spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelPoint Lojistik senetlerle işçileri kendine mahkum ediyor

Point Lojistik senetlerle işçileri kendine mahkum ediyor

Point Lojistik firmasında çalışan 15 çekici Avrupa tır şoförü Umut-Sen’e ulaşarak yaşadıklarını anlattı. Firmanın sefer sonu alacaklarını vermediğini ve senetlerine el koyduğunu ileten işçiler araçları teslim ettikleri halde firmanın SGK’dan çıkış vermeyerek işçileri kendine mahkum hale getirdiğinin altını çizdi.

“Bunları yaşayan ve bir araya gelmiş olan 15 şoförüz. Firmadan usulsüzlükler yüzünden ayrıldık. Örneğin araçlara kesilen cezaları bizim ödememizi istiyorlar ki bunların sorumluluğunu başta kendileri almıştı. Bu cezalar küçük cezalar değil, 1000-1500 Euro civarında. İçerde kalmış maaşlarımız var. Seferlerimizi bitirmemize rağmen bizim Türkiye’ye dönmemize izin vermediler. Dönüş yapan şoförler işi bıraktı fakat senetlerimiz içerde kaldı. Bunlar kişi başı 10.000 Euro’luk senetler. ‘Senetleri neden imzaladınız?’ derseniz Avrupa’da şöyle bir durum var; Avrupa’daki firmaların hepsi şoförler adına vekalet vermek zorunda “benim aracımı kullanabilir” diye. Bu vekaletnameler size geniş yetkiler verdiği için bir usulsüz taşıma işine girmeyin diye firma sizden 10.000 Euro’luk senet alıyor. Bunları biz karşılıklı iyi niyetle imzaladık fakat şuan bu senetleri işten çıkmak istediğinizde aleyhinize kullanıyorlar. Senetinizi vermiyorlar.”

Başka bir işçi ise yaşadıklarını şöyle aktarıyor;

“Bana bir sürü kağıt imzalattılar. Kendi vizemle gelmiş olmama rağmen işten çıkarken benden vize parası istemeye kalktılar. Senedimi vermediler. 4-5 ay sefer yapmama rağmen 3-4 harcırahlarımız hep içerdeydi. Borcun var deyip sürekli para kestiler halbuki hiç borcum falan yok. Bu firma kadar kötü bir firma görmedim. İşçi hakkı yiyorlar. Para vermeden çalıştırıyorlar, senetleri alıyorlar ellerine düşmüş oluyorsun. 9 aydır ne senedimi veriyorlar ne içerdeki paramı veriyorlar Beni tehdit ettikleri için savcılığa gittim.”

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler