spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncel70'inci Vicdan ve Adalet Nöbeti gerçekleşti: "İşçiler ölüyor, kadınlar ölüyor, çocuklar ölüyor…...

70’inci Vicdan ve Adalet Nöbeti gerçekleşti: “İşçiler ölüyor, kadınlar ölüyor, çocuklar ölüyor… dur diyecek kimse yok mu?”

70’inci Vicdan ve Adalet Nöbeti 4 Mart 2018 Pazar günü 13:00’te Galatasaray Meydanı’nda tutuldu. Basın açıklamasını Arka Sıradakiler dizi setindeki iş cinayetinde hayatını kaybeden Selin Erdem’in ablası Sema Erdem okudu. Nöbet 11 Mart 2012’de Esenyurt Marmara Park AVM inşaatı çadır yangınında hayatını kaybeden işçilerin anısına tutuldu.

Açıklamanın ardından sözü Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin avukatlarından Gökhan Küçük aldı. Cumhuriyet tarihindeki iş cinayetlerinin kronolojik çözümlemesini yaparak sözü Esenyurt Marmara Park AVM’de meydana gelen iş cinayetine getirdi.

Çadırlarda yangın çıkacağı defalarca kayıt altına alınmış

Gökhan Küçük Esenyurt çadır yangını davasının yargılama ve Yargıtay sürecine dair bilgi verdi. Esenyurt için beklenmedik olay demenin söz konusu olamayacağını, bu olaya kaza demenin imkânsız olduğunu, iş kurul toplantı tutanaklarında işçilerin barınma amaçlı kullandıkları çadırda yangın çıkacağının defalarca kayıt altına alındığını anlattı. İş cinayetlerinin en önemli sebebinin alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri olduğunu ifade etti. Cumhuriyet tarihindeki iş cinayetlerine dair kronolojik bilgilendirme yaptı. İş cinayetleri arasındaki sürekliliği gözler önüne serdi. Türkiye’de iş cinayetlerinin sektörel olarak ayrıştırıldığında, en fazla ölümün inşaat sektöründe gerçekleştiğini ifade etti.

Taşeronlaşma denetimi de imkânsızlaştırıyor

Küçük, Marmara Park AVM’nin inşa sürecine değinerek yerli ve uluslararası finans kuruluşlarının bu projedeki sorumluluklarını anlattı. İşleri nasıl taşere ettiklerinden bahsedip taşeronlaşmanın denetimi de imkânsızlaştırdığı tespitinde bulundu. Gerçek sorumluların yargılanamamasının en önemli sebebinin bir bakıma bu husus olduğunu belirtti. Yargı organlarının da soruşturmada gerçek failleri arama anlamında etkisiz kaldığını söyledi.

Marmara Park AVM davasının Yargıtay aşamasından bahsetti. Firma sahiplerinin yargılanmadığını, sadece firma çalışanlarının yargılandığını, bu durumu yargılama sürecinde ifade ettiklerini anlattı. Yargıtay’ın Kayı inşaat yönetim kurulu üyeleri ve Mira Tek yönetimi hakkında da iddianame düzenlenmesi gerektiği ve sanıkların kusurları bakımından bilinçli taksirin tartışılması gerekçeleriyle yerel mahkemenin kararını bozduğunu, Ece ve Marmara Park AVM yetkililerinin beraatını onadığını anlattı.

Mücadele sayesinde gerçek faillerin yargılanmadığı karar bozuldu

Gökhan Küçük 26 Ocak 2018’de Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya dair bilgilendirmede bulundu. Mahkemenin Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasına karar verdiğini, Yargıtay’ın suç duyurusunda bulunulmasını istediği Kayı İnşaat ve Mira Teks’in yanı sıra ECE Türkiye ve Marmara Park AVM hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verdiğini söyledi. Yargıtay’ın Adalet Arayan İşçi Aileleri’nce yürütülen ısrarlı hukuk mücadelesi sayesinde, gerçek faillerin yargılanmamasına sebep olan ilk derece mahkeme kararını bozduğunu söyledi. Bu kazanımın “hukukun uygulanması halinde” bütün davalar için geçerli olacağını belirterek, hukukun uygulanması için de davaları takip etmenin gerektiğini ifade etti. Bir sonraki duruşmanın 21 Haziran 2018’de görüleceğini söyledi.

Memleketimiz ölüm cumhuriyetine dönmüş

Arka Sıradakiler dizi setindeki iş cinayetinde hayatını kaybeden Selin Erdem’in annesi Hacer Erdem söz alarak “Bu canları öldürenler, katiller sanıyorlar ki sadece onları öldürüyorlar. Yalnız çocuklarımızı öldürmüyorlar. Sanıyorsunuz ki biz yaşıyoruz. Tüm çevresini, anne, baba ve kardeşlerini de öldürüyorlar” dedi.

Erdem “On yıldır bağırıyoruz, sesimize ses vermesi gerekenler nerede?” diye sordu. Memleketimiz, ölüm cumhuriyetine dönmüş durumda. İşçiler ölüyor, kadınlar ölüyor, çocuklar ölüyor… dur diyecek kimse yok mu” diyerek ülkeyi yönetenlere seslendi.

Kanunlar uygulansa iş cinayetleri azalır

Davutpaşa patlamasında eşi Gülhan Çabuk’u kaybeden İdris Çabuk on yıldır sürdürdükleri adalet mücadelesinden bahsetti. Ailelerin ceza davalarını takip etmeleri gerektiğini, takip edilmeyen davaların hemen kapandığını anlattı. “Bizim yargı sistemimiz, para ve gücün sahibini korumaya devam ediyor. İnsanlarımız kulaklarını kapatmışlar, bir gün kendi başlarına gelmeyecekmiş gibi davranıyorlar” diyen Çabuk, yetkililerin görevlerini ihmal ettiğini ve iş cinayetlerinden sorumlu olan kişilerin cezalandırılmak bir yana, yargılanmadığını söyledi. “Ne zaman kanun uygulanırsa, iş cinayetleri azalır” diyerek sözlerini bitirdi.

70’inci Vicdan ve Adalet Nöbeti, herkesi 11 Mart 2018 Pazar günü 13:00’te Esenyurt çadır yangınında hayatını kaybeden 11 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiği Marmara Park AVM önünde yapılacak anmaya davet ederek bitirildi.

İSİG Meclisi

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler