spot_img
spot_img
Ana SayfaDosya#İşçilerinMutabakatı | Herkese sağlıklı ve yeterli beslenme!

#İşçilerinMutabakatı | Herkese sağlıklı ve yeterli beslenme!

Yanlış gıda ve tarım politikaları, artan gıda fiyatları emekçilerin sağlığını ve yaşamını doğrudan etkilemektedir. Geçen yıllarda giderek artan beslenme sorunları önümüzdeki en önemli gündemlerden biridir. Milyonlarca çocuğun okula aç gittiği, milyonlarca emekçinin her gün besin değeri yetersiz, ucuz gıdalar tüketip öğün atladığı, dengeli ve sağlıklı beslenemediği bir dönemdeyiz. Yetersiz ve sağlıksız beslenmeden tüm emekçiler ve aileleri etkilenirken, en çok etkilenenler çocuklar oluyor. Çocukların yetersiz beslenmesi ciddi kronik hastalıklara, vitamin eksikliklerine, gelişimsel bozukluklara neden oluyor. Başta diyabet, kolesterol gibi kronik hastalıklar olmak üzere kanser ve obezite gibi hastalıkların da oluşmasında emekçilerin sağlıksız gıda tüketimi önemli bir rol oynuyor.

Ağır işlerde çalışan işçiler, yetersiz ve sağlıksız beslenmekten dolayı pek çok iş kazasına maruz kalıyor. Patronların kârını tek odağı yapan işyerleri sağlıksız ve kalitesiz öğünlerle emekçileri zehirliyor. Birçok işyerinde “yemek parası” adı altında günlük beslenme ihtiyacını karşılamanın yanından bile geçemeyecek ücretlerle emekçiler açlığa mahkûm ediliyor. Yeterince kalori verilmeyen, protein açısından zengin olmayan bir menünün tüketilmesi vücudun bağışıklığını düşürüyor. Zorlu koşullarda çalışan emekçilerin vücutları hastalıklara daha açık hale geliyor.

Başta çocuklar olmak üzere tüm emekçileri açlığa, hastalığa terk eden bu düzen ortadan kalkmalıdır.

Her emekçinin ve çocuğun sağlıklı beslenmesi lüks değil, haktır. İşçiler ve emekçiler olarak evlerimizde, işyerlerimizde, sağlıklı, dengeli bir şekilde beslenebilmeli sağlıklı gıdaya ulaşabilmeliyiz.

Sağlıklı gıdaya erişebilmek için ücretlerimizin yeterli olması gerekir. Asgari ücret bu şekilde belirlenmelidir. Toplu iş sözleşmeleri bu bakış açısıyla yapılmalıdır. Kamu desteğiyle üretim maliyetleri düşürülebileceği gibi, ücretlerin de sağlıklı gıdaya erişebilecek şekilde belirlenmesi gerekmektedir.

Beslenme, bir İSİG meselesi olarak ele alınmalıdır. İşçilerin hane içi ve işyeri beslenmesi bu kapsama dahildir. İşyerlerinde sağlıklı ve dengeli beslenmek bir hak olarak görülmelidir. Kurum beslenmesi uzman desteğiyle, sağlıklı gıda amacıyla düzenlenmelidir. Hane içi gıdaya erişim, sağlıklı ve ekolojik bir tarım ve gıda politikası uyarınca düzenlenmelidir.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler