spot_img
spot_img
Ana SayfaEkolojiKapitalizmde yangınların önlenmesi ve yangın sonrasında afet yönetimi sorunsalı

Kapitalizmde yangınların önlenmesi ve yangın sonrasında afet yönetimi sorunsalı

Yangınlar pek çok insanın ve doğal alanların ciddi kayıplarla karşılaştığı önemli bir afet türüdür. Bu bağamda Türkiye de yangınlar açısından oldukça riskli konumda yer almaktadır (bkz. Ek-1). Elbette doğal olarak çıkan yangınlar (örneğin, yıldırımlar nedeniyle çıkan yangınlar) olduğu gibi doğal olmayan faktörlerden kaynaklı olarak da yangınlar meydana gelebilmektedir. Doğal yangınları engellemek mümkün olmadığı için bu konuda sadece yangın/afet yönetimi üzerine çalışmalar ve planlamalar yapılabilir. Doğal olmayan yollarla çıkan yangınların ise özel olarak irdelenmesi gerekir. Öncelikle bu tip yangınların sadece piknikler sonrasında unutulan yangınlar ya da ormanlık alanda insanların arkalarında bıraktıkları atıklar nedeniyle çıkmadığını vurgulamakta fayda var. Elbette insanların bu konuda bilinçlendirilmesi önem arz ediyor. Bu bağlamda gerekli çalışmaların yapılmasında bir sakınca yok.

Bu kapsamda asıl önemli olan ise, kapitalizmin yıkıcı etkileri nedeniyle ortaya çıkan yangınlardır. Zira bunlar sadece yangın/afet boyutuyla değerlendirilemez. Çünkü yangın sonrasında afet bölgesinde arazilerin ranta ve yapılaşmaya açılmasıyla sermayenin yeni kâr olanakları elde edebilmesi mümkün olabilmektedir. Ayrıca bu tip yangınların sayısında ve görülme sıklığındaki artışın kapitalizmin yüzyıllardır neden olduğu küresel ısınma nedeniyle ortaya çıktığını da göz ardı etmemek gerekir. Küresel ısınma, kapitalistlerin sınırsız şekilde doğaya verdiği tahribat nedeniyle ortaya çıkmıştır. Ayrıca hem tarım alanlarının hem de ormanlık alanların yapılaşma ve sanayileşme faaliyetlerine açılması nedeniyle sera etkisi başta olmak üzere birçok olumsuz etki meydana gelmiştir. Küresel ısınma nedeniyle göllerin ve nehirlerin kuruması ve bu yerlerin çölleşmesi sonucunda yangında başvurulacak su kaynaklarının da azalması bir başka göz ardı edilmemesi gereken meseledir.

Her şeyi harcanabilecek bir meta unsuru olarak gören burjuvazi yangınlara/afetlere karşı da bu tip bir yaklaşım içerisindedir. Örneğin, kutupların/buzulların erimesi sonrasında ortaya çıkacak alternatif ticaret yollarının ulaşım maliyetlerini düşürerek kâr marjlarını yükseltecek olması burjuvazinin ellerini ovuşturarak sabırsızlıkla beklediği gelişmelerden biridir. Benzer perspektiften yangınların sonrasında yapılaşmaya ve sanayileşmeye daha fazla alanın ortaya çıkması burjuvazi açısından yine coşkuyla karşılanacak bir gelişme olacaktır. Ancak biz emekçiler ise kısa vadeli kâr marjlarını, sermaye birikimini ve borsalardaki kâğıtların hareketlerini değil yaşamı, doğayı ve dünyanın geleceğini düşünerek hareket ediyoruz. Bu yüzden yangınların önlenmesi ve özellikle de doğal olmayan (burjuvazinin günahlarından kaynaklanan) yangınların önlenmesi bizim için oldukça hayati bir meseledir.

Peki, yangınlara müdahale edilmesi ve yangınların engellenmesi için neler yapılabilir? Birincisi, kapitalizmin neden olduğu tahribatın ortadan kalkması için şüphesiz öncelikle mücadele zemini sistem karşıtı bir planlama temelinde şekillenmelidir. Bunun için öncelikle, yeşil kapitalizm gibi burjuva masallarına daha en başta itiraz etmek gerekir. Mücadelenin insanların aldıkları bireysel önlemlerle başarılamayacağı; sisteme karşı kolektif olarak inşa edilecek bir yangın/afet yönetimiyle başarılı olabileceğimizi ortaya koymak gerekir. Bunun için de yangın/afet konusunda meclislerin oluşturulması ve kolektif şekilde uygulanacak afet yönetimi ve afetlerin engellenmesi için planlamaların yapılması şarttır. Her afet için ayrı bir birimin oluşturulması, bu kapsamda yangınlar özelinde bir ekip oluşturulması önemlidir. Bu ekibin hem alanla ilgili uzmanlardan (jeoloji mühendisi, meteoroloji mühendisi, çevre mühendisi gibi) hem de her bölgede halktan gönüllü olacak kişilerden meydana gelmesi gerekiyor. Zira mesele devlete bırakıldığında genel olarak afetler, özel olarak ise yangınlar konusunda oldukça ağır bedeller ödemek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden yangınlar ve afetler konusunda kolektif bir mücadele ortaya koymak büyük önem arz ediyor.

Tarım alanlarının ve ormanlık alanların her geçen yıl daha fazla azaldığı, küresel ısınmanın artışı, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, sermayenin ve burjuva devletin doğaya ve yaşam alanlarına yönelik rant ve talan projelerini dikkate aldığımızda özel olarak yangınlar açısından genel olarak ise afetler konusunda daha fazla vakit kaybetmeden kolektif bir organizasyonun ve planlamanın inşa edilmesi artık bir zorunluluk hâlini aldı. Zira doğal olmayan yangınlar ve afetler geri dönüşü olmayacak şekilde hem doğaya hem de insanlığa büyük zararlar verebiliyor. Yaşam alanlarımıza; yani, kendi varlığımıza yönelik doğrudan saldırılar olan rant ve talan projelerini durdurabilirsek yangınlar konusunda da önemli kazanımlar elde edeceğiz. Kısa vadeli kâr hesapları uğruna ya da sermayeye ham madde sağlasın diye ormanlık alanların katledilmesi ve yangınlar konusunda gerçekçi ve bilimsel planların uygulanmaması kabul edilemez! Bu noktada Umut-Sen olarak tüm emekçileri yangınlara ve afetlere karşı inşa edilecek kolektif mücadele konusundaki çalışmalarımıza destek olmaları ve bu çalışmalarda aktif olarak görev almaları için çağrıda bulunuyoruz.

UMUT-SEN EKOLOJİ KOLEKTİFİ AFET ÇALIŞMA GRUBU

 

Ekler
Ek-1: Türkiye Yangın Risk Haritası

Kaynak: İstanbul Çevre Konseyi

Kaynakça
“İklim krizinin de orman yangınlarının da sorumlusu küresel sermayedir”, https://www.evrensel.net/haber/439757/iklim-krizinin-de-orman-yanginlarinin-da-sorumlusu-kuresel-sermayedir
“2022 yazı, Türkiye’de sıcak dalgaları ve orman yangınları bakımından nasıl geçecek?”, https://yesilgazete.org/2022-yazi-turkiyede-sicak-dalgalari-ve-orman-yanginlari-bakimindan-nasil-gececek/
“Tarım Orman-İş: Ormanlar sermaye için yandı”, https://www.gazeteduvar.com.tr/tarim-orman-is-ormanlar-sermaye-icin-yandi-haber-1541847
“Capitalism sets the world on fire”, https://www.workers.org/2020/09/51282/
“The fires of capitalism”, https://www.workers.org/2007/editorials/fires-1122/
https://www.marxist.com/cape-town-fires.htm

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler