spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelBirleşik Metal-İş: İşçilerin hak kaybına sebep olan zorunlu arabulucuk yasasının takipçisiyiz

Birleşik Metal-İş: İşçilerin hak kaybına sebep olan zorunlu arabulucuk yasasının takipçisiyiz

25 Mayıs 2017 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na gönderilen  “İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı”nın 25 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası bir açıklama yayınladı. Zorunlu arabuluculuk düzenlemesinin hukukun genel ilkelerine, iş hukukunun işçiyi koruma-gözetme ilkesine, işçi lehine yorum ilkesine açıkça aykırı olduğu ifade edilen açıklamada, hak kavramının adım adım ortadan kaldırıldığı yasanın takipçisi olacakları vurgulandı.

Sendikaların, işçilerin kölelik düzenini iyice kurumsallaştıran zorunlu arabuluculuk yasasına dair sessizliklerini koruduğu şu dönemde Birleşik Metal-İş Sendikası, bir açıklama yayınlayarak yasa tasarısının Meclis’ten geçmemesi için mücadele yürüttüklerini fakat tasarının yasalaştığını ve bundan sonra da adım adım işçilerin hak kaybına sürüklendiği şu dönemde yasanın takipçisi olacaklarını ifade etti.

Birleşik Metal-İş Sendikasının yaptığı açıklamanın tam metni şu şekilde:

İşçi haklarına bir saldırı daha:

Zorunlu Arabuluculuk Yasallaştı!

1 Ocak 2018’den itibaren iş davalarında zorunlu arabuluculuk getirildi.

25 Mayıs 2017 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na gönderilen AKP Hükümeti tarafından “İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı” 25 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı.

7036 Sayılı yeni İş Mahkemeleri Kanun uyarınca 1.1.2018 tarihi itibariyle işçiler arabulucuya gitmeden, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık ücretli izin alacağı, sendikal tazminat davaları ve işe iade davası açmadan önce arabulucuya başvurmak zorundalar. Aksi takdirde davaları reddedilecektir. Arabulucunun bir kara vermesi halinde işçiler aynı konuda bir daha dava açma hakkına sahip olamayacaklar.

Gönüllülük ve eşitlik ilkelerine dayanan arabuluculuk müessesenin zorunla hale getirilmesiyle, ekonomik ve hukuku hakları öğrenmede eşit oldukları işverenlerin karşısında işçiler, kanunen kendilerine ödenmesi gereken tazminat ve alacakları için pazarlık masasına oturtulacak ve alacağının altında bir rakamda uzlaştırılmaya çalışılacaktır.

Yasa zorunlu arabuluculuğun yanı sıra işe iade davalarına ilişkin hak kaybına da neden olmaktadır. Yasada işten çıkarılan işçinin işe iade davası açtığında 2 yıl sürmüş olsa dahi dava sununa kadar ki zamlar eklenerek ücreti güncelleniyor ve hem işe iadeye bağlı alacakları hem de diğer tazminatları yeniden hesaplanıyordu.

Dün yürürlüğe giren değişiklikle ile işe iade davası sonucunda esas alınacak ücret dava sonunda değil dava açıldığı sırada ki ücreti olacaktır. Dava süresince meydana gelen ücret artışları ve kıdem tavanındaki artışlardan işçi yararlanamayacaktır.

Yasa ile kıdem-ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve yıllık izin alacağında zamanaşımı 5 yıla indiriliyor.

Yine yapılan değişiklik ile işten çıkarılan işçiler, Türkiye İş Kurumuna başvuruyor ve inceleme talep ediyorlardı. Yasa ile artık İş Kurumu’na işten çıkarılan işçiler başvuramayacaklar.

İş Kanunu’nun ve iş hukuku mevzuatının emredici kuralları hiçe sayılarak; güçlüden, işverenlerden yana bir hukukun önü açılmış oldu. Zorunlu arabuluculuk düzenlemesi hukukun genel ilkelerine, iş hukukunun işçiyi koruma-gözetme ilkesine, işçi lehine yorum ilkesine açıkça aykırıdır.

“Mahkeme kapılarında sürünmektense hızlı ve ucuz bir şekilde alacağına kavuşmanın bir yolu” olarak süslenen zorunlu arabuluculuk düzenlemesi ile “HAK” kavramı adım adım ortadan kaldırıldı, işçi sınıfı bireysel hakları bakımından da işverenlerin insafına terk edildi.

Biz DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası olarak, “HAK” kavramının adım adım ortadan kaldırıldığı yasaya karşı her türlü itirazımızı dile getirdik ve mücadelemizi yürüttük. Bugünden sonra işçiler açısından hak kaybına neden olan yasanın takipçisi olacağız.

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler