spot_img
spot_img
Ana SayfaDosya#İşçilerinMutabakatı | Çocuk işçilik yasaklansın

#İşçilerinMutabakatı | Çocuk işçilik yasaklansın

Türkiye işçi sınıfının en güvencesiz, korunmasız, sömürünün en ağır ve şiddetli halini yaşayan kesimini çocuk işçiler oluşturuyor. İktidarın eğitim politikaları ile büyük bir ivme kazandırdığı çocukların işçileşme sayısı doğru orantılı olarak özellikle tarım ve sanayi kollarında ciddi şekilde artmıştır. Sermaye ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliği çerçevesinde meslek liselerinde işçileştirilen çocukların OSB ve fabrikalarda çok düşük ücretlerde, uzun saatlerce çalıştırılması Bakanlığın ve iktidarın söylemleri aksine çocukların ‘iş öğrenme’ kabiliyetlerini arttıran bir nitelik değil ucuz iş gücü niteliği taşıyan bir işbirliği politikasıdır. Çocuk işçiliğin en çok rastlandığı tarım sektöründe 6-7’lere inen çocuk işçi yaşının aynı oranda ölüm artışlarına yani cinayetlere yol açtığını biliyoruz.

Özellikle yaz aylarında yaklaşık 4 milyon çocuk tarlalarda çalıştırılıyor, yaz aylarının boğucu sıcaklarında çalışan çocuklar serinlemek isterken su kanallarında, göllerde boğularak katlediliyor.

Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitim öğretim süreci devam ederken, okulda olması gereken çocukların tarlada çalışmalarını kendisinin de çocuklarla beraber olduğu tarlada bir fotoğrafla paylaşmış, çocukların eğitim haklarından geri ve mahrum bırakılmasını meşru kılmaya çalışmıştır. Açıkça görülüyor ki iktidarın söylediğinin aksine ülkede çocuk işçilik azalmamakta tam tersine iktidarın teşviki, yoksullaştırma politikaları ile artmaktadır.

İSİG Meclisi’nin paylaştığı verilere göre AKP’li yıllarda çalışırken ölen çocuklarına sayısı en az 811’dir. Son dokuz yılda ise bu sayı en az 556’dır. Elbette bu sayılara göçmen/mülteci yani kayıtsız çocuk işçiler dahil değildir.

Ucuz iş gücü olarak görülen göçmen çocuklar en ağır şartlarda çalışmak zorunda bırakılırken ölümleri dahi sayılmamaktadır.

Çocuk işçilik yasaklanmalıdır!

Kayıtdışı çocuk işçi çalıştıran kişi ve kurumlar cezalandırılmalıdır!

Çocukları ve aileleri manipülasyon ve yoksullaştırma ile çalışmaya teşvik eden başta eğitim olmak üzere tüm politikalar son bulmalıdır!

Sigortasız ve çok düşük ücretlerle çocukları çalıştırmayı fırsat bilen kurumlara denetim yapılmalı, patronlara ağır cezalar verilmelidir!

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler