spot_img
spot_img
Ana SayfaYazıBelediye işçisini ezdiler! - Binali Ağar

Belediye işçisini ezdiler! – Binali Ağar

Mevcut siyasal iktidarın özelikle son beş yıllık döneminde enflasyonun altında ezilen belediye işçilerinin maaşları asgari ücretin katları fazlasından asgari ücrete düştü. Bakalım sendika-cı-lar ısrarla işçisinin haklarını savunmayı mı yoksa seçim öncesi mevcut siyasal iktidarı ve seçim sonrası olası iktidar koalisyonunu zora sokmamayı mı tercih edecekler?

Siyasal iktidar tarafından yıllarca izlenen taşeronlaştırma ve işçi ücretlerinin asgari ücret artışına göre çok daha az artırılması politikalarıyla belediye işçileri büyük bir yoksullaşma ile karşı karşıya kaldı. Belediye işçileri enflasyonun altında ezildi. İşçiler sadece enflasyonun altında ezilmedi, ücretleri asgari ücrete geriledi. 696 sayılı KHK ile kadro yerine belediye şirketlerine alınan çoğu işçi düşük ücrette eşitlendi.

Belediyelerde taşeron şirketlerde çalıştırılan 450 bin işçi 696 sayılı KHK ile 2018 Nisan’da NORM KADRO yerine belediye şirketlerine alındı ve iki yıl boyunca toplu iş sözleşmesi haklarının askıya alınması sonucunda ücretleri asgari ücret düzeyine geriledi. 696 sayılı KHK kapsamı ile taşeron işçilerin belediye şirketlerinde sürekli işçi kadrosuna alınması, belediyelerde ikinci sınıf işçilik de yaratmış oldu. Taşerondan “belediye şirketi sürekli işçi kadrosuna” alınan işçilerin ücretleri asgari ücret civarında kaldığı için bu durum belediye işçilerinin ortalama ücretlerinin düşmesine de yol açmış oldu. 

Belediye işçisi ücretlerinin düşmesinin bir diğer nedeni ise işçi ücreti artışlarının asgari ücret artış oranının ve milli gelir artışının çok altında kalmasıdır.

Belediye işçisinin ezici çoğunluğu asgari ücretli hale gelmiştir. Öte yandan belediye işçisi ekonomik büyümeden de pay alamamıştır. Böylece belediye işçisinin ücreti hem enflasyonun altında ezilmiş hem de asgari ücret ve ekonomik büyüme karşısında ciddi bir kayba uğramıştır.

Belediye işçisinin yoksullaşması net biçimde ortadadır. Bu yoksullaşma bir yandan siyasal iktidar tarafından izlenen taşeronlaştırma ve ücretleri baskılama politikasının, bir diğer yandan siyasal partilerin güdümündeki belediye yönetimlerince uygulanan düşük ücret politikaları, öte yandan ücret düzeyinin gerileyip asgari ücret ile eşitlenmesi sendika-cı-lar açısından da ciddi bir başarısızlığın sonucudur.

Belediyelerde yıllardır Hizmet-İş, Genel-İş ve Belediye-İş sendika yönetimleri tarafından yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ile bağıtlanan TİS’lerin belediye işçilerinin refahını artırması bir tarafa dursun, mevcut kazanımların gerisine düşürmüştür, yıllardır hükümet politikaları konusunda sessizliğe ve çaresizliğe bürünen sendika-cı-lar ve bağlı bulundukları konfederasyonlar umarız artık gerçeği görür ve birlikte hareketele belediye şirket işçilerinin NORM KADROya alınması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi için gerçek anlamda mücadele verip işçilere haklarının teslim edilmesini sağlarlar. 

Türkiye’nin ikinci yüz yılına girdiğimiz şu günlerde belediyelerde taşeronun devamı niteliğindeki belediye şirketlerinde yıllardır hak kaybına uğrayan halihazırda sayıları 575 bine ulaşan belediye şirket işçilerini yoksulluk ve sefalete mahkum etmeye kimsenin hakkı yoktur.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler