spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncel2023 Ocak sendika istatistikleri açıklandı

2023 Ocak sendika istatistikleri açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan iş kollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin 2023 Ocak ayı istatistikleri Resmi Gazete’de yayımlandı.
2023 yılının ilk istatistiklerine göre, 16 milyon 163 bin kayıtlı işçiden yalnızca 2 milyon 98’i sendikalı, yani sendikalaşma oranı %14.42. Resmi sendika üyelikleri bu oranda olsa dahi toplu sözleşme yapabilme hakkına sahip TİS kapsamındaki sendikalı işçi sayısı 1,5 milyon civarında1, bunun da büyük çoğunluğunu patronlar işbirliğinde sarı ve bürokratik sendikalara yapılan üyelikler oluşturuyor. Bu açıdan resmi oranlar sendikal örgütlülüğün gerçek boyutlarını yansıtmıyor. Temmuz 2022 istatistiklerine göre kayıtlı çalışan işçi sayısı 175.626 kişi artarken sendikalı işçi sayısı 49.813 arttı. Son 6 ayda sendikaya üye toplam işçi sayısında yüzde 0.16 artış oldu.

Açıklanan verilerin geçtiğimiz 6 aya oranla değişimine baktığımızda Özyeğin ve Eczacıbaşı gibi Türkiye sermayesinin büyük bir kısmına sahip iki grubun işten atma saldırıları ile boğuşmasına rağmen Bağımsız Maden-İş Sendikası fiili meşru mücadele ilkesinden taviz vermeden üye sayısını iki katına çıkarmış oldu. Yine aynı işkolunda bulunan ve Amasra maden katliamının sorumlularından Genel Maden-İş sendikasının ise üye sayısının düştüğü görülüyor.

Dokuma, Hazır Giyim ve Deri işkolunda da geçtiğimiz yıldan hatırlayacağımız üzere özellikle Uğur Tekstil’de yaptıkları patron yandaşlığını aleni bir şekilde gösteren DİSK Tekstil Sendikası yaptığı tüm ayak oyunlarına rağmen üye kaybetmeye devam ediyor. Aynı işkolunda bağımsız bir sendika olarak mücadele eden BİRTEK-SEN Sendikası da baraj engeline takılsa da üye sayısını arttırdı.

İstisnasız her gün iş cinayetlerinin yaşandığı inşaat işkolunda yıllardır baraj engeline takılmasına rağmen mücadeleden vazgeçmeyen, binbir emekle varlığını sürdüren İnşaat-İş Sendikası da kendisine üye olsun olmasın tüm inşaat işçileri için mücadele etmeyi sürdürüyor.

Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar işkolunda kısa bir süredir faaliyet gösteren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası tatillerde öğretmenleri zorla çalıştıran özel okulları basarak ve teşhir ederek, yerellerde toplantılar düzenleyerek büyük bir emekle kısa sürede 5.000’in üzerinde üye yaptı.

Güvenlik işçilerinin iradesiyle çıktığı yolda, kendi üyesini ihbar edecek kadar büyük rezilliklere batan aidat yağmacısı yönetim eliyle Savunma ve Güvenlik işkolunda faaliyet gösteren Güvenlik-Sen baraj altı bırakılmış oldu.

İşkolu değişiklikleri ve kendi bağlı bulunduğu konfederasyon olan DİSK tarafından bile yalnızlaştırılmaya çalışılan Nakliyat-İş işe tüm baskılara rağmen 11.827 üyesiyle işkolu barajını geçmiş oldu.

Geçtiğimiz yıl üyelerinin işten çıkarılması saldırılarına karşılık alanlarda mücadele eden Disk Enerji-Sen de patronlar tarafından baraj altı bırakılma tehditlerine rağmen işkolu barajı engelini aşan sendikalardan oldu.

Depo işkolunda yıllardır baraj altı olmasına rağmen mücadeleden asla geri durmayan Bağımsız DGD-SEN Sendikası dünya devi Amazon’u bile karşısına alarak depo işçileri için barajın altında ama 6356 sayılı yasanın sınırlarının üzerinde mücadele etmeye devam ediyor.

Üç yıllık kısa tarihinde tüm yöneticileri işten çıkarılmasına rağmen mücadeleden bir adım geri durmayan son dönemde aynı işkolunda patronlar eliyle kurulmuş iki sendikaya, Türk-İş ve Hak-İş gibi koskoca konfederasyon sendikalarına karşı var olabilen işçilerin iradesiyle kurulup yoluna yine işçilerden seçilen yeni bir yönetimle devam eden PTT-SEN Sendikası iş kolu değişiklikleri ve yetki itirazları saldırıları altında yine de barajı aşarak İletişim işkolunda çalışan tüm işçiler için tek seçenek olma durumunu koruyor.

Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz, yukarıda özel olarak da değindiğimiz mücadeleci sendikalardan ve birçok farklı işkolundan işçilerin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz ve “Ekmek, Adalet ve Özgürlük için Ayağa; 6356’yı parçala!” konferansımızda söylediğimiz sözün bir kez daha altını çiziyoruz. İşçilerin kanıyla canıyla beslenenlerin 6356 sayılı yasal silahlarını ellerinden alacağız. Mücadeleyi örgütlerken yasal olana değil meşru olana odaklanacağız. Fiili, meşru, militan mücadeleleri yurdun dört bir yanına yayacağız.


1. Aziz Çelik (https://twitter.com/EmeginHalleri/status/1615950657181163520)

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler