spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelArjantin ayakta: "Açlık çekmeye zorlayan politikaları kabul etmiyoruz"

Arjantin ayakta: “Açlık çekmeye zorlayan politikaları kabul etmiyoruz”

Arjantin’de işçi sendikaları, sosyal hareketler ve insan hakları grupları Buenos Aires sokaklarında Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin ekonomi politikalarını, işten çıkarmaları, yeni getirilen emekliliğe ilişkin düzenlemeleri, sosyal liderlere yönelik yargısal kovuşturmayı ve işçilere yönelik diğer düzenlemeleri protesto etti.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’de çeşitli sektörlerden işçiler ve çalışanlar ile öğrenciler, ülkede getirilen neoliberal düzenlemeleri protesto etti. Yüz binlerce kişinin bir araya geldiği eylemde, Devlet Başkanı Macri’ye şu sözlerle seslenildi: “Açlık çekmeye zorlayacak politikalara devam etme.”

Gazete Karınca’da yer alan habere göre eyleme katılan sendikalar arasında Genel İşçi Konfederasyonu (3 milyon üye), Arjantin Merkez İşçi Sendikası (1.5 milyon üye) ve Kamu İşçileri Sendikası (250 bin civarında) yer aldı.

Birçok sektörden binlerce kişi

Eylem, sendikaların katılımıyla sınırlı kalmadı. Üniversite öğrencileri, akademisyenler ve bilim insanları “devlet üniversitelerini savunmak” için sokağa çıkarken, yaklaşık 200 bin üyesi bulunan taşımacılık sektöründe çalışan işçilerin sendikası da eylemlerde yer aldı. Kamyon şoförleri, Macri’nin ‘piyasa dostu’ ekonomi politikalarını kentin en kalabalık mahallelerindeki yolları kapatarak protesto etti.

Telesur’un haberine göre bankacılık sektöründekiler de eylemlere katılanlar arasındaydı. Pazartesi günü başlayan ve 48 saat boyunca süren grevle maaşlara getirilen yüzde 9’luk zamma karşı çıkan banka sektörü çalışanları, en az yüzde 20 civarında olan enflasyon oranı karşısında en az bu oranda ücret artışı talebinde bulundu.

Düzenlemeler neleri içeriyor?

Arjantin’de kamu sektörü ve hükümet arasındaki gerilim, Devlet Başkanı Macri’nin emeklilik ve işçilere yönelik düzenlemelerinin Kongre tarafından onaylanmasından itibaren artış gösterdi.

Yapılan düzenlemelerde; şirketlerin çalışanlarını işten çıkarmasının kolaylaştırılması, geçici çalışmanın yaygınlaştırılması ve sosyal güvenlik sistemine katkının düşürülmesi en çok tepki gösterilen konular arasında.

Ayrıca Kamu İşçileri Birliği ATE’nin verilerine göre son iki ayda hükümet yaklaşık binlerce kamu çalışanını işten çıkardı.

Sadece Ocak ayında 4 bin kamu çalışanının işine son verildi.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler