spot_img
spot_img
Ana SayfaDosya#İşçilerinMutabakatı | Emeklilik haktır, şarta bağlanamaz!

#İşçilerinMutabakatı | Emeklilik haktır, şarta bağlanamaz!

EYT ile ilgili düzenlemeyi içeren kanun teklifi olarak 30 Ocak 2023 tarihinde Meclis’e sunuldu ve kabul edildi. 4 maddeden oluşan kanun teklifiyle 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlarda yaş şartı kaldırıldı. Sigortalılık süresini (kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl) ve kademeli prim gün sayısını dolduranlar emeklilik hakkını kazandı. Emekli olup da 10 gün içinde aynı işyerinde işine devam eden emekliler için yüzde 5 sigorta teşviki sağlandı. Taşerondan işçi kadrosuna geçenler için zorunlu emeklilik kaldırıldı. 1999 öncesinde sigorta girişi olanların başlangıca göre prim gün sayısı kademeli olarak değişiyor, düzenlemeyle yaş şartı kalktı. Kadınların 20, erkeklerin de 25 yıl sigortalılık süresini ve istenen gün sayısını doldurmaları gerekiyor.

Teklif, 1 Mart 2023 tarihinde mecliste kabul edilerek yasalaştı. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra başvurular alındı. Mart ayında emeklilik başvurusunu yapan tüm EYT’lilere 1 Nisan’dan itibaren tüm hak edişlerini alacakları söylendi. Maaşı bağlanan EYT’lilerin emekli maaşı ödemesi yapılacak. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici maddeye göre, 9 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler düzenlemeden yararlanabiliyor. Herhangi bir yaş sınırının yer almadığı düzenlemede, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanların aylık alabileceği belirtiliyor. 

Kadın ve erkek istenen prim gün sayısı 5 bin gün olarak belirlenmesine rağmen rağmen kademeli prim günü getirildi, staj ile çıraklık giriş tarihleri dikkate alınmadı. 9 Eylül 1999 öncesinde SGK girişi olanların, emeklilik primleri ödenmesine rağmen, işe giriş tarihleri için 18 yaşına girdikleri tarih esas alındı. Aylık Bağlama Oranı (ABO) düzenlemesi yapılmadı, emekli maaşları çok düşük bir oranda tutuldu. 3600 kısmi emeklilikle ilgili yasal düzenleme çıkarılmadı. 5500 liralık en düşük emekli maaşı Hazine’den eklenen tutarla seçimlerden önce 7500 liraya tamamlandı. Hâlâ beklenen intibak yasası nedeniyle 9 Eylül 1999 ve sonrasında SGK veya BAĞ-KUR girişi olan insanların da emeklilik hakları belirlenmedi.

EYT mücadelesi eksik kalan yasal düzenlemeler yapılana kadar kararlılıkla devam edecek.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler