spot_img
spot_img
Ana SayfaDosyaİşçi sınıfının haftalık gündemi – 31 Temmuz 2022: İşgal, grev, direniş!

İşçi sınıfının haftalık gündemi – 31 Temmuz 2022: İşgal, grev, direniş!

31 Temmuz’da fabrikayı kapatacağını söyleyen ETF Tekstil patronu Sanem Dikmen önce işçilerin tüm haklarını ödeyeceğini, sonra ise sözünü tutmayıp sadece bir kısmını ödeyeceğini söyledi. 350 işçinin hakkını yiyen Sanem Dikmen’e karşı kadın işçilerin öncülüğünde ETF Tekstil’de geceli gündüzlü direniş başladı.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından hukuksuz ve keyfi biçimde işlerine son verilen ve her an işten çıkarılma tedirginliği yaşayan, mobbinge maruz bırakılan, hakları ödenmeyen ve istifaya zorlanan çalışanlar ortak çağrıda bulundu. Aşağıda sıralanan 3 talebi karşılanana kadar, 28 Temmuz Perşembe günü, İBB Saraçhane binası önünde süresiz oturma eylemine başladılar.

Talepler;
Haksız uygulamalar nedeniyle yaşatılan mağduriyetler için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kamuoyu önünde özür dilemelidir.
Haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan bütün çalışanlar koşulsuz şartsız işe iade edilmelidir.
İBB’deki hukuksuz işten çıkarmalar sona ermelidir.

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1552672975316566017?s=20&t=hpDeThe1CcDrKr_JJW5fKQ

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı taşeron firma Ozan Grup altında evde sağlık ve bakım hizmetleri sunan birim içinde çalışan 30 işçi 21 Temmuz günü Whatsapp mesajı ile işten çıkartıldı. Beş yıldır aynı birimde çalışan 60 işçiden 30’u önce mobbing ve tehdite maruz kaldı ve ardından işten çıkartıldı. Asıl işveren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunu yerine getirmesi için işçiler belediye binasının önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

Kangal Termik Santral işçileri düşük zam dayatmasına karşı iş bıraktı. Eylemlerinin 10. gününde işçiler bir heyetle Konya’dan gelen patronla görüşme masasına oturdu. Direniş sonra erdi. Kangal Termik Santrali işçileri 10 gün boyunca onuruyla geceli gündüzlü direndi. Birlik ve beraberliğin ne demek olduğunu gösterdi.

Sarı sendikaya üye olmadığı için 15 işçinin işten atıldığı Manisa Serel Seramik Fabrikası işçileri “Satılmış sendika istemiyoruz!” sloganı ile fabrika önüne yürüdü. Manisa Organize Sanayi’de bulunan Serel Seramik’te sarı sendika ve patron işbirliği ile işten atmalar devam ediyor. Çimse-İş’ten Kristal İş’e geçen 3 işçi daha işten atıldı. Toplam 15 işçinin atıldığı fabrikada eylemler sürecek.

Ağır ve zor koşullarda çalışan Sivas Demir Çelik işçileri aylardır maaşlarını alamıyor. İçeride 60 aydan 5 aya kadar maaşı kalanlar var. Mücadele sonucu oluşan müzakere süreci devam ediyor. Görüşmelerden çıkacak sonuca göre işçiler eylem programlarını oluşturacaklar.

Sarıyer Belediyesi grevi sona erdi. Genel-İş’in %40 talebi bile maaşları asgari ücret seviyesine düşürecekken yapılan oylamada %23 zamma anlaşma sağlandı. İşçileri asgari ücretin altında ücretlere mahkum eden düzen partisi CHP bir kez daha sefalet sözleşmesine imza attı.

Bakırköy Belediyesi‘nde Tiyatro Müdürlüğü’nde çalışan sendikalı 3 işçi gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı, 17’si başka birimlere gönderildi. Belediye önünde işten çıkarılma ve sürgünlere karşı basın açıklaması yapıldı.

Kartal Belediyesi işçileri TİS görüşmelerinde belediyenin “eski asgari ücret üzerinden maaşlara %40 oranında yaptığı zam teklifini reddetti ve belediye binası içinde teklifi protesto ettiler.

Kadıköy Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmesine işçilerin katılması istenmedi. İşçiler ise masayı dağıttı, görüşmeler sonlandırıldı. İşçiler eyleme geçtiler. 2 Eylül’de arabulucu süreci başlayacak.

 

Çankaya Belediyesi’nde örgütlü DİSK/Genel-İş Sendikası’nın işverenle işçiden habersiz görüşmesi üzerine belediye işçileri ayağa kalktı. Çankaya Belediyesi işçileri enflasyon karşısında eriyen maaşlarının düzenlenmesi, fazla mesai mobbinginden vazgeçilmesi, sendika yönetiminin şeffaf olması gibi taleplerle belediye önünde eylem yaptı. İşçiler talepleri kabul edilene kadar hergün 12.55’te eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler.

 

Zonguldak Çaycuma’da Ece Seramik işçileri Petrol-İş Sendikası ve patron arasında süren TİS görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine greve çıktı.

Koç Üniversitesi taşeron temizlik işçileri kazandı. Sosyal haklarını istedikleri için Kod 48’le işten çıkarılan temizlik işçileri direndi. Sonucunda anlaşmaya göre, çıkış kodları değiştirilecek, yasal tüm hakları verilecek.

İvrindi Tümhat Madencilik‘te Köseoğlu şirketine bağlı taşeron olarak çalışan Genel Maden İş üyesi 420 işçi ücretlerde artış talebiyle işbaşı yapmayı reddediyorlar. Ana firmadaki işçilere verilen hakları talep ediyorlar.

Antep’te Gür Cotton işçileri, ücretlerine yapılan yüzde 27 zam teklifine karşı yüzde 30 talebiyle iş bıraktı.

Uzel Makine işçileri Türk-İş’e baskın yaptı. “Patronlarla işbirliği yaparak işçileri sattığı” gerekçesiyle Türk-İş İstanbul Temsilciliği’ne siyah çelenk bıraktı. Sendika yöneticisi olduğu iddia edilen soytarılar işçilere balkondan hareket çekip küfür etti.

 

Bostancı-Dudullu Metro Şantiyesi’nde çalışan İnşaat-İş Sendikası’na üye Veysel Kıymaz’ın üzerine kanalizasyon suyu döküldü. Ertesi gün yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora giden işçi olayı iş kazası olarak rapor etmek istediği için işten çıkarıldı. Sendika, üyesinin başta yaşam hakkı olmak üzere tüm haklarını savunmak için 1 Ağustos saat 10.00’da Orge Elektrik firması önüne çağrıda bulundu.

İstanbul Finans Merkezi Şantiyesi’nde Gür Yapı ve Yapı Yapı patronlarının ver verdiği halde alacakları eksik ödemesine karşı İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş Sendikaları direniş başlattı. Patronun verdiği sözü tutmaması üzerine işçiler iki firmanın ofisini işgal etti. Ardından direniş kazanımla sonuçlandı, patronlar sabaha karşı işçilerin tüm alacaklarını ödedi.

Samsung’a üretim yapan Sunny Atmaca Bilgisayar’da Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş ile imzalanan toplu iş sözleşmesine 1 gün kala patronlar 20 işçiyi işten attı, 60 işçiyi ise izne gönderdi. Küçüklmeye gidiyoruz diyen patron 50 yeni işçi aldı. İşten atılan işçiler direnişe geçti.

Sütaş, Aksaray, İzmir ve Karacabey fabrikalarında Tek Gıda-İş Sendikası’na üye onlarca işçiyi işten çıkardı. İşçiler 2 Ağustos Salı günü saat 13.00’da İstanbul Sütaş Genel Müdürlüğü önünde yapacakları basın açıklamasına çağrı yaptı.

Tataristan’da rehin bırakılan Gemont işçileri verdikleri mücadeleyle ülkelerine geri dönüyor. İçeride kalan 3 aylık maaşlarını patron Sadık Akman ile yaptıkları görüşmeler sonucu alan işçiler, 2 aya yakın maaşlarını önümüzdeki aylarda alacaklar.

Ankara Çayyolu Getir Deposu kuryeleri saat ve paket ücretletine 1 TL zam sonrası kontak kapattı. Depo patronu ise kuryeleri işten atmak için depoya çağırdı. Bunun üzerine kuryeler diğer depolarla irtibata geçerek birlikte hareket etme çağrısı yaptılar.

Haksız yere işten çıkarılan ve 68 gündür depo önünde direnen Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz 1 Ağustos Pazartesi günü YemekSepeti Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapacağını duyurdu.

Polis tacizine ve ırkçı saldırılara maruz kalan SAAB Restaurant‘ın işletme sahibi Muhammed İsa Abdullah sınır dışı edilecek.

 

KESK üyelerinin yaşanan hukuksuzluklara dile getirmek ve adalet taleplerini yinelemek için bir haftadır sürdürdükleri #herkesiçinadalet nöbetine polis saldırdı.

Muharrem ayının ilk günü Ankara’da aynı gün içinde faşist saldırılar düzenlendi. Ege Mahallesi Şah-ı Merdan Cemevi, Batıkent Serçeşme Cemevi , Çankaya Oran Pir Sultan Abdal Cemevi, Tuzluçayır Ana Fatma Cemevi ve Gökçebel Köy Derneği’ne eşzamanı olarak saldırı yapıldı! Artan ırkçı ve faşist saldırılar siyasi partilerin söylemleriyle, kendi elleriyle yapılmaktadır. Sessiz kalmayacağız.

Cumartesi Anneleri, 905. haftalarında “Şefik Geçgel şahsında Urfalı kayıplarımızı unutmayacağız” diyerek açıklamalarını gerçekleştirdi.

Sibel Balaç 225, Gökhan Yıldırım 219 gündür ölüm orucunda. Hepimizin talebi olan adalet talepleri onların bedenlerini direnişe götürdü. Sağlık durumları gittikçe kötüleşen Sibel ve Gökhan’a ses olalım. Geç olmadan talepleri karşılansın, Sibel ve Gökhan yaşasın!

Demans hastası Aysel Tuğluk ağır hafıza kaybı yaşadığı halde 507 gündür tutsak. Mahkeme ise ifade vermesi için diretiyor. Aysel Tuğluk’a yapılan işkencedir. Tüm hasta tutsaklara özgürlük!

Tarım Emekçileri Sendikası Girişimi yola çıktı! 1 No’lu işkolunda bağımsız bir sendikanın olanaklarını tartışmak üzere Tarım Emekçileri Sendikası Girişimi, 31 Temmuz Pazar akşamı saat 21.00’de Zoom’da ilk toplantıyı gerçekleştirmeye çağırdı.

Alan bazlı destekle birlikte TMO’nun tam randıman levanten fındık alım fiyatı 54 TL olarak açıklandı. Fındık fiyatı, ihracatçılar birliği, milletvekilleri, fındık patronları ve tüccarların ortak istişaresinde belirlenmiştir. Kabul edilemez!

Kütahya-Simav altın ve gümüş madeni projesinin sahibi Zenit Madencilik’e karşı çevre mücadelesi devam ediyor. Hukuksuzca ağaçlar kesilip, tarım alanları yok edilirken köylülerin ÇED iptal ve acil kamulaştırma kararına karşı açtığı davalar sonuçlandı. Simav Örencik’te köy halkının açtığı ÇED iptal davasında Kütahya İdare Mahkemesi duruşma dahi yapmadan dosya üzerinden karar verdi ve iptal başvurusunu reddetti. Bilirkişi heyeti de madende “kamu yararı olduğuna” oybirliği ile karar verdi ve bu kararla alanlarında yetkin kişilerce köylülerin ormanları yok edilecek, hayatları çalınacak.

 

Bingöl’ün Kiğı ve Adaklı ilçelerinde yer alan Eskikavak, Cevizli, Aysaklı, İlbey, Maltepe köyleri ve Mirzîkan, Mexsîkan, Suznut, Kûsmur, Şorîk ve Bırîkan mezralarını kapsayan alanda Bingöl Madencilik tarafından Kurşun-Çinko-Kompleks Cevher Maden Ocağı yapılmak isteniyor.

Şırnak’ta Cudi’den Gabar’a kadar olan bölgede orman katliamı yapılıyor. Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu’nun raporuna göre son yedi ayda Şırnak’taki ağaçlık alanların %7’sinin yok edildi. Ormanların büyük oranda “kalekol” yapımı için kesildiği düşünülüyor. Kesilen ağaçların ise 20-25 tonluk kamyonlar ile Cizre üzerinden piyasa değerinin çok altında çevre illere ve Kayseri, Gaziantep, Osmaniye’ye gönderilip buralarda satıldığı söyleniyor.

Geçen sene Dersim’de orman katliamı gerçekleşmişti ve bölgenin yakılması söz konusu olmuştu. Ancak bu yanan kısımlar yerine yaş ağaçların kesildiği görülmüştü ki, bunların güvenlik politikaları çerçevesinde olduğu söylenmişti. Bu sene ise yanan bölgeyi yeşertme bahanesiyle katliam yapılıyor. Son olarak Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Samoşi ve Zogar köylerinde bir buçuk aydır ağaç katliamı gerçekleşti. Yine bölgede yaş ağaçlar kesilirken bunun madenlerle de ilişkili olabileceği tahmin ediliyor.

Muğla, çimento fabrikası projesi, Sinpaş ve Ağaoğlu’nun 30 bin kişilik yerleşim yerleri projesi ve Bodrum’daki Cennet Koyu’na yönelik Cengiz Holding’in projeleri ile yoğun bir saldırı altında. Menteşe Belediyesi’nin ruhsat verdiği, Muğla-Menteşe Bayır Mahallesi ve Yatağan’ın Deştin Mahallesi’ni içeren bölgedeki çimento fabrikası inşaatına yönelik MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi bölge halkıyla birlikte belediye önünde açıklama yaptı. Yaşam alanlarını ve doğayı talan edecek projeye karşı 109 gündür Bayır’da kurulan direniş çadırında gün boyunca nöbet tutuluyor.

 

İSİG Meclisi raporları yayınlandı:

Ocak’ta 120, Şubat’ta 109, Mart’ta 121, Nisan’da 129, Mayıs’ta 176, Haziran’da 187…
2022 yılının ilk altı ayında (181 günde) en az 842 işçi hayatını kaybetti.

 

Ezilme, patlama, yüksekten düşme, zehirlenme, asbest…
2013-2022 yılları arasında Aliağa’da en az 97 işçi hayatını kaybetti.

 

Ve direnen Pressan işçilerine, Sinbo işçilerine, Yemeksepeti işçilerine, Uzel Makina işçilerine, Tüvtürk işçilerine, Şişli Belediyesi işçilerine, Asen Metal işçilerine, Atışkan Alçı işçilerine, Termokar işçilerine, Acarsoy işçilerine; ülkenin dört bir yanında direnen tüm işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere, köylülere ve mücadeleyi her alanda sürdürenlere selam olsun!

 

Bu haftanın #UmutsenTV yayınları:

 

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler