Belediye işçilerinin önemlice bir kısmı Facebook kullanır. Yaşadıkları sorunları, gündelik olayları, iş yaşamına dair sıkıntıları bu ağlar üzerinden diğer arkadaşlarına ulaştırırlar. Bu alanlarda hem işverenlere hem de sendikalara eleştiriler yüksek tondan yapılır.
2018’de uzun bir taşeronlaşma sürecinden sonra, sözde kadro vaadiyle yüz binlerce işçi belediye şirketlerine geçince sendika üyesi olmak daha kolaylaştı. Yüksek Hakem Toplu İş Sözleşmesi’nden sonra Özgür Toplu İş Sözleşmesine kavuşacağını düşünen işçiler, bu vasıtayla hem ücretlerinin hem de sosyal haklarının gelişeceğini beklerken belediye ve sendikaların ortaklığı sayesinde sefalete itildi.
2018-2020 arasında asgari ücrete gelen artıştan çok daha düşük zam alan işçiler, yüzde 4+4 ile yetinmek zorunda kaldı. Ücretler günden güne düştü.
Sendikalar, işverenin emir eri gibi davrandıklarından, işçiler bu baş aşağı gidişe dur demek üzere sosyal ağlarda örgütlenmeye başladı.
Bir grup belediye işçisi Taşeron Belediye İşçileri Birliği aracılığıyla bir Facebook grubu kurdu. Tanıdık işçiler bu gruba eklendi, eklenen her işçi diğer çalışma arkadaşlarını ekledi. Belediye işçilerinin sorunları konuşulmaya bu platformdan devam etti. Pek çok belediyeden işçiler birbirleriyle bağlantı kurdu. Pek çoğu daha yeni sendikalı olan işçiler arasında dayanışma, bilgi ve deneyim aktarımı yaşanmaya başladı. Şehirlerarası ziyaretler yapıldı. Bu aşamadan sonra TABİB WhatsApp kuruldu, sosyal medyada ek protokol, toplu iş sözleşmesi, kadro gündemleri dile getirildi.
Sendikalardan ve siyasetten bağımsız, tabandan gelen işçilerin mücadele, birlik ve örgütlenmesini ana gündemi olarak belirleyen TABİB, işkolunda bulunan işçilerin bir araya gelmesini amaç edindi. Belli bir örgütlenme düzeyi yakalandıktan sonra alanlara çıkıldı. İstanbul’da Kadıköy ve Beşiktaş’ta, Ankara’da Ulus’ta ve Adana’da güvenceli ve kadrolu çalışma hakkı için basın açıklamaları yapıldı. Sorunların parlamentoda dillendirilmesi için siyasi partiler ziyaret edildi, sorunlar partilerin gündemlerine taşındı. Milletvekillerine kanun teklifi verdirildi. İşyerlerinde daha çok işçiye ulaşmak için örgütlenme adımları atıldı. Yoğun bir sosyal medya gücü yaratılmaya çalışıldı.
TABİB, belediye işçilerinin her türlü mücadelesine, grev, işten atılmalar, mobbing, sürgün, aidat yağmacılığı, promosyon hakkı, iyileştirmeler, toplu iş sözleşmelerinde işçilerin güçlü çıkması için elinden ne geliyorsa karşılık beklemeden en iyisini yapmaya çalışıyor.
Bugün itibarıyla 575 bin belediye şirket işçisinin sorunları dev boyutlara ulaşmış durumda. Sefalet ücretleri borçlanma yaratıyor. Geçinebilmek için işçiler ya mesaiye kalmak ya da ikinci iş bulmak zorunda. Kısacası, bugün kamuda en düşük ücreti belediye şirketlerinin işçileri alıyor. TABİB ise bir süre önce başladığı hak mücadelesine, yeni bir hareket yaratma çabasına katkıda bulunmaya devam edecek. TİS’lerin iyi geçmesi, norm kadro, ilave tediye, çalışma saatlerinin kısaltılması, eşit işe eşit ücret, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması, iş güvencesi vb. temalar etrafında belediye işçilerinin yükselttiği bayrağı dalgalandırmayı sürdürecek.