spot_img
spot_img
Ana SayfaHaberSoma'da bir ses var: 301'i unutturmayacağız!

Soma’da bir ses var: 301’i unutturmayacağız!

13 Mayıs 2014’te Eynez Maden Ocağı’nda gerçekleşen iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetmişti. O günden bugüne devlet madenciler ve ailelerinin biriken öfkesinin karşısında çift asgari ücret ve çift hafta tatili haklarını vermek zorunda kaldı. Yargılanma süresince de heyetin, savcı ve hakimlerin değiştirilmesiyle ve farklı oyalama taktikleriyle Alp ve Can Gürkan’a katlettikleri bir madenci için 8 günlük cezalar verdi ve adalet hala yerini bulmadı. Madenci ailelerinin haklarını savunan Soma Davası’nın iki avukatı Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay ise yine siyasi bir kararla bugün hala tutsak.

13 Mayıs 2022’de Soma’da Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın çağrısıyla Soma Katliamı’nın 8. yılında anma ve yürüyüş gerçekleştirildi. Soma halkı, madencileri, madenci aileleri bugün yitirdikleri 301 kardeşleri için yürüdü.

DSF Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, anmada yaptığı konuşmada, sınıf kavgasının dünyanın en haklı kavgası olduğunu ve katliamın hesabını sormak için örgütlenmek gerektiğinin altını çizdi. 

Katliamda babasını ve yakınlarını kaybeden Nagihan Yılmaz da söz aldı: “Yas tutmaya zamanımız olmadı. Katillere her işçi için sadece 8 gün ceza verildi. Biz hiç yılmadık, yılmayacağız, yılmayacağım. Bundan sonra da mücadele edeceğiz.”

DİSK/Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptığı konuşmada, ““Patronların, para babalarının, kapitalistlerin had bilmeyen kâr hırsı, doymak bilmeyen sömürü sistemi bu katliamın birinci derecede sorumlusudur. İkinci derecede sorumlusu ise buradaki sarı sendikacılıktır,” dedi. 

Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır konuşmasında “Patron bir işçi için 8 gün ceza aldı. Biz böyle bir adalet istemiyoruz. Biz madene indikten sonra ailemizi bile unutuyoruz ama yanımızdaki arkadaşımızı unutamıyoruz çünkü madende tek kurtuluşun yanınızdaki arkadaşımızdır. Birlik olmaktan başka bir yolumuz yok. İşçinin işçiden başka da bir dostu yok.” dedi.

Anma, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın Ege Şube Başkanı Ferhat Akılma’nın basın açıklamasını okumasıyla sona erdi: “301 Madencinin eşlerinden birinin sözüyle başlıyoruz açıklamaya. Patronlar daha çok zengin olsun diye öldü bizim eşlerimiz. 8 sene adalet bekledik 8 gün ceza verdiler.”

”Yasımızı öfkeye, öfkemizi mücadeleye çevirdik. Katil patronlara, onları kollayan adalete karşı birbirimizden başka bir yolumuz olmadığını gördük öğrendik. Ve and olsun ki tüm maden havzalarında bu mücadele kazansın diye soluksuz çalışacağız. Buradan taleplerimizi bir kez daha tüm kamuoyuna duyuruyoruz:

301 madencinin katline sebep olan patronların ve yöneticilerin hak ettikleri cezaları alması için Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı vermesini,

301 madencinin ailelerinden tazminatlarını almayanların bir an önce tazminatlarını almasını,

Maden işçisinin ölüme ve ölene kadar çalışmaya mahkum edildiği emeklilik düzeni ile ilgili yasal düzenleme yapılmasını,

Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklı olarak hala yaşanan iş cinayetlerinin, iş kazalarının, meslek hastalıklarının son bulmasını ve gerekli önlemlerin alınmasını,

Uyar Ailesi tarafından gasp edilmiş olan Darkale, Azyak, Has Şekerler ocaklarında çalışmış maden işçilerinin işçilik alacaklarının eksiksiz ödenmesini talep ediyoruz.”

Soma Anmaları ve Basın Açıklamaları: 

Soma’da, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın çağrısıyla Soma Katliamı’nın 8. yılında anma ve yürüyüş gerçekleştirildi. Soma halkı, madencileri, madenci aileleri bugün yitirdikleri 301 kardeşleri için yürüdü. 

Bursa’da, DİSK, KESK, TMMOB, Bursa Tabip Odası, TÜMTİS Bursa Bileşenleri tarafından Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren 301. Madencinin 8. Yılında basın açıklaması yapıldı. Siyasi partilerden Soma Katliamlı’yla ilgili açıklamalar yapıldı.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler