spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelHaftalık direniş bülteni (03.10 - 09.10.2022)

Haftalık direniş bülteni (03.10 – 09.10.2022)

10 Ekim’i unutmayacağız, hesabını soracağız

10 Ekim 2015’te IŞİD tarafından düzenlenen iki bombalı saldırı sonucu 104 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Gar Katliamı’nın 7. yılında yitirdiklerimizi saygıyla anıyoruz.

Türkiye’de hafta enflasyon gündemiyle kapandı. Küresel ölçekte yaşanan enflasyonun başlıca sebepleri ise, pandemi salgını ve burjuvazinin aşırı kâr elde etme çabası ile kurlarda yaşanan yükseliş, Ukrayna’daki Rus işgali, enerji krizi ve tedarik zincirlerinin kırılarak lojistik krizinin yaşanmasıydı.
Öte yandan jeopolitik dinamiklere göre değişiklik gösteren enflasyon Türkiye’de işçi sınıfından burjuvaziye doğru kaynak transferinin, israf denilebilecek kamu harcamalarının, seçim tezgahı olarak sunulan kredi ve maliye politikalarının, savaş harcamalarının etkisiyle hızla artmaya devam ediyor. Fatura neoliberal sarmal içine çekilen işçi sınıfına kesiliyor.

TÜİK’in verdiği enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığını biliyoruz. Bunun dünyadaki enflasyon oranından 10 katı kadar fazla olduğu belirtiliyor. Gerçek olmayan oranlara göre yürütülen sözde enflasyon karşıtı politikaların hangi sınıfın çıkarına olduğu ortada. Yürütülen politikaların sınıfsal etkileri yoksulluk, işsizlik ve açlık olmaya devam ediyor. Enerji ve gıda maddelerine, barınmaya dek, temel ihtiyaçların fiyatlarındaki artışlardan en fazla etkilenenler işçi, emekçiler oluyor. Fakat bu politikaların düzen muhalefetiyle çözümsüz kalacağı göz ardı edilemez.
Yerel yönetimlerinde işçi düşmanı olan bir muhalefet nasıl yoksulluk ve işsizliğe karşı gerçekçi çözümler üretebilir? Haftalık bültene bu sorumuzun somut yanıtını içerisinde barındıran bir girişle başlıyoruz:

Turan Aktaş, Şişli Belediyesi‘ndeki işçi düşmanlığına karşı 1046 günü aşkın bir süredir direniyor. Aktaş, CHP Sincan İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği üye katılım töreninde haksız ve hukuksuzca nasıl işten atıldığını anlattı:


Antalya Kumluca Belediyesi, işçilerin üye olduğu Genel-İş’le toplu sözleşme yapmamak için önce sendika üyesi işçileri mobbing ve sürgünle yıldırmaya çalıştı. Bu da yetmeyince 8 işçiyi işten çıkardı. İşçilerin işten atılması ve TİS görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine DİSK/Genel İş üyesi işçiler grev kararını uygulamaya başladı.

Kod 42 ile güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek işten çıkarılan İBB işçileri, Saraçhane Parkı’nda sürdürdükleri nöbeti 71. gününde yaptıkları açıklamayla sonlandırdı. Açıklamada direnişin 71. gününde işlerine iade edilmediklerini fakat güvenlik soruşturmasıyla işten atmaların artık daha zor olacağını ve Kod 42’yi kullanmanın kolay olmayacağını belirten işçiler Saraçhane Parkı nöbetini sonlandırdığını dile getirdi.


İzmir Bornova Belediyesi’nde asgari ücret seviyesinde çalışan belediye işçileri toplu iş sözleşmesi sürecinde işverenle anlaşma sağlayamadı. Bornova Belediye işçileri direnmeye devam ediyor.

Öğretmen Sendikası, 5 Ekim Öğretmenler Günü’nde İstanbul, Ankara, Samsun, İzmir ve Antalya’da taban maaş talebi ile eylemler düzenleyerek asgari ücretin altında çalıştırılmayı protesto etti.

Devam Eden Direnişler

Kocaeli-Gebze‘de Ağustos ayında, Pulver Kimya’ya bağlı Conta Elastik’te çalışan sendika üyesi 3 işçi Petrol-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler 2 ayı aşkın bir süredir direnişe devam ediyor.

Eskişehir Atışkan Alçı fabrikasında Kristal-İş Sendikası üyesi işçiler toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşmaya varılamaması üzerine 3 ayı aşkın bir süredir grevdeler.
Lila Kağıt işçileri 9 aydır sendika hakları için mücadele ediyor.
Şanlıurfa Tüvtürk Polçak Direnişi 1411 günü aşkın süredir kararlılıkla devam ediyor. Direnişçi işçiler işe geri alınana ve Şanlıurfa Polçak’a sendika girene kadar mücadeleyi Nakliyat İş öncülüğünde kararlılıkla sürdüreceklerini dile getiriyorlar.

15 yıl önce İstanbul Rami’de bulunan Uzel fabrikasında patron,devlet ve sarı sendika işbirliği ile yüzlerce işçinin hakkı gasp edildi. İşçiler haklarını alana dek Nakliyat İş öncülüğünde mücadeleyi sürdürmekte kararlılar.

Zonguldak Çaycuma’da bulunan Ece seramik işçileri sendikaları Petrol-İş ile birlikte bugün 2 ayı aşkın bir süredir grevdeler. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patronun sefalet ücret dayatmasını kabul etmeyen işçiler insanca çalışma koşulları ve yaşam talebiyle greve devam ediyor.

6356 sayılı sendikalar yasasının patronların elinde işçi ve sendika düşmanlığına dönüşmesine karşı, devam eden tüm işçi direnişleriyle dayanışma içinde olalım.

Haftanın Gelişmeleri

Sanem Dikmen‘e ait ETF Tekstil firmasında tazminatsız işten atılan işçilerin ilk mahkemede reddilen tedbir kararı talebi üst mahkeme tarafından kabul edildi. Sanem Dikmen’in mülklerine tedbir kararı konulacak.
İşçiler fabrika önündeki direnişi sonlandırırken haklarını alana kadar her yerin eylem alanı olduğu dile getirdi.

İzmir Torbalı’da bulunan Betonstar Fabrikası’nda Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin sayısı 45’e yükseldi. İşçiler 2 haftadır fabrika önünde direniyor.

Bursa Karacabey Sütaş Fabrikası’nda Tek Gıda İş Sendikası basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tekirdağ Çorlu‘da bulunan Basel fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler fabrika önünde eylem yaptılar. İşçiler bu düzenin işçilere vaat ettiği şey açlık ve yoksulluk olduğunu söylüyor. Var olan hakları yok sayılıyor. Mücadele etmek dışında başka bir yollarının olmadıklarını dile getiriyorlar.



Banka Promosyonu

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1576898300393017344?s=20&t=2wZRuPoo96jGoAbrxDGF1Q


Kristal-İş Sendikası Eskişehir Şube yönetimi ve üyeleri Eskişehir merkezinde bulunan İş Bankası önünde promosyon haklarını talep eden bir basın açıklaması yaptı.



İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi inşaatındaki işçiler ücretlerini alamayınca iş bıraktı.

Diyarbakır’da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin sağlıksız çıkan yemekleri için boykot eylemi yapmak istedi. Eylem başlamadan önce SES üyelerine saldırı gerçekleşti.


İki dönem SES Eş Başkanlığı yapan Gönül Erden’in tutuklu olduğu ve şu anki SES Eş Başkanı Selma Atabey’in adli kontrol altında bulunduğu davanın son duruşmasına bir çok uluslararası sendika-kuruluş katılım sağlayarak destek verdi.



İstanbul’da Mehmetçik Vakfı’na ait Maslak Opet Akaryakıt İstasyonu’nda Petrol-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube üyesi işçiler düşük ücret, kötü çalışma koşulları, iş yükünün fazlalığı, yoğun mobbing ve hakaretlere karşı 10 Ekim Pazartesi günü direnişe geçeceklerini duyurdu.

Çorlu Tren Katliamı davasında ilk tutuklama kararı çıktı “Verilen ara kararda TCDD Bölge Bakım Müdür Vekili Mümin Karasu hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet” suçundan tutuklama kararı verildi.”

Mahkeme salonunda karar öncesinde aileler heyete seslenmişti: “Av.Can Atalay neden burada değil? Benim avukatım kodeste ama sanıkların hepsi dışarıda”

Ege Denizi Midilli Adası açıklarında, 40 sayıda göçmeni taşıyan tekne olumsuz hava koşulları nedeniyle battı. 16 Afrikalı kadın göçmen hayatını kaybetti, 15 kişiden haber alınamıyor.

İş cinayetleri ve işçi katliamları

Ankara Çankaya’da bir eğlence mekanında istek şarkılarını bilmediği gerekçesiyle 3 kişi tarafından yapılan saldırı sonucu katledildi. İki çocuk babası Onur geçimini müzik yaparak sağlıyordu. Çalışma Bakanlığı Müfettişi İlker Karakaş, Çalışma Bakanlığı’nda bürokrat olan Ali Gündüz ve TAİ’de çalışan mühendis Semih Soyalp “kasten öldürme” suçundan tutuklandı. Diğer iki şüpheli Jale Erberk ve Gözde Gündüz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1577315732936953856?s=20&t=2wZRuPoo96jGoAbrxDGF1Q

İSİG Meclisi 6331 Sayılı İSG Yasası, Türkiye’de ve İstanbul’da iş cinayetleri ve işkollarında durumlar; göçmen çocuk, kadın, yaşlı, engelli işçiler, işçi sağlığı mücadelesi meselelerini konuşmak üzere düzenlenen İşçi Sağlığı Forumu gerçekleştirdi.

Alkollü sürücü, motokurye olarak çalışan Deniz Aktülün’e araçla çarptı. Kaza sonrasında Aktülün yoğun bakıma alındı. Kuryeler uzun sürelerde, güvencesiz çalıştırılmaya zorlanıyor. Teslimat süresi ise kazaları kaçınılmaz kılıyor. Bu yüzden bir daha söylüyoruz: “Kaza değil, cinayet!”



Ekoloji ve Kent hakkı

İstanbul Tokatköy‘de kentsel dönüşüm projesi için mahkeme imar planlarının iptaline karar verdi. Mülksüzleştirme girişimine karşı evleri yıkılan halk Beykoz Belediyesi’ne tazminat davası açabilecek.

Artvin Yusufeli‘nde alt yapısı tamamlanmamış yeni yerleşim yerlerine okulların taşınmasına karşı halk tepki gösterdi. Karar halkın tepkisi sonucu iptal edildi.
Sit bölgesi Adalar’da Büyükada’da onlarca ağaç kesilerek ağaç katliamı yapıldı. 4 dönümlük arazideki tüm ağaçlar kesildi. Bu katliam imar planları askıya çıkmak üzereyken gerçekleşti.
8 Ekim’de Dersim Emek ve Demokrasi Platformu‘nun çağrısıyla binlerce kişi maden projelerine karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Sanat Sokağı’nda başlayan yürüyüş Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan mitingle sona erdi. Dersim uzun süredir ciddi bir saldırı tehditi altında. Bu bağlamda barajlar, HES’ler, Altın ve 4. grup madenlere dair açılan toplamda 40’a yakın saha söz konusu.

Dünyadan Haberler

ABD‘de Amazon‘un New York City deposunda sendikalaşan işçiler depoda yangın çıkması sonrasında çalışmaya zorlandı ve zorlamaya karşı iş bıraktı. İşçilerin bir kısmı yönetim ofisini işgal etti.

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1577241028884856833?s=20&t=b4n0S-hVp19oi-QSwwiVgQ


Yunanistan‘in Selanik kentinde Malamatina işçilerinin grevi devam ediyor. Grevci işçilere kamyon şoförleri de destek veriyor.

54 yıl önce bugün;
Dünya devrimci hareketinin, ezilen halkların, işçi ve emekçilerin Arjantinli lideri Ernesto Che Guevara Bolivya’da öldürüldü. Che işçi ve emekçilerin özgürlük mücadelesinde her daim yaşayacak…

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler