spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelPTT taşeron işçileri ne istiyor?

PTT taşeron işçileri ne istiyor?

PTT A.Ş. bünyesinde Türkiye genelinde 6 taşeron firmaya bağlı çalışan taşeron işçilerin sözleşme yenileme döneminde karşılaştıkları hak kayıpları üzerine başlattıkları iş bırakma eylemleri ikinci gününde devam ediyor.

1 Ağustos’ta başlayan yeni sözleşme döneminde işçiler, eski sözleşmelerin göre yoğun hak kayıpları yaşayacak. Yeni sözleşmeler PTT yönetimi ve firma yöneticileri tarafından işçilere baskı ve tehdit ile imzalatılmaya çalışılsa da bağımsız sendika PTT-Sen’in çağrısıyla İstanbul’dan Batman’a onlarca posta dağıtım merkezinde iş bırakma eylemleri gerçekleşti. İşçiler eski sözleşmelerinin günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesini, yaşanacak herhangi bir hak kaybını asla kabul etmeyeceklerini vurguluyor.

PTT işçilerinin ücretleri bulundukları ile ve yapılan işe göre değişirken asgari ücret + %40/%35/%30 oranındaydı ancak dayatılan yeni sözleşme ile bu ücretler asgari ücret + %20/%15/%10’a düşürüldü.

Ücretlerin düşürülmesinin yol ve yemek (net 904 TL) ile dengeleneceği söyleniyor ancak bu yeni maaş düzenlemesi ile bayram, hastalık, yıllık izin gibi günlerde alınan ücretlerin düşmesine sebep olacak.

Sosyal haklar sigorta ödemesine yansımadığı için emeklilik günleri ve sigorta primleri düşük yatacak, taşeron işçilerin hak kayıpları bir kez daha burada görülecek.

Türkiye genelinde PTT altında taşeron olarak çalışan 14 bin işçi bulunuyor. Her seçim döneminde kendilerine PTT kurumunda kadro vaadi verilen PTT işçileri; geçim bu denli zorlaşmış, asgari ücrete dahi ara zam yapılmışken ücret haklarının düşürülmesini kabul etmiyor. PTT işçilerinin talebi çok net; eski sözleşmelerinin yeniden düzenlenerek önlerini konmasını istiyorlar.

 

 

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler