6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 10 il ve çevresini ciddi şekilde etkileyen depremin ardından yetkililerin hasar tespit çalışmaları da başladı. Bu çalışmalarda yapılan tespitlere dair pek çok soru işareti var. Yapılan tespitlerin sonucunda verilen kararların hem can güvenliğini doğrudan etkilemesi hem de afetzede olmaktan kaynaklı yasal hakları belirliyor olması sebebiyle duyulan birçok endişe dile getiriliyor. Art arda iki büyük deprem ve onlarca artçı sarsıntı yaşayan bölgede oldukça fazla etkilenmiş yapılara verilen az hasarlı kararları sonrasında insanlar bu binaların içine girip yaşamlarına güven içerisinde devam edememekte haklılar. Verilen yıkım kararları da aynı şekilde güvensizlik oluşturuyor.
6306 sayılı kanun kapsamında bir yapının riskli olup olmadığının anlaşılması ve yıkım/ tahliye kararı çıkabilmesi için gereken teknik testlerin hiçbirinin hasar tespiti esnasında yapılmaması bu tespitlerin güvenirliğine gölge düşürmektedir. Riskli yapı kararı alınabilmesi için beton, demir analizleri gibi kapsamlı işlemler şart koşulurken üst üste iki büyük deprem ve onlarca artçı sarsıntı görmüş yapıların hasar tespitinin gözle yapılabilir olması çelişkili bir durum teşkil etmektedir.
Depremzedelerin aktarımları doğrultusunda hem de uzmanların görüşlerine göre hasar tespit raporlarının hatalı olma ihtimali çok yüksektir. Bu süreçte hak kayıplarına uğramamak adına hasar tespit raporlarına itiraz etmeniz gerekmektedir. İtiraz süreleri geçmeden bu işlemler başlamadığı takdirde tespiti kabul etmiş olursunuz ve yararlanma hakkınız olan pek çok destekten mahrum kalırsınız.
Yapılan hasar tespitlerine güven duymamakta haklıyız ve yasal itiraz hakkımız var:
7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna göre yapılan hasar tespitlerine itiraz edebilir ve tespitin yenilenmesi için süreç başlatabilirsiniz!
Az Hasarlı Binalar : Bu tespit “DEPREMDEN ÖNCEKİ DURUMUNU KORUDUĞU VARSAYILIR, OTURULABİLİR” şeklindedir. Bu tespite itiraz etmediğiniz takdirde binanızın az hasar aldığını kabul edersiniz ve yıkılabilecek binalara ilişkin verilecek yardımlardan yararlanma hakkınız olmaz.
Orta Hasarlı Binalar : Bu tespit “BİR YIL İÇİNDE GÜÇLENDİRME ZORUNLULUĞU, AKSİ TAKDİRDE YIKILIR” şeklindedir. Bu tespite itiraz edilmemesi bir yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadan beklenmesine neden olabilir. Bu bir yıllık süreçte iyileştirme yapılmadan binada oturmak yasaktır.
İTİRAZLARINIZI E-DEVLET ÜZERİNDEN TESPİT TARİHİNDEN İTİBAREN 30 GÜN İÇİNDE MÜMKÜNSE DERHAL ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI OLARAK ARATARAK İTİRAZ ET BUTONU ÜZERİNDEN YAPABİLİRSİNİZ. İNTERNETE ERİŞİMDE YA DA E-DEVLET KULLANIMINDA SORUN YAŞIYORSANIZ BİZE ULAŞABİLİRSİNİZ.
E-DEVLET ŞİFRESİNE ULAŞAMADIĞINIZ TAKDİRDE EKTE SUNDUĞUMUZ DİLEKÇE ÖRNEĞİNİ KENDİ DURUMUNUZA GÖRE DOLDURARAK 30 GÜN İÇİNDE MÜMKÜNSE DERHAL BULUNDUĞUNUZ İLÇEDEKİ KAYMAKAMLIĞA BAŞVURUDA BULUNABİLİRSİNİZ.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
……/……/2023
T.C.
…………………… KAYMAKAMLIĞINA
TALEPTE BULUNANIN :
Adı Soyadı :
T.C. Kimlik No :
Adresi :
GSM :
TAŞINMAZIN :
Adresi :
Ada No :
Parsel No :
KONUSU : Hasar tespitine itirazımdan ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
06/02/2023 tarihinde meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki iki farklı deprem sonucu maliki olduğum ………………………. İli…………………………………………………………………………………………………………………………… İlçesi ………………….. Mahallesi …………………… Sokağı ………….. Numara evimin – işyerimin hasar durumunun “az hasarlı” “orta hasarlı” olarak tespit edildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Taşınmazım-taşınmazlarım depremde ağır hasar almıştır. Statik hesaplamanın doğru olup olmadığına bakılmadan ve beton kalitesinin laboratuvar ortamında analiz edilmeden “az hasarlı” “orta hasarlı” raporu verilmesi mümkün değildir. Kaldı ki çıplak göz ile dahi yapının yaşam sürmeye ve barınmaya elverişli olmadığı açıktır. Hiçbir bilimsel veri olmaksızın salt gözle yapılan muayene sonrası taşınmazımın-taşınmazlarımın “az hasarlı” “orta hasarlı” olduğuna ilişkin bu tespite itiraz ederim.
Gereğinin ivedilikle yerine getirilmesini arz ve talep ederim.
Ad Soyad
İmza
Dilekçenin PDF versiyonu için tıklayın;
https://umutsen.org/wp-content/uploads/Hasar-İtiraz-Dilekçe.pdf