spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelİki fabrika, dört bin işçi, günlerdir süren mücadele: TPI işçisi ayakta

İki fabrika, dört bin işçi, günlerdir süren mücadele: TPI işçisi ayakta

İzmir Sasalı ve Menemen Serbest Bölge’de bulunan 4300 işçinin çalıştığı TPI Composites fabrikasında Petrol-İş Sendikası ve patron arasında süren görüşmelerde patronun maaşlara “asgari ücret artı %5’lik zam” teklifini işçiler kabul etmedi ve yaklaşık bin işçi direnişe geçti.

ABD merkezli TPI, bağımsız kompozit rüzgar kanatları üreticisi. Meslek hastalığı riski olan fabrikada birçok işçi astım hastası. Sağlığı risk altında olan işçilerin üzerine, bir de enflasyonun üç haneli sayılara ulaşmasıyla yoksulluk yüklendi. Yetkili sendika Petrol-İş Sendikası ile süren görüşmelerde patron “asgari ücret artı %5” zam teklif etti. İşçiler biliyor ki, bu zamla ne çocuklarının bir geleceği olacak ne de karınları doyacak.

Bu alay eder gibi teklif edilen zamma karşın sendika somut bir artış talebinde bulunmasa da %5’i kabul etmediklerini söylüyor. İşçilerin beklentisi ise en az asgari ücret artı %20 zam.

6 Temmuz’da sabah vardiyasındaki işçiler çıkışa 1 saat kala iş bıraktı. Ardından gelen akşam vardiyası da üretimi durdurunca vardiya vardiya, dalga dalga işçiler 3 gün boyunca aralıksız kontak kapattı, fabrikayı terk etmediler. İşçiler ücret haklarını almak için direnişe devam ettiler.

İşçilerin kararlı duruşu karşısında baskılar başladı. Patron işçilere mesaj yollayarak işten çıkarma tehdidinde bulundu. İşçilerse bunu yemedi ve mücadelelerine devam etti. Sonrasında “yukarıdan” gelen Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi, direnen yüzlerce işçiye “sabır” gösterin dedi. İşçiler, sendikacıların bu dirençlerini kırma hareketlerine de boyun eğmedi ve fabrikayı terk etmediler.

3 gün süren fabrika işgali ve işçilerin bayram mesailerini reddederek işe gitmeme kararının ardından patron, bayramda fabrikanın kapalı olmasını fırsat bildi. Arefe gününden itibaren biri temsilci olmak üzere 100’den fazla işçi işten çıkarıldı.

Bayrama işsizlikle giren, yüzleri gülmeyen işçiler bayramın bittiği gece başlayacak vardiyayla beraber mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

Milyon dolarlarca sermayesi olan TPI patronlarına da üç haneli enflasyona cevabı üç haneli maaşları ile veren konfederasyon yöneticisi bürokrat sendikacılara da TPI işçisi en güzel cevabı fiili meşru mücadelesi ile verebilir.

İşçilerin bayramı direnişle gelecek; direnen TPI işçisinin yanındayız!

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler