spot_img
spot_img
Ana SayfaAmazonAmazon fiili grevi nasıl yayıldı? – NFB

Amazon fiili grevi nasıl yayıldı? – NFB

Amazon’a karşı direniş dalgası büyüyor. Kocaeli’deki Amazon deposunda sürgüne, işten atma tehditlerine, mobbing’e karşı DGD-SEN öncülüğünde başlatılan direniş büyük bir kararlılık sürerken, Amazon’un Kaliforniya’daki bir hava taşımacılığı merkezi, Freiburg ve Bad Hersfeld’deki tesisleri, Birleşik Krallık’taki Tilbury, Rugeley, Coventry, Swindon, Rugby, Doncaster, Bristol ve daha pek çok yerdeki depoları yüzlerce işçinin kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı eylemlerine sahne oldu. Bu eylemcilerden birinin Coventry deposundaki fiili grevi kaleme aldığı 7 Ağustos 2022 tarihli bu kısa mektubu sizinle paylaşıyoruz. 

“Sokağa çıkma yasakları dahil tüm COVİD-19 pandemisi boyunca çalıştık. Nisan’dan bu yana bu ücret artışıyla ilgili bilgi bekliyorduk ve herkes saat başına en az 2 sterlin artış bekliyordu. Ancak yönetim çarşamba günü saat başına sadece 50 peni zam alacağımızı açıkladı. 

Greve çıkmayı, grevden iki saat önce planladık. Tilbury ve Rugeley sipariş karşılama merkezlerindeki grevleri molada dinlenirken TikTok’ta gördük ve bu greve çıkmak için bize cesaret verdi. Bu videoları sabah 11’de izledik ve iş bırakma fikrini depo çevresinde kulaktan kulağa yaymaya başladık. Saat 1’de, iş bırakmış ve çalışmayı durdurmuş 300’den fazla kişiydik. Başta, grevler konusunda hiçbir sendikadan yardım almadık. Her şeyi kendimiz örgütledik. Ancak iş bıraktıktan sonra GMB, sendikaya katılmamız için bizimle temas kurdu ve tavsiyelerde bulundu.

Perşembe günü tekrar iş bıraktığımızda, genel müdür çalışmayı reddeden bizlerin toplandığı kantin alanına geldi. Genel müdür bize çalışmayı reddetmek için nedenlerimizi sunmamız ve grevi müzakere etmek üzere onlara birini göndermemiz için 30 dakikamız olduğunu söyledi. Hepimiz tek bir ekip olarak gitmek istediğimiz konusunda hemfikir olduğumuzdan yalnızca bir kişiyi göndermeyi kabul etmedik. 

Genel müdüre daha iyi bir zam talep ettiğimizi söyledik, ücretlerimize ilişkin sorular ve saat başına 50 peni zammı nasıl bulduklarını sorduk. Bize talebimizi dışarıya taşıyıp bir yanıt almaya çalışacaklarını söylediler. Bunun ardından yöneticiler işe dönmezsek ödeme alamayacağımızı söylediler. Fakat herkes kaldı, işe dönmeyi reddediyorlardı hala.

Cuma sabahı yine yaklaşık 100 çalışan iş bırakarak dışarıda eylem yaptı.  Mücadelemiz henüz sona ermedi. Uygun bir maaş zammı alana kadar mücadele edeceğiz, önümüzdeki günlerde daha fazla toplu eylem planlıyoruz.”

Orijinal metin: How the Amazon wildcat spread

Çeviren: Ahmet Çetin

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler