spot_img
spot_img
Ana SayfaDepremTOKİ AFET KONUTLARI İHALELERİ: Biz borçlanıyoruz, peki kimler kazanıyor?

TOKİ AFET KONUTLARI İHALELERİ: Biz borçlanıyoruz, peki kimler kazanıyor?

Umut-Sen Kent Çalışmaları Grubu

Geçen günlerde çıkan haberler vesilesiyle Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce Mahallesi’nde halkın arazilerinin kamulaştırıldığını öğrenmiştik[1]. İkizce mahallesine dair ihaleler 6 Şubat depremleri sonrasında EKAP üzerinden yayınlanan 68 afet konutu ihalesi arasında bulunuyor. Bu mahalleye dair iki ihale onaylanmış, TOKİ bu alanlara resen el koyarak halka bu bilgiyi bir SMS ile iletmiş. İhalesi çıkan alanlar TOKİ tarafından belirlenen alanlar olduğu için hem 7269 sayılı Kanun hem 126 sayılı kararname bu türden bir gaspın önünü açan maddeler barındırıyor. 6 Şubat depremleri sonrasında iktidarın propagandasını yaptığı konut inşaatları için arsa üretilirken “kamulaştırma” yönteminin de kullanıldığını anlamış oluyoruz. Soyut ve teknik bir kavram olarak her gün dile getirilen “rezerv alanın” da ne demek olduğu somutlaşıyor. Kamulaştırma ise kulağa geldiği şekilde bir kamu yararı gözetmiyor, çünkü bir kısım insanın arsasına yok pahasına bedeller ödenerek, hatta bazen ödenmeyerek el konmuş oluyor. Bu arsalarda yapılan konutlar da 10 ila 20 senelik borçlandırmalarla halka veriliyor. Pek çok TOKİ projesinde teslime dair sorunlar, yerleşim sonrasında evlerin fiziksel kalitesine dair sorunlar çıkıyor. Depremde yıkılmamış olması toplu konut üretim tekniğinde kullanılan radye temel ve kalıp tünel yöntemi ile ilişkili ve bunun iktidarın TOKİ’sine özel bir durum olmadığını vurgulamak gerekir. Burada TOKİ bir mucize yaratmıyor. Depremde enkaz olan yapıların resmi izinlerini verenler, imar affı ile onca güvensiz yapıyı yasallaştıranlar ve TOKİ’leri inşa edenler aynı kurumlar, kişiler. Bununla beraber seçilen alanların çoğu şehrin ücra uçlarında, dağ başlarında. Dolayısıyla insanların yaşamlarını gözeten kapsamlı bir zemin etüdünden ziyade bu konumların getirdiği bir avantajdan faydalanıyor “yıkılmadı” reklamı.

Şimdi Malatya örneği ile başlayarak bu “kamulaştırarak” gasp etme ve halkın toprağını Hazine’ye tescil üzerinden inşaat şirketlerine peşkeş çekerek halkı yeniden borçlandırma döngüsünde kimler nasıl ilişkiler dahilinde neler kazanıyor bakalım.

Malatya

Malatya’da afet konutları ihalelerinde öne çıkan şirketlerden birinin Yıldızlar İnşaat olduğu görülüyor. Yıldızlar İnşaat, AKP’nin sıklıkla sözünü ettiği İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin altyapı tamamlama ihalesini 21/b usulüyle, yani özel davetle almıştı. Ayrıca Ankara’da yapılması planlanan 45 bin seyirci kapasiteli stat ihalesini de ASL İnşaat ortaklığıyla birlikte kazanmıştı.[2] 2002-2007 döneminde AKP’nin Rize milletvekili olan Abdülkadir Kart’ın sahibi olduğu ASL İnşaat ise Maraş/Türkoğlu’ndaki 310 adet deprem konutu yapılması ihalesini en düşük teklifi vermesine rağmen kazanmıştı.[3] Yıldızlar İnşaat, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki 806 adetlik konut inşaat ihalesi ile1180 adetlik konut inşaat ihalesini aldı.

Malatya’daki afet konutları ihalelerinde üzerinde durulması gereken bir diğer şirket Biser İnşaat. Şirketin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP tarafından yönetildiği dönemde sosyal konut kura çekiminde hile yapıldığı iddialarının olduğunu hatırlatmak gerekiyor.[4] Biser İnşaat Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki 349 adetlik Konut ve bir adet ticaret merkezi (3 dükkanlı) ihalesini almıştı.

Malatya’daki 681 adetlik afet konut ihalesini Alkazan İnşaat ile birlikte alan Er Konut da dikkat çeken şirketlerden biri. Zira Er Konut AKP’li Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi.[5]

Son olarak, Ottotek ve Binbay İnşaat’a değinmek gerekiyor. Binbay İnşaat’ın sahibi Bedrettin Binbay 2018’de AKP’den milletvekili adayı olmuştu. Binbay sadece Malatya’daki afet konut ihalelerini değil aynı zamanda Şanlıurfa’daki 363 konutluk ve beş dükkanlı ticaret merkezi ile Kahramanmaraş/Göksun’daki 605 konutluk ihaleleri de kazanmıştı.[6] Aynı şekilde Ottotek İnşaat’ın sahibi Osman Gazi Kandaş’ın da AKP’yle yakın olduğu biliniyor. Şirket, TOKİ ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nden daha önce aldığı ihalelerle tanınıyor. 2021’den beri ihalelerden 2 milyar 351 milyon 650 bin TL’lik bir kazanç elde etmesiyle dikkat çekiyor.[7] Ottotek ve Binbay ortaklığı Malatya/Battalgazi’deki 726 adetlik konut ihalesini aldı.

Gaziantep

Gaziantep’te afet konutları ihalesi alan şirketlerden May İnşaat ve Doğcan İnşaat iki ayrı şirket gibi görünse de aynı aileye aitler. May İnşaat Ahmet Yarka ve Doğukan Yarka’ya ait eşit iki hisseli bir şirket. Doğcan İnşaat ise Hikmet Yarka’ya ait. Ondan öncesinde de Abdullah Yarka’nın görünüyor.

May İnşaat’ın asıl sahibi Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka ama belediye başkanı olduktan sonra hisselerini Ahmet Yarka ve Doğukan Yarka’ya devretmiş. En son Gaziantep Islahiye’deki kalıcı konut ihalesine girip 1115 konut yapımı için 2 milyar TL’lik bir ihale almış.

İki şirketin de tüm faaliyetlerinin kamu ihaleleri üzerinden yürüdüğü internet sitelerinde yayımladıkları projelerden görülüyor. İktidarın belediyeleri ve belediye başkanlarının ilişkileri üzerinden kurduğu sermaye ağını ortaya koyması açısından bu ihale ve ortaklık ilişkileri önemli rol oynayacak.

Ayrıca kamulaştırma yoluyla halkın toprağına çökerken kimlerin zengin olduğunu görüyoruz. Burada depremzedelere bir sene içinde konut üretileceği “müjdelenirken” toprak sahibi halkın toprağı “kamulaştırılarak” şirketlerin büyük kârlar edeceği ve depremzedelerin 10 ile 20 senelik borçlanmalar karşılığında ev almak zorunda kalacağı bir tablodan söz ediyoruz. Devlet konut inşaatı için arsayı halkın mülkünü cüzi kamulaştırma bedelleriyle gasp ederek sağlarken konutları verme üzerinden de kâr ediyor. Bu esnada ihaleleri alan şirketlere de girift bir ilişki ağı içerisinde dev bir zenginleşme zemini açıyor.

Tüm bu ihale ve projeleri bir mekân üretimi politikası perspektifinden de ele almak gerekiyor. Konut, eğitim yapısı, sağlık yapıları ve hatta cezaevleriyle bir inşaat dalgasını üstleniyor iktidarla yakın ilişkili ve çoğu zaman doğrudan partili patronlar, şirketler. Bu esnada şehir çeperlerinde yeni imar alanları açılmış oluyor. Bu düzenin iktisadi coğrafyası “boş arsaları” halkın elinden alıp sermayenin kullanımına açmak ve yine halkı borçlandırarak sermayeyi bir kez daha zenginleştirmek üzerinden yeni imar bölgeleri yaratmaya tekabül ediyor.

Depremler sonrasında hemen başlayan ve hızla devam eden projelerin bütçeye maliyetinin 150 milyar TL’yi aşan bir miktara ulaştığı görülüyor. Projeler kapsamında konut ve hastane yapımı yer alıyor. Projelere dair vurgulanması gereken önemli bir husus, ihalelerde Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesine göre yani pazarlık usulünün tercih edilmesidir. Bu yüzden belirli firmalara adrese teslim ihaleler tahsis edilmektedir. Bu noktada söz konusu projelerin Erdoğan tarafından seçim kampanyası unsuruna dönüştürüldüğünü de eklemek gerekiyor. Öte yandan seçim malzemesi yapılan bu projelerin vaat edildiği koşullarda ve sürede gerçekleşmeyeceği tartışmaları da gündeme geliyor. Bu bakımdan, sektörde dillendirildiği üzere mevcut ekonomik tablo nedeniyle komutların bir yıl içerisinde tamamlanmasının pek mümkün olmadığı söylenebilir. Bir başka sorun da ihalelerdeki tekliflerle maliyetler arasında dengesizliklerin olması ve bu yüzden kamu kaynaklarının sermayeye aktarılacak olmasıdır.[8]

Şu anda gerçekleşen ihalelerin aslında süreklilik arz ettiğini, deprem öncesinde de benzer şeylerin konuşulduğunu ve benzer pratiklerin sergilendiğini biliyoruz. Bu kapsamda, Hakkı Özdal ile Bahadır Özgür’ün hazırladığı, Emek Partis’inin “Mülksüzleştirme, Sermaye Transferi ve Kentlerin Yeniden Talanı” raporuna değinmekte fayda var. Raporda ele alınan özellikle bazı kısımları aktarmak gerekiyor. Birincisi, deprem öncesinde sermaye-iktidar işbirliğinin tıpkı şimdiki ihalelerde olduğu üzere somut bazı yansımalarından söz edilebilir. Öncelikle, özelleştirme sayesinde KİT’lerin tasfiye edildiğini ve kamunun birikimlerinin sermayeye aktarıldığını not düşmek gerekir. Böylece kamunun taşradaki gücü oldukça azalmış ve yetkilerin tahsis edildiği belediyelerin ve il özel idarelerinin ise ihale aparatları haline geldikleri görülmüştür. Ne yazık ki Devlet Su İşleri ve Karayolları Genel Müdürlüğü de adeta ihale dağıtım merkezine dönüşmüştür. Bu çerçevede ormanların, meraların, koyların ve tarım arazilerinin de imara açıldığını eklemek gerekiyor.[9]

MAY İNŞAAT TAAHHÜT MÜŞAVİRLİK VE MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

Doc’s Vadi Ankara İnşaatı

Elazığ İli, Merkez İlçesi, Abdullahpaşa Mahallesi 2. Etap 977 Adet Konut ve 100 Adet Dükkan İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi

Gaziantep 33.000 Seyirci Kapasiteli Stadyum İnşaatı

Spot Toto Akhisar Stadyum ve Kapalı Spor Salonu İkmal İnşaatı

Hakkari (Yüksekova) Havaalanı Üst Yapı ve Müteferrik İşler İnşaatı

Sarp Sınır Kapısı Yeniden Yapılandırılması İşi

Şırnak Yenimahalle 820 Adet Konut Altyapı Çevre Düzenlemesi İnşaatı

Batman Üniversitesi Eğitim Yapıları ve Elektrik Altyapı İnşaatı

TVF Voleybol Kampüsü İnşaatı

Iğdır ili 250 Yataklı Devlet Hastanesi İnşaatı İşi

Şırnak İli, Cizre İlçesi, 1. Etap 401 Konut, Cami, Taziye Evi, Tic. Merkezi İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi

İstanbul ili Başakşehir İlçesi Sosyal Hizmetler Binası ve İdari Bina İnşaatı Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı

Mardin İli, Nusaybin İlçesi 9.Etap, 542 adet konut ve 72 adet dükkân ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı

Adıyaman Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi 2.Etap İkmal İnşaatı İşi

Kırıkkale Üniversitesi Rektörlük ve Fen Edebiyat Fakültesi İkmal İnşaatı

DOĞCAN İNŞAAT TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası Yapım İşi

Şırnak Merkez Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi 75 Yatak Yapım İşi

Habur Gümrük Kapısının Yeniden Yapım İşi

Sarp Sınır Kapısının Yeniden yapılandırılması İşi

Hakkari Esendere Gümrük Kapısı, Yeni Hizmet Binaları, Ticari Tesisler ile Mütemmimler

Eğitim Yapıları Yeniden Yapım İşi

Muğla Merkez 880 adet konut ve sosyal donatı inşaatı

Kahramanmaraş Elbistan 504 adet konut ve sosyal donatı inşaatı

Gaziantep Islahiye 472 adet konut ve sosyal tesis inşaatı

Bingöl 366 adet konut ile genel altyapı inşaatı

Şırnak Cizre, Silopi 256 adet konut ve sosyal donatı inşaatı

Kahramanmaraş Afşin 272 adet konut ve sosyal donatı inşaatı

Erzincan Tedaş Eğitim merkezi prefabrik ek hizmet binası inşaat yapım işi

Kabul ve Gönderme Merkezleri inşaatı

İzmir Adli Tıp laboratuvar inşaatı

Levent Semt Polikliniği

Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları EAH Ek Hizmet Binası İnşaatı

Şırnak Cizre 150 Yataklı Devlet Hastanesi İnşaatı

Şefkat Mahallesi Açık ve Kapalı Yüzme Havuzu ve Spor Alanları İnşaatı

İstanbul, Sakarya, Bursa illerinde Eğitim Tesisleri Yapım İşi

Batman Sason YİBO ve Diyarbakır, Silvan Eğitim Yapıları İnşaatı

Efikap 1 M2 P28 Zonguldak Alaplı EML İnşaatı

Eğitim Yapıları Güçlendirme ve Onarım İnşaatları

Erzincan Çayırlı Türk Telekom Spor Salonu İnşaatı

Şırnak Silopi 2 Adet Hizmet Destek Tesisi İnşaatı ve Altyapıları ile Çevre Düzenlemesi

7. K.4 Hd. Taburu Tabur Binaları İnşaatı

Siirt Eruh YİBO ve Şırnak Merkez Lise İnşaatı

Adıyaman, Şanlıurfa illerinde Eğitim Tesisleri İşi

Bingöl, Muş illerinde Eğitim Yapıları İşi

Merkez Mağaracık Köyü İlköğretim Okulu İnşaatı

Şırnak 2.Etap 1.Bölge 220 Adet Konut ve Adaiçi ve Genel Altyapı İnşaatı

Yalova ve Kocaeli Sağlık Ocakları İnşaatı (MEER Projesi[10])

Aksaray İlköğretim Okulu İnşaatı

Ankara İlköğretim Okulu İnşaatı

Zonguldak Merkez Anadolu Lisesi İnşaatı

Amasya Çorum İ.Ö.Ö. İKM. İnşaatı

Bolu Merkez İKM İnşaatı

Diyarbakır Ergani İlköğretim Okulu Pansiyon İnşaatı

Bingöl Merkez İlköğretim Okulu İnşaatı

Mardin Merkez Lisesi İnşaatı

Şanlıurfa Kız Meslek Lisesi İnşaatı

Ordu Mesudiye EML İnşaatı

Şırnak Silopi Çalışkan Köy Tipi Sağlık Ocağı İnşaatı

Şırnak Silopi Verimli Köy Tipi Sağlık Ocağı İnşaatı

Şırnak İlköğretim Okulu İnşaatı

Şanlıurfa İlköğretim Okulu İnşaatı

Cizre Paket Okul İnşaatları

Silopi Habur Gümrük Tesisleri Onarımı

150 Tonluk İGLO Tipi Cephanelik İnşaatı

Şırnak Vakıf Öğretim Öğrenci Yurdu İnşaatı

Şırnak Merkez. Emn. Misafirhane ve Sosyal Tesis İnşaatı

Şırnak Yol İnşaatları

Şırnak İl Müdürlüğü 20 Daireli Lojman İnşaatı

YILDIZLAR GRUP/İNŞAAT

Tamamlanan Projeler

Sağlık Yapıları

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi inşaatı

Van 300 yataklı kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi ile 200 yataklı kardiyovasküler cerrahi hastanesi inşaatı

Ağrı 50 yataklı askeri hastanesi ve 12.Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı iskan ihtiyaçları inşaatı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi inşaatı

Saraybosna Jezero Hastanesi, Pediatri Kliniği onarım ve yeniden inşaatı

Üst Yapı

Ankara başkent emlak konutları 2.etap konut ve ticaret inşaatları ile altyapı ve çevre düzenleme işi

Kahramanmaraş il emniyet müdürlüğü hizmet binası inşaatı işi

Isparta Kara Havacılık Okulu tesisleri inşaatı

Malatya Pütürge 208 adet konut inşaatı işi

Burdur merkez zırhlı birlikler okul ve eğitim tümen komutanlığı binbaşı maruf kışlası yerleşkesi projesi

Bursa Mevlana mahallesi kentsel dönüşüm projesi

Kütahya Parmakören konut yapımı projesi

Kütahya belediyesi yeni hizmet binası yapım projesi

TOKİ-Uşak merkez kentsel yenileme projesi

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesi rektörlük binası, mühendislik ve doğa bilimleri fakültesi 1.etap binaları, merkez kafeterya binası ve yerleşke altyapısı inşaatı

Ankara ili bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu hizmet binası inşaatı

Ankara bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığı

Van adliye sarayı inşaatı

Çorum adalet sarayı inşaatı

Midyat lisesi/Kızıltepe ilk öğretim okulu

Mardin, Diyarbakır, Batman illerinde 8 derslik üç adet ilköğretim okulu inşaatı

Van, Iğdır, Ağrı illerinde 8 derslik üç adet ilköğretim okulu inşaatı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi/Tokat Rektörlük Binası, merkez kütüphane, tokat meslek yüksek okulu, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, Turhal meslek yüksek okulu, konferans salonu

Gaziosmanpaşa Üniversitesi/Tokat Eğitim Fakültesi inşaatı

1000 kişi kapasiteli öğrenci yurdu inşaatı-Tokat

1000 kişi kapasiteli öğrenci yurdu inşaatı-Çorum

1000 kişi kapasiteli öğrenci yurdu inşaatı-Düzce

1000 kişi kapasiteli öğrenci yurdu inşaatı- Davutpaşa/İstanbul

300 kişi kapasiteli prefabrik öğrenci yurdu inşaatı-Bingöl

Güney Deniz Saha Komutanlığı, Dalaman Deniz & Hava Hareket Üssü Kurulması inşaatı

TOKİ Niksar 240 adet konut ile adaiçi ve genel alt yapı ile çevre düzenlemesi inşaatı

Tokat 3. etap 480 konut ile adaiçi alt yapı, genel alt yapı ve çevre düzenleme inşaatı

Enerji Yapıları

Yelen-Gülpınar rüzgar enerji santrali

Gökbel I-II hidroelektrik santrali (18,6 mw)

Kulp-IV hidroelektrik santrali (13 mw)

Kulp- I hidroelektrik santrali (23 mw)

Spor Kompleksleri

Diyarbakır 33000 seyirci kapasiteli stadyum inşaatı

Mersin 1000 seyircili olimpik yüzme havuzu işi

Mersin 7500 seyircili spor salonu yapım işi

Mersin antrenman salonu inşaatı

Diğer

Ankara-Niğde karayolu otoyol inşaatı üst yapı işleri

Ceylanpınar sığırcılık tesisi ve biyogaz tesisi yapım işi

Gözlü sığırcılık tesisi ve biyogaz tesisi yapım işi

Altınova (Balıkesir) kanalizasyon şebekesi inşaatı

Kangal Termik Santrali paket tip kömür alma sisteminin malzemelerinin, satın alınması, montajı ve çalışır vaziyette teslimi işi

ER KONUT İNŞAAT

Tamamlanan Konut Projeleri

Şehristan konutları, İstanbulkapı, Yakutiye/Erzurum

Kayı konutları 1.etap, Hasani Basri Mahallesi, Yakutiye / Erzurum

Obakent konutları, Veyisefendi Mah./Yakutiye/Erzurum

Veyisefendi konutları, Veyisefendi Mahallesi, Yakutiye/Erzurum

Dadaşkent konutları, Erzurum

Kavak konutları, Dağ (Kavak) Mahallesi, Yakutiye/Erzurum

Mavişehir konutları, Abdurrahman Ağa Mahallesi-Gölbaşı, Yakutiye/Erzurum

Sancak konutları, Şükrüpaşa Mahallesi, Yakutiye / Erzurum

Demirciler konutları, Erzurum

Tortum konutları, Tortum Merkez/Erzurum

Kevelciler konutları 1.Etap Cedit Mahallesi – Yakutiye / Erzurum

Devam Eden Konut Projeleri

Sanayi Keresteciler Konutları, Soğuk Çermik Mah. / ERZURUM

Mumcu Ofis I ve II, Aşağı Mumcu – Lalapaşa Mahallesi, Yakutiye / Erzurum

Kevelciler 2. Etap, Cedit Mahallesi – Yakutiye / Erzurum

Üstyapı Projeleri

Tamamlanan Üst Yapı Projeleri

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi ek hizmet binası yapım işi

4 adet 2000 tonluk asfalt bitüm tankı yapımı işi

109. Topçu Kışlası

Erzurum bilim merkezi

Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar Kongre Merkezi

Erzurum canlı hayvan borsası

Erzurum miting alanı

Konaklı dağ oteli

Erzurum Küre Kafe

Kızılay dağ oteli

Diyarbakır Dicle vadisi

Şırnak Silopi konutları

Erzurum savcılık konutları

Adıyaman Samsat afet konutları

Palandöken dağ dükkanları

Erzurum olimpiyat parkı spor salonu

Şükrüpaşa yüzme havuzu

Devam eden Üst Yapı Projeleri

Malatya Battalgazi Gelinciktepe TOKİ konutları 2.etap

Bingöl merkez 3.kısım sanayi sitesi

Ayakkabı ve tekstil fabrikası

BİNBAY İNŞAAT

Tamamlanan

Artvin Yusufeli ilçesi yeni yerleşim yeri 1er adet 8 derslikli anaokulu, 12 derslikli ilkokul, 16 derslikli meslek lisesi ile elektrik, mobilya ve tesisat atölyeleri inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

Malatya Millet Bahçesi ile Millet Bahçesi’ne ait sosyal donatılar inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

İstanbul Kayabaşı emlak konutları 1. etap 2. kısım 425 adet konut, ticaret merkezi, kapalı otoparklar ile adaiçi altyapı ve çevre düzenlemesi, genel altyapı

İstanbul ili Başakşehir ilçesi Kayabaşı 18. bölge 2. etap 464 adet konut ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı işi

Hakkari ili Dağlıca Mevkii 1 adet tabur binası ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı ikmal işi

Elazığ ili Merkez ilçesi Yemişlik Mahallesi 7 etap 373 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

Elazığ ili Merkez ilçesi Yemişlik Mahallesi 3 etap 535 adet konut 10 adet dükkan ve 1 adet cami inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Yakınca Mahallesi 499 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

İzmir ili Buca ilçesi İsmet Yorgancılar 32 derslikli okul ve Ötüken 32 derslikli okul ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı işi

Siirt ili Merkez ilçesi Evren Mahallesi 252 adet konut 3 dükkânlı ticaret merkezi kentsel dönüşüm projesi içerisinde bulunan araç yollarının üst yapı düzenlemesi

Hakkari ili Dağlıca Mevkii 1 adet tabur binası ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı ikmal işi

Silopi (Şırnak) Karşıyaka Mahallesi rezerv yapı alanı 500 kişi kapasiteli cami yapımı ve çevre düzenleme yapım işi

Bolu ili, Mudurnu ilçesi, Taşkesti Beldesi 126 adet konut

Hakkari ili Yüksekova ilçesi polis güvenlik noktaları inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

Hakkari ili Biztepe Mamraştepe ve Çobanpınar hudut karakol binaları inşaatları yapım işi

Şırnak ili Cizre ilçesi Bozalan Mahallesi’nde 1 adet 24 derslikli ilköğretim okulu

Batman Millet Bahçesi yapım işi

Şırnak ili Cizre ilçesi Dirsekli Mahallesi 1 adet 24 derslikli ilköğretim okulu

Siirt merkez 120 adet konut inşaatı

Şırnak ili Cizre ilçesi 3 adet 150 kişilik ve 1 adet 25 kişilik polis güvenlik noktaları

Şırnak ili polis güvenlik noktaları inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

Hakkari ili Yüksekova ilçesi kabul toplanma merkezi ve kavşak üs bölgesi balistik duvar yapım inşaatları

İstanbul sismik riskin azaltılması ve acil durum hazırlık projesi (ismep) eğitim yapıları yeniden yapım inşaatı sözleşme paketi

Siirt Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü hizmet binası inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

Bolu ili Mudurnu ilçesi 3. etap toplu konut projesi 496 adet konut

Kayseri ili İncesu ilçesi; Sultankızı Mahallesi 480 adet konut

İstanbul Başakşehir kayabaşı bölgesi 1’er ad. 32 ders.

Siirt ili Eruh ilçesi 2. etap 7 adet nöbetçi kulübesi

Siirt ili Merkez ilçesi evren mahallesi 355 adet konut

Şanlıurfa merkez Karaköprü Mahallesi 1’er adet 40’ar derslik

Ankara Çankaya defterdarlık hizmet binası yapım işi

Hakkari Esendere tabur komutanlığı

Siirt merkez 120 adet konut inşaatı

Şırnak ili Cizre ilçesi 75 kişilik, Cizre ilçesi 25 kişilik ve Cizre ilçesi 25 kişilik polis güvenlik noktaları

Malatya ili 24 derslikli İmam Hatip Lisesi ve 200 öğrenci kapasiteli pansiyon yapım işi

İstanbul ili Başakşehir ilçesi Kayabaşı 18. bölge 2. etap 464 adet konut ile altyapı ve çevre düzenlemesi

İstanbul ili Başakşehir ilçesi Kayabaşı toplu konut alanı 1 adet 40 derslikli ilköğretim okulu

Batman Anadolu Lisesi, 200 öğrenci kapasiteli pansiyon

İstanbul Kayabaşı Emlak Konutları 1. etap 2. kısım 425 adet konut

Şanlıurfa merkez Karaköprü Mah. 1’er adet 40’ar derslikli İmam Hatip Lisesi, i.ö.o. ve pansiyon, Siverek Hamidiye Mahallesi birer adet 40 ders. Anadolu Lisesi ve pansiyon, merkez Sırrın Mahallesi 40 derslikli Anadolu Lisesi ve spor salonu inşaatı ile altyapı ve çevre düze

Ağrı Doğubeyazıt ve Patnos hastane lojmanları inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi

Ağrı merkez Fırat Mahallesi 120 adet konut inşaatı

Ağrı Doğubeyazıt Karabulak, Suluçem ve Patnos Doğansu hastane lojmanları yapım işi

Muş merkez Kültür Mahallesi 80 adet konut

Muş Varto 80 adet konut

Siirt ili Aydınlar ilçesi İbrahim Hakkı Hazretleri Külliyesi yapım işi

Muş Varto endüstri meslek lisesi ve atölyeleri inşaatı işi

Hatay Antakya 24 derslikli ilköğretim okulu inşaatı işi

Batman Gercüş Anadolu Lisesi inşaatı işi

Gaziantep Türk Telekom lisesi inşaatı işi

Siirt merkez çok amaçlı özel eğitim merkezi inşaatı işi

Türk Telekomünikasyon A.Ş.

Devam Eden

İstanbul ili Esenyurt ilçesi kıraç mahallesi 1088 ada 6 parsel kat karşılığı inşaat yapım işi

Yalova ili, Merkez ilçesi, Bahçelievler mahallesi, termal Çınarcık Yolu kavşağında 1254 ada 1 ve 2 parsel sayılı taşınmaza ait gelir paylaşımı işi

Tekirdağ ili Çorlu ilçesi önerler mahallesi, çorlu garnizonu 400 adet konut (lojman),1’er adet sosyal tesis, kreş, su deposu ve giriş takı inşaatı altyapı ve çevre düzenlemesi işi

Tekirdağ ili Çorlu ilçesi 760 adet konut, 35 adet dükkân, 1 adet ticaret merkezi ve 1 adet cami inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi (e- ihale)

İstanbul’da yer alan kamu binalarında enerji verimliliği onarımı işi

OTTOTEK İNŞAAT

Obruk Barajı Mansabı ve Kızılırmak yatak ıslahı projesinin 1/2000 ve 1:5000 ölçekli sayısal fotogrametrik Halihazır Haritalarının üretilmesi,

ANKARA ili Şereflikoçhisar ilçesinde bulunan K.K. tatbikat Merkezi Poligon Birliği komutanlığı sorumluluğunda bulunan alanın, 1/1000 ölçekli uygulamalı imar planına uygun olarak uygulamanın yapılması ve parselasyon planının hazırlanarak onaylatılması ve tapuya tescil edilmesi,

GÜRİŞ / OLGU Enerji-Dinar Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesinin 1:1000 ve 1:5000 ölçekli sayısal fotogrametrik Halihazır Haritalarının üretilmesi,

GÜRİŞ / OLGU Enerji-Dinar RES projesi kamulaştırma işlemleri,

POLAT Enerji-Geycek RES projesinin 1:1000 ölçekli sayısal fotogrametrik halihazır haritalarının üretilmesi,

Akfen HES – Yağmur ve Doruk Hidroelektrik Santrali (HES) projelerinin CBS’lerinin hazırlanması,

Çeşitli alanlarda BITES için yer kontrol noktası ölçümü,

Bursa Büyük Şehir Belediyesi için 127 yer kontrol noktası ölçümü,

RW5 GPS ölçüsü analiz yazılımı geliştirme,

Müşteri Yönetim Sistemi (MYS) yazılımı geliştirme,

Web tabanlı araç/insan/hayvan takip sisteminin geliştirilmesi,

Web tabanlı Mezarlık Bilgi Sisteminin geliştirilmesi,

Çeşitli ilçeler için web tabanlı belediye yönetim sisteminin geliştirilmesi,

Dragon Uzaktan Algılama Yazılımının ücretsiz ve ticari sürümlerinin tercümesi,

Akfen HES-Gelinkaya Hidro Elektrik Santrali (HES) projesinin CBS’nin hazırlanması,

Akfen HES – Karasu (1, 2, 4.2, 4.3 ve 5) Hidro Elektrik Santralleri (HES) projelerinin CBS’lerinin hazırlanması,

BURÇ Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat A.Ş. – Germencik Jeotermal Elektrik Santrali (JES) alanının 1:1000 ölçekli sayısal fotogrametrik halihazır haritalarının üretilmesi,

BAĞLAR Elektrik Üretim Sanayi AŞ. – Konya-Bağlar Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesinin 1:1000 ve 1:5000 ölçekli sayısal fotogrametrik Halihazır Haritalarının üretilmesi,

ESYEL Elektrik Üretim AŞ. – Konya – Ardıçlı Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesinin 1:1000 ve 1:5000 ölçekli sayısal fotogrametrik Halihazır Haritalarının üretilmesi,

Akfen HES – Yağmur ve Doruk Hidroelektrik Santrali (HES) projelerine Ülke Yükseklik ağına dayalı olarak kot taşınması,

BAĞLAR Elektrik Üretim Sanayi AŞ. – Konya-Bağlar Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi kamulaştırma işlemleri,

Kartepe Turistik haritasının hazırlanması,

GÜRİŞ / OLGU Enerji-Kanije RES projesi 1:1000 ölçekli Şalt sahası yersel sayısal haritalarının üretimi,

GÜRİŞ / OLGU Enerji-Kanije RES projesi kamulaştırma işlemleri,

GÜRİŞ / OLGU Enerji-Zeliha Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesinin 1:1000 ve 1:5000 ölçekli sayısal fotogrametrik halihazır haritalarının üretilmesi,

GÜRİŞ / OLGU Enerji-Zeliha RES projesi kamulaştırma işlemleri,

GÜRİŞ / OLGU Enerji-Fatma Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesinin 1:1000 ve 1:5000 ölçekli sayısal fotogrametrik halihazır haritalarının üretilmesi,

GÜRİŞ / OLGU Enerji-Fatma RES projesi kamulaştırma işlemleri,

DSİ 5.Bölge Müdürlüğü’nün Çankırı Koyunbaba Barajı Sulaması 1/5000 ölçekli sayısal fotogrametrik harita yapımı ve Çankırı Germece Regülatörü 1/500 ölçekli sayısal harita yapımı,

DSİ 5.Bölge Müdürlüğü’nün Ankara Nallıhan Uzunöz Göleti Sulaması 1/5000 ölçekli sayısal harita yapımı,

Mescioğlu Şirketler Grubu için vectör verilerin revizyon amaçlı düzenlenmesi programının geliştirilmesi,

GÜRİŞ / OLGU Enerji – Şenköy Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesinin 1:1000 ve 1:5000 ölçekli sayısal halihazır haritalarının üretilmesi,

GÜRİŞ / OLGU Enerji-Şenköy RES projesi kamulaştırma işlemleri,

Konya Büyükşehir Belediyesi için eğik fotoğrafların entegre şekilde gösterilmesi işi,

Konya Büyükşehir Belediyesi için eğik fotoğraflardan ortofoto ve ortofoto mozaik üretilmesi.

BİSER İNŞAAT

152 Adet Prestij Eylül Konutları ve Ticari Üniteler Malatya/Planlanan 2020

4. Yeni Sanayi Sitesi TOKİ Diyarbakır /Planlanan 2020

72 adet Villa TOKİ Malatya/Planlanan 2019

334 Konut ve Sosyal Donat’ TOKİ Konya/Planlanan 2019

27 bin kapasiteli Stadyum TOKİ Malatya /2017

631 Konut ve 48 Ticarethane TOKİ Şırnak / 2017

528 Konut ve Sosyal Donat’ TOKİ Şanlıurfa /20,17

94 Konut ve Sosyal Donatı TOK! Edirne /2015      

50 Konut Malatya Konutları /2015  

192 Konut Prestij Vadi Konutları ve Ticari Üniteler Malatya (Merkez Yapı Ortaklığı) /2015

450 Konut TOKİ Şanlıurfa /2015    

80 Konut TOK! Edirne /2014          

207 Konut Prestij Gül Konutları Malatya (Merkez Yapı Ortaklığı)/2013   

208 Konut ve Sosyal Donatı TOKİ Şile (Merkez Yapı Ortaklığı)/2013     

528 Afet Konutu TOKİ Van/2012

224 Konut Prestij Yıldız Konutları Malatya (Merkez Yapı.Ortaklığı) /2012         

696 Konut ve Sosyal Donatı TOKİ Elazığ (Merkez Yapı Ortaklığı) /2012

384 Konut ve Sosyal Donat’ TOKİ Şanlıurfa/2012 

368 Konut ve Sosyal Donat’ TOKİ Edirne /2010    

392 Konut ve Sosyal Donatı TOKİ Gölbaşı (Merkez Yapı Ortaklığı) /2011         

596 Konut ve Sosyal Donat. TOKİ Denizli (Merkez Yapı Ortaklığı) /2008          

36 Konut ve Ticari Üniteler Malatya /2008  

384 Konut Prestij Merkez Konutları Malatya (Merkez Yapı Ortaklığı) / 2007

14 Konut ve Ticari Üniteler Malatya / 2007

Biser İnşaat Ofis Binası Malatya/2006

21 Konut ve Ticari Üniteler Malatya /200527- Doğanşehir Lise inşaatı Malatya /2004

Zihinsel Engelliler Okulu inşaatı Malatya/2002

Biser İş Merkezi Malatya/1999

Tekel Tütün Fabrikası Isıtma Tesisatı Malatya/1998

Birecik Yurt inşaatı Şanlıurfa/1998

TCDD Yolları Merkez Isıtma Tesisatı Malatya/1997

Çocuk Esirgeme Kurumu Tadilatı inşaatı Malatya/1997

Ören Çok Programlı Lise inşaatı Malatya /1995

Başak Orta Okulu Malatya /1994

140 Konut Uludağ Yapı Konut Yapı Kooperatif inşaatı Malatya/1992

Konut ve Ticari Üniteler Malatya / 1992

24 Derslikli Lise inşaatı Malatya / 1991

Hekimhan Tuğla Fabrikası inşaatı Malatya/1990

48 Konut Yüzelli Evler Konut Yapı Kooperatif inşaatı Malatya/1986

40 Konut Seçkinler Konut Yapı Kooperatif inşaatı Malatya/1986

7. Ana Jet Üs Komutanlığı Çevre Güvenlik İşi Malatya/1985

Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı 8. Ana Jet Üs Komutanlığı

Yağca İlköğretim Okulu Malatya/1984

Gençlik ve Spor İl Binası inşaatı Malatya/1983

İnönü Kapalı Spor Salonu Malatya/1982


[1] https://bianet.org/bianet/kriz/277750-biz-zaten-yikildik-bir-de-siz-yikmayin

[2] https://www.gelecekgundem.com/4-milyar-520-milyonluk-ihale-akp-li-yildizlar-insaat-ve-asl-insaata-verildi/12963/

[3] https://artigercek.com/guncel/deprem-konut-ihaleleri-tanidik-sirketlere-244801h

[4] https://ozgurdenizli.com/deprem-konutlari-ihalelerinde-kriter-yikimin-buyuklugu-degil-antepte-19-hatayda-4-ihale-tamamlandi/

[5] https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/deprem-ihalesini-akpli-belediye-aldi-7648254/

[6] https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/afet-konutu-piyangosu-akpli-isme-vurdu-7627508/

[7] https://tele1.com.tr/deprem-bolgesindeki-TOKİ-ihalesi-eski-akp-aday-adayina-814409/

[8] https://t24.com.tr/yazarlar/cigdem-toker/deprem-ihaleleri-150-milyar-lirayi-asti,39563

[9] https://www.evrensel.net/haber/487342/emepten-deprem-raporu-depremin-agir-bilancosu-devlet-eliyle-mulksuzlestirme-ve-derinlesen-somuru

[10] Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma Projesi

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler