spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelPetrol İş Gebze: 161 gündür süren mücadelemiz kazanılmıştır

Petrol İş Gebze: 161 gündür süren mücadelemiz kazanılmıştır

Gebze’de bulunan Pulver Kimya’da Petrol-İş’e üye oldukları için patronun için işten atma saldırısıyla karşılaşan işçilerin direnişi 161. gününde kazandı. Varılan mutabakata göre işten atılan 3 işçi işbaşı yapacak, işveren sendikanın yetkisine yaptığı itirazı geri çekti, sendikanın hazırladığı taslak üzerinden toplu sözleşme görüşmelerine başlanacak.

Petrol İş Gebze şubesinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Pulver Kimya işçisinin direnişi Türkiye’deki toplu sözleşme düzenine ve yetki sistemine bir itirazdır. İşverenler 6356 sayılı yasanın boşluklarından yararlanarak, “yasal hakkımı kullanıyorum” diyerek sendikayı etkisizleştirmek, işçilerin yasal haklarını kullanmasını engellemek istemektedir. Pulver Kimya işçisinin fiili mücadelesi bu durumu tersine çevirmeyi başarmıştır” denildi.

Açıklamanın tamamı:

Basına ve Kamuoyuna;

Anayasal haklarını kullanıp Petrol-İş sendikasına üye oldukları için 4 Ağustos 2022 tarihinde işten atılan 3 Pulver Kimya işçisi ve Petrol-İş sendikası başlattıkları direniş 161 gündür sürüyor.

161 gün önce Pulver Kimya Direnişimiz başladığında “Birlik olan, haklarına sahip çıkan, tek bir arkadaşını dahi işverenin tehditleri karşısında yalnız bırakmayan işçiler, sendikal örgütlülükleri ile her türlü engeli aşarlar; insanca çalışma koşullarını ancak böyle kazanabilirler.” demiştik. Bu inanç ve haklı olmanın getirdiği güven ile yazın kavurucu sıcağında başlayan mücadelemizi soğuk, yağmur, çamur demeden; bir gün ara vermeden sürdürdük.

Direnişimiz Türkiye işçi sınıfının dayanışması ile büyüdü ve karşısına çıkan engelleri önemli bir emekçi kitlesiyle kenetlenerek aşmayı bildi.

Pulver Kimya işçisinin direnişi Türkiye’deki toplu sözleşme düzenine ve yetki sistemine bir itirazdır. İşverenler 6356 sayılı yasanın boşluklarından yararlanarak, “yasal hakkımı kullanıyorum” diyerek sendikayı etkisizleştirmek, işçilerin yasal haklarını kullanmasını engellemek istemektedir. Pulver Kimya işçisinin fiili mücadelesi bu durumu tersine çevirmeyi başarmıştır.

Yasal hakların ancak işçilerin mücadelesi ile hayatta karşılık bulduğu, mücadele yoksa sendikal örgütlülük yoksa, en temel anayasal hakkın dahi kağıt üzerinde kaldığı bir kez daha kanıtlandı.

Pulver Kimya Direnişi Türkiye’deki sendikal yetki düzenine karşı verilmiş ve işverenin sendikasızlaştırma çabasının boşa çıkarmıştır. Conta işyeri ile başlayan sendikalaşma mücadelemiz diğer 4 işyerine de yayılmıştır. Göstermiş olduğu bu başarı ile işçi sınıfını umudu olmuştur. Şimdi bu umudu bu mücadeleyi sendikalaşmak isteyen, işverenin karşısında birlik olmak isteyen ama işverenlerin haklar kağıt üzerinde kalsın diye uğraştığı tüm işyerlerinde birlikte örgütleyelim! Biz hakkımız olana, sendikal örgütlenme özgürlüğümüze sahip çıkalım!

Fabrikanın önünde, içerisinde, yemekhanede her gün haykırmıştık. “İşten Atılan Arkadaşlarımız İşe Geri Alınsın” demiş ve tek bir arkadaşımızı geride bırakmayacağımızı söylemiştik. 161 gündür sürdürdüğümüz mücadele sonuç verdi ve işveren işten atılan arkadaşlarımızı işe geri alarak ve yapmış olduğu tüm itirazları geri çekerek sendikamız ile TİS görüşmelerine başlayacaktır.

161 gündür süren mücadelemiz kazanılmıştır. Pulver Kimya işçisinin inancı ve kararlı mücadelesi kazanmıştır. Türkiye işçi sınıfı kazanmıştır.

Pulver Kimya Direnişi boyunca, işçiler ve sendikamız ile dayanışma gösteren, destek veren, direnişin kamuoyuna duyurulmasında katkı sunan ve Pulver Kimya işçilerinin haklı mücadelesini yaygınlaştıran, sesine ses katan tüm sendikalara, emek ve kadın örgütlerine, siyasi partilere, derneklere, işçi sınıfının basın kuruluşlarına teşekkür ediyoruz.

161 gündür sürdürdüğümüz mücadelemiz tamamlanmış değil! Güçlenerek, örgütlü gücümüze güvenerek yürümeye devam edeceğiz! Bugüne kadar sürdürdüğümüz birlikteliğimizi, inancımızı ve mücadelemizi TİS sürecinde de devam ettireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Yaşasın Sınıf Dayanışması!

Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!

Petrol-İş Sendikası   
GEBZE ŞUBE

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler