklerine uygun çalışma, belirli kalıpların içinde kalarak değil, tam aksine 360 derece dönebilen, buralardaki çalışanların haklarını koruyabilen yapı. O nedenle biz esnek çalışmayı da, uzaktan çalışmayı da… Bunlarla ilgili bir iki madde yasal düzenlememiz var. Uzaktan çalışmanın yönetmeliği hazırlandı, yayımlanmak üzere” dedi.

‘Cesur adımlar bekliyoruz’
Esnek çalışmanın önümüzdeki dönem istihdama ciddi düzeyde katkısının olacağını iddia eden Müezzinoğlu, “Ben birkaç ülkeden rakam verecek olursam; Almanya’da şu anda 2,5 milyondan fazla uzaktan çalışan var, İngiltere’de bu rakam 4,2 milyon, Amerika’da 9,5-10 milyon. Dolayısıyla bizim uzaktan çalışmaya, esnek çalışmaya sıcak bakmamız ve sahip çıkmamız lazım. Sendikalarımızdan da beklentimiz şu: Bu esnek çalışmada da uzaktan çalışmada da çalışanın haklarını nasıl koruruz, nasıl güvenceye alırız, bu anlamda ciddi düzeyde daha vizyoner bir katkı ve cesur adımlar bekliyoruz” diye konuştu.

Yönetmeliği önümüzdeki 1 ay içinde yayımlayacaklarını söyleyen Müezzinoğlu, “Biliyorsunuz bir kısım yasal düzenleme yaptık, destekleyici olanları da inşallah eylül-ekimde çıkartacağız” ifadelerini kullandı.

‘Düzenleme kadınları vuracak’
Bakan Müezzinoğlu’nun bu sözlerine, ‘katkı beklediği’ sendikalardan tepki geldi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, BirGün’e yaptığı açıklamada, tele çalışma/uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modellerine kesinlikle karşı olduklarını vurguladı.

Bu çalışma modellerinin yaygınlaştırılmasının öncelikle kadınları vuracağını belirten Beko, şunları kaydetti: “Kadınlar zaten güvenceli, tam zamanlı işlerde sendikalı şekilde çalışma hakkından yoksun bırakılırken, esnek ve uzaktan çalışma kadınları iyice evlerine hapsedecek. Kadın hem evde çocuk bakacak, hem dışarıdan kendisine verilen işleri yapacak hem de ev işlerini yapacak, bu şekilde yoğun bir sömürüye maruz kalacak. Üstelik emeklilik, bu şekilde çalıştırılan kadınlar için hayal olacak. Kayıt dışı çalışma ve kuralsızlık artacak. Bu sistem Bakan’ın iddia ettiği gibi modern zamanın gereği değil, aksine çağdışı bir sistemdir. Hedeflenen kadınların istihdama katılımı ise yapılması gereken onları eve kapatmak değil, mahallelerde ve işyerlerinde ücretsiz, ulaşılabilir, kaliteli kreş hizmeti sağlayarak çocuk bakım yükünü kadınların sırtından almaktır.”

Avrupa’da ciddi bir sorun
İşçilere sunulması gereken servis, sigorta, yemek, kreş gibi temel hizmetlerden kurtulmak isteyen patronların maliyetlerini düşürmek adına, böyle bir sistemin savunulmasının mümkün olmadığını belirten Beko, “Bakan Müezzinoğlu, Almanya’yı, İngiltere’yi örnek gösteriyor. Biz hem ILO zirvesinde hem de L20 toplantılarında bu ülkelerin sendikalarıyla beraberdik. Bu toplantılarda gördük ki, Avrupa sendikalarının en önemli gündemi bugün esnek çalışma ve kiralık işçilik gibi uygulamaların getirdiği sorunlar. Almanya Başbakanı Merkel dahil birçok hükümet yetkilisi de bu konularda ciddi sorunların yaşandığını kabul ediyor ve ‘Haklısınız, iyileştirme yapmamız gerekecek’ diyor” şeklinde konuştu.

Esnekliği bırak, dış politikaya bak
DİSK Başkanı Beko ayrıca, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin şu anda sosyal ve ekonomik anlamda 15 ülkeyle ilişkileri bozulmuş durumda. Eskiden bu ülkelere ürün ihraç edebilen fabrikalar bugün ihracat yapamıyor. Üretim yapıyorlar, ama mallar depolarda kalıyor. Son bir yılda bin 77 fabrika ve KOBİ kapandı. Eğer hükümet istihdamı artırmak, işsizliği azaltmak istiyorsa, dış politikanın gözden geçirilmesi ve bu ülkelerle bozulan ilişkilerin düzeltilmesi gerekiyor.”

Bu yazı http://direnemek.org/ sitesinden yayınlanmıştır.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler