spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelNovares: Bir günlük grevin anatomisi - Onur Atik

Novares: Bir günlük grevin anatomisi – Onur Atik

Nasıl başladık… Toplu sözleşme süreçlerinde, mücadele alanlarında sıkça adını duyduğumuz Novares işyeri 2006 yılında örgütlenen ve Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’ne bağlı bir otomotiv yan sanayi kuruluşu. Daha bilindik adı ile MecaPlast Otomotiv.

Sürecin başı nasıl işlendi… 8. Toplu İş Sözleşmesi süreci öncesinde ilk defa iş sözleşmesi taslağına net ücret modeli ile girilmesi üzerinde fikir alışverişi içerisinde olan temsilciler olarak net ücret modelini işyerinde üç vardiyada arkadaşlarımıza sunup tartışma ortamı açtık. Bu dönem geçmiş sözleşme taslağı hazırlama sürecinden farklı bir yol izlendi,
önceleri her vardiya ve kısımdan sözcüler seçilerek hep birlikte iki ya da üç toplantı yaparak, arkadaşlarımızın talepleri ve fikirlerini şube yönetimi ve temsilcilik tarafından değerlendirildikten sonra neler yapabilirizi tartışıp bir taslak ortaya çıkarırdık ve son halini arkadaşlarımıza sunup sürece başlardık. Net ücret modeli tartışmaya açarken fikir çatışmaları olsa da olsa net ücret modeli ile sözleşmeye girilme kararı büyük bir çoğunluk tarafından alındı. Ve taslak, hazırlık sürecinin son şekli için şubemiz aracılığı ile genel merkez toplu sözleşme servisimize sunuldu.

18.01.2022 – İlk toplantı ve sonrasındaki müzakereler… Taslak sunulduğunda asgarî ücretin belirlenmemiş olması, vergi istisnasının olmaması ve enflasyonun açıklanmaması bizler için sürecin nelere evrileceği sorularını sıralamış ve cevapları zor bir hal almıştı. Birçok arkadaşımız gibi bizlerin de kafasında karışıklıklar oluştu ve taslağa ek neler katabilirizin hesaplarını yaptık. Toplantılar 1 2 3…13,14’ü bulduğunda hala ortada sağlıklı bir sonuç yoktu. Son noktada neler yapabileceğimizi konuşmuş ya bir yol bulacağız ya da bir yol açacağız düşüncesi ile farklı bir hamleyi planlamış ve hedefe odaklanmıştık.

7 Haziran’da GREV dedik. Grev uygulama kararı ve eylemler… Eylemler toplu sözleşme süreçlerinin son aşamalarında kullanılan bir birlik, kararlılık ve yeri geldiğinde baskı aracı olarak kullanılır. Biz de grev kararının asılmasının ardından alkışlar ve sloganlar eşliğinde vardiyalardan çıkmaya başladık. Aylarca zamsız ve borç içerisindeki arkadaşlarımız yılmadan son ana kadar haykırmaya devam ettiler.

06.06.2022 – Tarihinde umuda atılan adım ve kazanım ile biten uzun bir ve kararlı yol… 40 saat gece gündüz süren toplantı. Pazartesi günü sabah saatlerinde büyük bir kararlılık ile başlayan son oturumda işimizin kolay olmadığını ve bu toplantının mutlaka bir şekilde güzel ve örnek bir hak kazanımı ile sonuçlanacağını hissetmiştik. Novares yönetiminin net ücret modelinin sistemlerine uymadığını, grup içerisinde de farklı bir model yapamayacaklarını birçok kez tarafımıza iletmesi ve zaman zaman net model için olumlu söylemlerin geçtiği birçok görüşme yapılmıştı. Ancak biz bu talebin ısrarcısı olduğumuzu ve arkadaşlarınızın bu anlamda kararlı olduğunu kendilerine ilettik.

İşte son noktada bir yol bulacağız yda bir yol açacağız düşüncesi ile farklı bir hamleyi planlamış ve hedefe odaklanmıştık noktası, bu uzun süren toplantının ikinci gününün gecesinde hayata geçti ve herkesin konuştuğu sözleşmenin tohumu masa üzerine bırakıldı.
Artık sadece hesapların yapıldığı ve tek hedefin olduğu görüşmeler tekrardan hızla başladı,
“ya bu yada bu” dediğimiz teklifimizde, görüşmelerin son saatlerinde her şey yavaş yavaş şekil almaya başladı ve ikinci günün akşamında yeşermiş meyvesini verdi. Direnenlerin kazandığı, emeğin hakkını aldığı, sendikalı olmanın ve doğru sendikada olmanın gururunu ve onurunu birkez daha hissetmiştik…

Ve direnenlere işçi sınıfınına…

Bugün Novares işçilerinin toplu sözleşme kazanımları bizler kadar, Türkiye işçi sınıfının da dikkatini çekti ve sevincimize ortak olundu. Ancak bilinmesi gereken birşey var, bazı sevinçler buruktur, bugün kazanılan sosyal ekonomik haklar Novares işçileri açısından bir nebze olsun bu ekonomik çalkantılar karşısında nefes alamayı kolaylaştırabilir ama bulunduğumuz sanayi bölgesi içerisinde ya da Türkiye’de, sadece işçi sınıfının örgütlenmesi için sendikalaşmanın önemi için bir düşünce açığa çıkaracaktır, bu düşünce bu kazanımların örgütlü mücadele ile gerçekleştiğini görenlerde, bu ruhu harekete geçirecektir. Bu düşünceler harekete geçmediği sürece bu kazanımlar sadece Novares işçisinin cebine girecek bir ekenomik kazanım olarak kalacaktır.

Biz yıllarını, yaşamını, gençliğini sanayilerde tüketen ve sadece ay sonunu göreceğimiz bir ücrete çalıştırılan, sağlıksız güvencesiz koşullarda çalıştırılan, mobbinge ve cinsiyet ayrımcılığına maruz kalan, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sınıfı olmaktan kurtulmadığımız sürece, bu sevinçler her zaman buruk kalacaktır. İşverenlerin baştacı edip, işçiye lütuf gibi sunduğu sendikalarda değil, demokratik ve güçlü sınıf sendikacılığının yapıldığı, İşçilerin önde olduğu sözünün geçtiği sendikalarda bir araya gelelim.

Petrol İş Sendikası Novares İşyeri Temsilcisi
Onur ATİK

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler