spot_img
spot_img
Ana SayfaDosya#İşçilerinMutabakatı | İşçiler ahlaksız değil, 25/2 kaldırılsın!

#İşçilerinMutabakatı | İşçiler ahlaksız değil, 25/2 kaldırılsın!

İşçilerin gündemi seçimlere sığdırılamaz!

25/2 maddesi işçinin iyi niyet ve ahlak kurallarına uymaması halinde patronların işten atma kodudur. Bugün Türkiye’de çalışan tüm işçiler 25/2 maddesini ezbere bilmektedir; çünkü belirli süre çalışan ve kıdem, ihbar tazminatları biriken işçilerin eninde sonunda atılacağı kod budur. İş mahkemeleri her gün 25/2’den işten atılmış işçiler ile dolmakta, işçiler iyi niyeti kötüye kullanmadığını ve ahlaksızlık yapmadığını ispat etmeye çalışmaktadır. 

25/2 maddesi patronların en sevdiği, hatta itirazlara en tahammül edemediği kanun maddesidir. Öyleki OHAL’de pademide işten atmak yasak dendiği anda bu madde istisnasız açık bırakılmakta, kıdem ve ihbar tazminatlarına çökmek için kullanılmakta, sendikal örgütlülükler bu madde ile kırılmaktadır.  İşyerinde herhangi birisi yasal haklarını hatırlattığında yine bu madde ile atılmakta.

Pandemideki işten atma yasağı ile birlikte yüz binlerce işçi 25/2 yani Kod-29 ile işçilerin iş sicilleri de bozularak tazminatsız işsizliğe terk edilmiştir. 25/2 işsizlik, tazminat gaspı, örgütlenmenin kırılması ve işsizlik maaşı alamadan adliye koridorlarında yıllar sonra gelecek adaleti beklemek demektir.

Patronların sopası haline gelen madde 25/2 işçilerin işsizlik maaşı ve tazminatları gasp edilmesinin önündeki yasal engellerden biridir. 25/2 ve kodları acilen kaldırılmalıdır.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler