spot_img
spot_img
Ana SayfaDepremDepreme dair etkin soruşturma isteyen herkese çağrımızdır

Depreme dair etkin soruşturma isteyen herkese çağrımızdır

Deliller kaçırılmadan savcılık gerekli evraklara el koysun, etkin bir soruşturma süreci işletilsin ve sorumlular yargılansın isteyen herkese çağrımızdır!

Maraş’ta yıkılan belediye binası ve Malatya’da yıkılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası içerisinde bulunan evrakların korunmasına dair kaygılar ile gündeme gelen delillerin yok edilmesi endişesi üzerine bir delil toplama dilekçesi hazırladık.

Yaşanan yıkımın bir suç olduğunu düşünüyoruz ve bu suçun sorumluların yanına kar kalmaması adına bu suçtan görülen zararın gerçek sorumlularının ceza alabilmesi adına ilgili kurumlardaki belgelere dair arama yapılması, el koyulması ve bunlar ışığında gerçek bir soruşturma yürütülmesi için herkesi bulunduğu illerde bu dilekçeyi adliyeye teslim etmeye çağırıyoruz.

Bu dilekçe örneği hem avukatların, hem vatandaşların kullanabileceği bir örnek olarak hazırlandı. Bu suçun faillerinin yargılanması gerektiğini düşünen herkes bu dilekçeyi kullanabilir ve bu şekilde bu sesi çoğaltabilir, güçlendirebilir.

Dilekçe örneğini aşağıdaki bağlantıdan indirebilir veya aşağıdaki bölümden kopyalayabilirsiniz.

https://umutsen.org/wp-content/uploads/Deprem-El-koyma-Talep-Suç-Duyurusu.docx


…….. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

SUÇ DUYURUSUNDA

BULUNAN   :

AD SOYAD    :

T.C. KİMLİK NO :

TELEFON      :

ADRES          : 

ŞÜPHELİLER         : 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde yıkılan binaların müteahhitleri, yapı ruhsatı veren, iskan ruhsatı veren ve denetim görevini yerine getiren kişiler.

SUÇLAR :

Olası Kast ile İnsan Öldürme (TCK 81, 21/2)

Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi (TCK-83/1-2)

Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama (TCK-87/1-2-4)

KONU:  06.02.2023 tarihinde meydana gelen ve ülkemizin pek çok ilinde yıkıma yol açan depremler nedeniyle, ilgili Deprem Yönetmeliği’ne uygun olmayan yapılar inşa eden müteahhitler, yine depreme dayanıklı olmayan yapılara ruhsat, imar ve iskân veren yetkililer, denetim, onay ve kontrol mekanizmalarında sorumlu olan tüm kişiler ve kurum yetkilileri ve Sayın Savcılığınızca tespit edilecek sair diğer şüphelilerin öldürme ve yaralama suçunu işlemiş olmaları nedeniyle kamu davası açılması talepli suç duyurusu ile İVEDİLİKLE ARAMA VE EL KOYMA TALEPLİ dilekçemizin sunumundan ibarettir.

AÇIKLAMALAR:

Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve akabinde aynı tarihte yine Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde gerçekleşen depremler ve onları izleyen artçı depremler ülkemizin başta Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana olmak üzere çok sayıda ilinde, ilçelerinde ve köylerinde yıkımlara, can kayıplarına ve yaralanmalara yol açmıştır. 

Tespit edilebildiği kadarıyla bilgileri verilen ve yapılacak soruşturma kapsamında tespit edilecek diğer şüphelilerin hukuka aykırı davranışları nedeniyle felaket düzeyinde bir yıkım, onbinlerce ölüm ve yaralanma yaşanmıştır. Ölü ve yaralı sayısı zaman geçtikçe artmaya devam etmektedir.

Afet bölgesinin maddi şartları da dikkate alınarak mümkün olan en kısa zamanda yıkılan binalarla ilgili alınan tüm izinlerin, binalarda yapılacak bilirkişi incelemesi ile kullanılan malzemenin, binanın yapılış tekniği gibi hususların soruşturulmasını ve bu konuda uzmanından bilirkişi raporu alınmasını talep etmekteyiz.  

Depremin etkilediği her bina, her yapı aynı zamanda suç mahallidir. Delillerin korunması büyük önem arzetmektedir. Suç mahalli suçun gerçekleştiği an itibarı ile (6 Şubat 2023 saat 04:17 itibarıyle) savcılık gözetim ve denetimindedir. Bu nedenle ilgili alanda yapılacak enkaz kaldırma vs tüm işlemlerin savcılığın denetiminde ve onayıyla yapılması zorunludur. Bununla birlikte belediye binaları, çevre şehircilik il müdürlükleri, yapı denetim şirketlerindeki evraklar hayati derecede öneme sahip evraklardır. Bir an önce savcılık tarafından tamamına el konulması gerekmektedir. Basında ve kamuoyunda depremin etkilediği bazı şehirlerde belediye ve çevre şehircilik il müdürlüklerinin binalarının içindeki evraklarla birlikte yıkılmak istendiğine dair haberler ve paylaşımlar yapılmaktadır. Buna benzer durumların yaşanmaması için adliye bölgesinde yıkılmış-hasar görmüş binalardan dolayı ölen ve yaralananların sorumluların tespitinde son derece önemli olan aşağıda belirttiğimiz belge ve delillere İVEDİLİKLE EL KOYMA KARARI VERİLMESİNİ TALEP EDERİZ.

06.02.2023 tarihinde meydana gelen depreme dair başlatılan soruşturma kapsamında vakit kaybetmeksizin deprem yaşanan bölgelerde toplanmasını ve muhafaza altına alınmasını talep ettiğimiz bilgi ve belgeler ise aşağıdaki gibidir: 

  • Yapılara ilişkin kayıtların tutulduğu tüm bilgisayarlara ait harddisklere ve tüm dijital kayıtlara
  • İmar ve ruhsatlandırma süreçlerine ilişkin bilgi ve belgelerin bulunduğu il, ilçe belediyelerindeki ve Çevre Şehircilik Bakanlığı İl/İlçe müdürlüğünde bulunan tüm dijital ve fiziki evraklara, 
  • Deprem bölgesindeki tüm yapı denetim şirketlerinin tespit edilerek işbu yapı denetim şirketlerindeki tüm belge, bilgi ve evraklara,
  • Deprem bölgesindeki tüm inşaat şirketlerinin ve müteahhitlerin Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan ve ilgili ticaret odalarından sorularak işbu şirketlerin ve müteahhitlerin tüm inşaatlarına ilişkin bilgi ve belgelere el konulmasını

Şüphelilerin kaçma ve delil karartma risklerinin bulunması nedeniyle soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi adına ivedilikle tutuklama tedbirinin uygulanmasını, aksi kanaat halinde tutuklamaya alternatif bir tedbir olan ve şüphelilerin kaçmasını engellemeyi öngören adli kontrol tedbirinin uygulanmasını, suçun niteliği göz önünde bulundurularak güvenlik tedbirleri yönünden ivedilikle karar verilmesini talep ederiz.

SONUÇ ve İSTEM  : Yukarıda açıkladığımız sebeplerle, şüpheliler hakkında derhal soruşturmaya başlanılmasına, başlanılmışsa suç duyurumuzun bu dosyaya eklenmesine, yukarıda belirttiğimiz soruşturma önlemleri ile koruma tedbirlerine başvurulmasına, belirtilen şüpheliler ve soruşturma sırasında ortaya çıkacak faillerin tespiti ile tutuklanmalarına, delillerin toplanabilmesi ve delillere erişim yetkileri bulunan şüphelilerin delil karartmasının engellenmesi için şüphelilerin inşaat sahasına girişinin yasaklanmasını;  yukarıda belirttiğimiz kurumlardaki örneklerine vakit kaybetmeksizin el konulmasını, aynı zamanda  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı örneklerinin temin edilmesini talep ederiz. 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler