spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelBAT Samsun Sigara Fabrikası'nda 9 işçi direnişe başladı

BAT Samsun Sigara Fabrikası’nda 9 işçi direnişe başladı

Samsun Tekel’in özelleştirilmesinin ardından İngiltere menşeili şirket British American Tobacco’ya (BAT) devredilen Ballıca Sigara Fabrikası’nda 9 işçi patronların sözlü bildirimiyle haksız hukuksuz şekilde işten atıldı. 2011 yılında 120 işçi aynı hukuksuzlukla toplu şekilde işten atılmış, fabrikada işçi kıyımı yaşanmıştı.

‘Performans yetersizliği’ adı altında yaygınlaşan İK yalanı ile işten atılan işçilere herhangi bir yazılı tebligat veya çıkarılmalarına yönelik usulüne uygun soruşturma gerekçesi sunulmadı. Tek Gıda-İş Sendikası’na üye işçiler, işe iade talebiyle direnişe başladılar. Fabrikada uzun yıllardır çalışan işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlere zam yapılması talepleri nedeniyle işten atıldıklarını ifade ediyorlar.

”SADECE NEFES ALACAK MAAŞ İSTEDİK”

Şirketlerin İK bölümleri performans sistemi adı altında işçilere daha hızlı ve güvencesiz çalışma, rekabet, mobbing ve baskı paketi sunuyor. Ballıca Sigara Fabrikası’nda da son 5 yıldır bu sistem uygulanıyor. Mobbing ve rekabet paketine karşı kardeşlik ve birliktelik yolunu kuran işçiler fabrika yönetimine çalışma koşulları ve ücretle ilgili taleplerini ilettikten sonra şirket bu talepleri çok görüyor ve 9 işçinin işine son veriyor.

Direnişçi işçilerden Murat Sözen süreci şöyle aktarıyor: ”Biz evimize ekmek götürmek istiyoruz. Alınterimizi bileğimizin hakkıyla kazanarak çocuklarımıza gelecek götürmek istiyoruz. İşe iademizi ve çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar direnişimiz sürecek!”

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler