spot_img
spot_img
Ana SayfaManşetFarplas işçisi: Kazanırsak bu diğer işçilere de coşku olacak

Farplas işçisi: Kazanırsak bu diğer işçilere de coşku olacak

Gebze’de kurulu Farplas fabrikasında düşük ücretler sebebiyle işçilerin başladığı sendikal örgütlenmeye karşı patron sendikal örgütlenmeyi kırma girişimlerine başladı. Patronun sendika düşmanlığına karşı kadınların çoğunlukta olduğu yaklaşık 1500 işçi üretimi durdurdu. İş bırakma eylemini, talepleri ve örgütlenme sürecini Farplas işçisi ile konuştuk.

Neden iş bıraktınız?

Düşük ücret. Devletin verdiği asgari ücret haricinde hiçbir ücret iyileştirmesi yapılmaması, kıdemli kıdemsiz işçilerin çoğunluğunun asgari ücretle çalışması. Bu da asgari ücret alanların birlikte hareket ettiği, öfkesini kustuğu bir eylemlilik oldu. Taleplerimiz de bu yönde; ücretlerin ve sosyal hakların iyileştirilmesi, ikramiyelerin ve zamların yüzde 100 olması, hafta sonu mesailerinin yüzde 200 olması başlıca taleplerimiz.

Güncel olarak işçinin şu anki maaşı ne kadar? Ne istiyorsunuz?

Farplas’ta işçinin ortalama maaşı sosyal haklarla beraber 5bin lirayı buluyor, asgari ücretle. 4250 lira devletin belirlediği asgari ücret. Kıdem farkı olan, 10 yıllık operatör de 4250 lira alıyor. Ücretlerin iyileştirilmesiyle ikramiyeler üzerinden başlangıç olarak maaşın 5bin lira olmasını istiyoruz.

Fabrikada kaç kişi var?

Önceden arge ve beyaz yakalar dahil toplam nüfusun 2800 olduğu söyleniyor. Ama son süreçte firmada küçülmeye gidildi, şimdi 1500 civarı çalışan var.

Nasıl bir hareketlenme oldu, örgütlenme sürecini anlatabilir misin?

Ücretlerin açıklanmasından sonra 4 fabrikada da memnuniyetsizlik ortaya çıktı. Devamında avans çekileceği gün herkes avansına baktı. Bunlar da az parayla yatırılmıştı. Patrona karşı zaten genel bir rahatsızlığı vardı. Bu işçileri fişekliyen nokta oldu. Şu an programlı bir örgütlenme biçimi yok, ücretlere karşı birden bire gelişti. Toplumsallaştı ve 4 fabrika içinde işçiler biraraya geldi.

Peki işçiler son süreçte sendikal bir tercih yaptılar mı?

Sendikal girişimler daha önce oldu. Patronun da sendika olmaması konusunda ciddi çalışmaları vardı. Yoğun girişimler olmuş, işverenin Türk Metal’le anlaşarak işçileri yalnız bıraktığı söyleniyor, geçmişten bu yana. Türk Metal’le ilgili olumsuz görüşler var. Zaten o gün fabrika önüne Türk Metal işveren tarafından çağırıldı. Eylemlerimiz sırasında amaçları başta arbede yaratmaktı. İşçilerin genel tavrı ise Birleşik Metal İş Sendikası’ndan yana.

Farplas’taki taşeron firmalar neler?

Farsan
Farplas
Okm
Farmak
Far
Farel
Farmatik
Şahinler
Prontek
Parksan
Farklabs
Faraore vd.

Fabrikada kaç kadrolu, kaç taşeron işçi var?

İşe girerken 4’lü 5’li hatlara aynı firmadan kimseyi vermiyorlar. Metal işkolu da depo işkolu da var. Sendikaların çoğunluğu sağlayamaması için bölmüşler. 22 taşeron firmanın (bilinenler bunlar) hepsi patron tarafından kurulmuş aile şirketleri. Anlayacağınız, aile üyeleri tam bir paravan şirket kurmuş.

Farplas’ın 1998 ve 2013’te direnişleri olmuş, böyle bir geçmişi var. Buna dair ne söylersiniz?

Fabrikada Türk Metal’le ilerletilmiş bir süreç var. Ama işverenle anlaşan, işçinin sorunlarıyla ilgilenmeyen bir sendika. Türk Metal’in bir kitlesi olabilir içeride temsili. Ama son günlerde ücretlerle ilgili gelişen tepkilerde, eylemlerde Türk Metal’in hiçbir emeği yok. Net olarak diyebiliriz, eylem alanına Türk Metal’i patron çağırdı. Fabrika önünde bir hareketlenme oluşmuş, biz de gidip bundan nasiplenelim diyerek gelmişler. Güçlü gelmişler ama işçiyle alakaları yok.

Fabrikadaki komitelere, meclislere dair ne söyleyebilirsin? İşçi sadece sendikaya üye mi olacak yoksa oraya gidip kendi iradesini ortaya koyacak mı?

Toplumsal bir kaynaşma oluştu, Farplas’taki haklarla ilgili. Ama ortada altını dolduramadığımız, zemini olmayan kaygan bir şey var. Tabii burada süreci iyi yönetecek, bilinçli, işçi sınıfına dair söylemleri olan çalışanlarla durumumuzu güçlendirmeyi planlıyoruz.

Şu an Türkiye’de birçok direniş sürüyor. Çerkezköy’de Lila Kağıt işçileri, Belkarper işçileri, BBC işçileri, maden işçileri, Çiftay işçileri, Çimsataş işçileri ve metal işçilerinin satıldığı MESS süreci vd. var. Bunlara dair neler söylersin? İşçiler bu direnişleri görüyor mu?

Buradan, bu mücadeleden doğacak bir kazanım, güçlenerek bütün işyerlerinde çalışan ve haksızlığı uğrayan, emekten yana olan, patronların keyfi uygulamalarına karşı mücadele veren işçilere coşku olacağını düşünüyorum. Toplumsal olarak bir araya gelerek, direnerek kazanacağız.

Patrona taleplerimizi ilettik bir hafta süre istedi. Verdiğimiz süre perşembe günü bitecek. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleyi bırakmayacağız.

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler