spot_img
spot_img
Ana SayfaBültenHaftalık Direniş Bülteni - 20 Kasım 2022

Haftalık Direniş Bülteni – 20 Kasım 2022

Ülkenin dört bir yanında sömürüye ve zulme karşı direnen işçi ve emekçilerin gündemini derleyip sizlerle buluşturduğumuz ‘Haftalık Direniş Bülteni’ e-posta kutunuza gelsin istiyorsanız abone olabilirsiniz.


Banka Promosyonlarını Patronlara Bırakmayacağız

Bu haftaki bültenimize işçi ve emekçilerin öncelikli gündemlerinden banka promosyonları ile başlıyoruz.

İşçilerin maaşlarını hangi bankadan alacağına patronlar karar veriyor. Bu sayede işçi maaşlarını yatıracakları bankalarla yaptıkları anlaşmalarla aslında işçilerin hakkı olan banka promosyonları patronların cebine giriyor. İşçilerin emeği üzerinden zenginleşenler, yine işçilerin çalışarak kazandıkları ücretleri üzerinden bir kez daha kazanıyor.

Banka promosyonlarını kamu ve özel sektör ayırmadan tüm işçilerin alması için bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Kimi kısmi ve parçalı eylemler çeşitli sonuçlar alsa da işçilerin birlikte mücadele etmesi dışında bir yol yok.

Banka promosyonu eylemleri

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi işçilerinin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)  Antalya Şubesi ile birlikte Haziran ayından bu yana promosyonların yenilenmesi için sürdürdükleri mücadele kazanımla sonuçlandı. İşçiler 36 ay için tek seferde 28.000 TL promosyon ücreti alacak.

Gebze OSB‘de bulunan Habaş fabrikası işçileri, aylar önce yönetime banka promosyonu taleplerini iletmelerine rağmen bu taleplerine dönüş olmaması üzerine taleplerinin karşılanması için eyleme geçti.

DİRENENLER

Bursa – Barutçu Tekstil’de Öz İplik-İş Sendikası’na üye oldukları için 21 Ekim’de işten atılan 4 kadın işçi fabrika önünde direnişe devam ediyor.

Zonguldak – Çaycuma OSB’de bulunan Nersoy Tekstil’de sendikalı oldukları için işten atılan Nersoy Tekstil işçileri büyük bir kararlılıkla direnişlerini sürdürüyor.

Eskişehir – 143 gündür grevde olan Atışkan Alçı işçilerinin direnişi ilk günkü kararlılığıyla sürüyor.

Eskişehir – Yasin Çakır Un Fabrikasında çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin artırılması için Gıda İş’e üye olan 22 işçi işten atılmıştı. İşçilerin direnişi 34. gününde.

Urfa – Tüvtürk/Polçak Direnişi 1455. gününde Nakliyat İş öncülüğünde kararlılıkla devam ediyor.

Kocaeli/ Gebze – Pulver Kimya direnişi 108. gününde. Geçtiğimiz gün toplu iş sözleşmesi teklif taslağını işverene sunan Pulver işçileri, atılan işçilerin işe geri alınıp müzakere masasının kurulması için mücadelesini sürdürüyor.

İzmir – Torbalı’da bulunan Betonstar‘da Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 45 işçi fabrika önünde kurdukları çadırda direnişlerini sürdürüyor.

Lila Kağıt direnişinden bir kare

Tekirdağ– Ergene Ulaş OSB’de Lila Kağıt işçilerinin sürdürdüğü direniş 316. gününde. Süren direniş sonucu sendikanın çoğunluğu sağlayarak yetkiyi alması üzerine patron tekrar işten atma saldırısına girişti. İşçiler direnmeye devam ediyor.

PTT A.Ş’nin geçen yıl ihale verdiği taşeron şirketlerden Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı’nın yetkiye itiraz davası 2 yıl sonra sonuçlandı. PTT-SEN yetkiyi aldı.

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde kadın işçilerin yaşadıkları sözlü taciz, tüm işçilere uygulanan baskı ve mobinge karşı sendikalı olan yaklaşık 20 taşeron sağlık emekçisi işten atıldı. Günlerdir baskı ve işten atılma tehdidi gören işçiler haksız işten atılmalara karşı direniş kararı aldı. Biz de Umut-Sen olarak gerçekleştirilen basın açıklamasına destek verdik. Talepleri karşılanana kadar yanlarındayız.

Bağımsız Maden-İş Sendikası heyeti Balıkesir Balya‘da Esan Eczacıbaşı ve taşeronu Sargın İnşaat şirketi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada sendikal haklarını kullanan işçileri ekmeğiyle tehdit eden şirket yönetimi teşhir edildi. Sendika genel başkanı Gökay Çakır ve Av. Yağız Temoçin Balıkesir Balya’da şirket önünde, sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri ve taşeron çalışma ilişkisini anlattı.

Bu ay maaşları yatırılmayan Ufuk Üniversitesi sağlık emekçileri hastane önünde basın açıklaması yaptı.

On Dokuz Mayıs Üniversitesi işçileri, toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması, yüzde beşlik sefalet zammında ısrar edilmesi üzerine üniversiteye grev kararı astı.

Point Lojistik senetlerle işçileri kendine mahkum ediyor. Point Lojistik firmasında çalışan 15 çekici Avrupa tır şoförü Umut-Sen’e ulaşarak yaşadıklarını anlattı. Sürecin detaylı aktarımına buradan ulaşabilirsiniz.

ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ!

Amasra’da katliamın gerçekleştiği TTK’ya bağlı maden ocağının sigortasız bir şekilde çalıştırıldığı ve katliam sonrası sigorta şirketlerinin acil olarak çağrılarak katliama neden olan ihmalleri örtbas etmeye çalıştıkları öğrenildi.

Antalya’da 22 yaşındaki Emirhan Ülker inşaatta çalışırken akıma kapılarak hayatını kaybetti.

Amasya Merzifon‘da bir yağ fabrikasının arıtma ünitesi kuyusuna onarım yapmak için girip metan gazından zehirlenen 6 işçiden, 46 yaşındaki Hüseyin Ay iş cinayetinde hayatını kaybetti, 5 işçi ise hastanede tedavi görüyor.

Konya Çumra’da ailesi ile birlikte pancar sökmeye giden 9 yaşındaki Hasan Eymen Ergen iki römork arasında sıkışarak hayatını kaybetti.

Çalışmak dışında bir seçenek, hayat bırakılmayan, hayalleri ve geleceği çalınan bütün çocuklar için bu düzeni yıkacağız.

Çelik kapı firmasında stajyer işçi olan 16 yaşındaki Ali Sait Karpınar açık kasa kamyonetin kasasından düşerek hayatını kaybetti.

Şanlıurfa Viranşehir‘den Afyon Çay’daki yem fabrikasına ürün getiren tırda muavin olarak çalışan 17 yaşındaki C.A.K., balya yemleri istifleyen kepçenin altında kalarak hayatını kaybetti.

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Bakioğlu Holding’e ait Bareks Plastik fabrikasında yaşanan iş cinayetinde 30 yaşındaki Emre Sedir hayatını kaybetti.

İstanbul Ataşehir‘de bulunan İstanbul Finans Merkezi Şantiyesinde Gür Yapı, Yapı Yapı ve RK Mühendislik şirketlerine ait olan işçi koğuşlarında çıkan yangın sonucu hayatını kaybeden işçinin Umut Oydaş olduğu açıklandı. İnşaat İş ve Dev yapı iş sendikası üyeleri Umut Oydaş için Finans Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Antep-Şahinbey’de 5 katlı binanın çatısında su borusu temizliği yapan işçi Murat Türkoğlu, dengesini kaybederek beton zemine düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Kars‘ta yapımı süren, geçtiğimiz haftalarda bir kadın işçinin yaralandığı Sultan Alparslan Külliyesi’nde 21 yaşında bir erkek işçi iskeleden düşerek yaralandı.

EKOLOJİ VE KENT HAKKI

Mersin Akkuyu’ya ait radyoaktif atıkların Ankara Avdanlı’ya taşınmasına karar verildi. Radyoaktif atıklar Avdanlı’da tarım ve hayvancılık yapılan yerleşim yerlerinde kurulacak bir yerleşkede depolanacak.

Hatay Arsuz‘a bağlı Kurtbağı köy halkı, maden şirketine karşı köy meydanında toplanarak; ‘köyümüzü savunacağız, şirketi köyümüzde istemiyoruz!’ dedi.

DÜNYADAN

Arnavutluk‘un başkenti Tiran’da hükümetin politikalarına ve artan enflasyona karşı halk sokağa çıktı.

Londra‘da 700 Heathrow Havalimanı işçisi, ücret arttırılması talebiyle üç günlük greve çıktı. Grevin 20 Kasım’da Katar’da 20bin işçinin kanıyla başlayacak 2022 FIFA Dünya Kupası’na denk gelmesiyle havalimanında yığılmalar oldu.

ABD’nin California eyaletinde akademik alanda çalışan binlerce asistan ve araştırma görevlisi greve gidiyor.

İspanya‘da kamyon şöförleri, artan yakıt ve nakliye fiyatlarına karşı isyan ederek kontak kapatıp genel greve çıktılar. Grevci kamyoncular, başkent Madrid’de biraraya gelerek taleplerini dile getirdi.

Emek ve işçi düşmanlığıyla bilinen ABD merkezli e-ticaret şirketi Amazon‘un, küresel işgücünün %3’üne tekabül eden 10 bin işçiyi bu hafta işten çıkaracağı ifade ediliyor.

Hindistan’ın Mizoram eyaletinde bir taş ocağında meydana gelen toprak kaymasında en az 12 işçi toprak altında kaldı.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler