spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelSOMALI MADENCİLER MÜCADELEYİ KAZANDI

SOMALI MADENCİLER MÜCADELEYİ KAZANDI

Somalı Uyar Madencilik işçileri 36 gündür süren direnişleri sonucunda MÜCADELEYİ KAZANDI! Sıra direnen Ermenekli madencilerde!

Yıllardır meslek hastalıklarına, sakatlıklarla terk edilen, yoksulluğa, açlığa, ölüme mahkum edilmiş madenciler tüm bunlara karşı hala alamadıkları tazminat hakları için Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde 12 Ekim’de Somalı Uyar madencilik işçileri ve Ermenekli Özbey madencilik işçileri olarak Ankara’ya doğru yürüyüşe başladılar.

Madenciler daha ilk günden Soma’da, Uyar madencilik patronu Azim Uyar, sarı sendika ve devlet mekanizmalarının engellerine maruz kaldılar.

Fosesptik çukuru yanında bekletildiler. Abluka altında kaldılar, gözaltına alındılar. Defalarca kez görüşmelere, tekrar tekrar verilen sözlere rağmen somut bir çözüm olmadan dönmemekte ısrar ettiler!

“ÖYLE Mİ ALAY KOMUTANI?”

Ablukaları aşıp adeta toprağı kazan madenci, Salihli’ye ulaştı. “‘Öyle mi Alay komutanı, vallahi de billahi de korkmuyoruz’ sözü işte o haddini aşmış tehdide karşı gecenin karanlığını yarıp bütün ülkeye bir cesaret feneri olarak yayıldı.” diyor yüz binlerin sesi olan madenciler.

PATRONLAR BU KEZ DEPREMLE CAN ALDI

Ve 6.9 şiddetindeki İzmir depremi gerçekleşti.. Madenlerde, fabrikalarda, havzalarda iş cinayetleriyle işçinin canını alan patronlar bu kez kurdukları çürük binalarla onlarca insanın canını aldı. Direnen Somalı madencilerden oluşan 14 kişi, arama kurtarma çalışmaları için Kırkağaç’tan İzmir’e yola çıktı. Bu kez yer altından canları sağ salim kurtarabilmek için kazdılar.. 3 gün boyunca..

Birkaç gün içinde madencilerin yürüyüşü devam etti. Yaşanan tüm baskılarla Somalı madencilerin gücünü, ısrarını kimse zerre yıkamadı. Süreç boyunca Valilerle, Cumhurbaşkanı Danışmanı ve milletvekiliyle görüşmeler yapıldı ve ardından sorunun çözümü için İçişleri, Enerji ve Çalışma Bakan bürokratlardan oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyon görevini tamamlayıp bakanlıklara görüş bildirdi. Son olarak dün, İzmir Vilayetler Evi’nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Bağımsız Maden İş Uzmanı ve madencilerden oluşan bir heyet görüşme gerçekleştirdi.

Süleyman Soylu, “Yarından başlamak üzere en kısa sürede bu sorunu çözeceğim. Bana Ocak ayının 15’ine kadar süre verin. Ben söylüyorum. Bu süreye varmadan mutlaka bir çözüm üreteceğiz” diyerek madenciye söz verdi. Madenciler 15 Ocak’ta sözler tutulmadığı takdirde hemen ertesinde, 16 Ocak’ta yürüyüşe devam edecekler!

SIRA ERMENEKLİ MADENCİLERDE

Ankara yürüyüşünün başladığı gün yanlarında ailelerinin ve hatta çocuklarının da bulunduğu madencilere biber gazı ve plastik mermiyle jandarma saldırdı. Bir işçi gazdan bayılarak hastaneye kaldırıldı, bir madenci ise suçlama olmaksızın gözaltına alındı.

Dün yapılan görüşme esnasında Ermenekli madencilere dair de söz alındı. Soylu, Ermenek maden işçilerinin sorunun çözülmesiyle ilgili Karaman Valisini arayarak konuştu. Sendikanın talepleri doğrultusunda Ermenek işçilerinin sorununun iki gün içinde çözüme kavuşturulmasını söyledi. Bugün Ermenek’teki heyet ve Karaman valisiyle nihai çözüm doğrultusunda toplantı yapılacak.

Madenciler, Soma Uyar patronuna karşı kazandı. Fakat yetmez! Kamuoyunun gözü şimdi Ermenek madencilerinin üzerinde, sıra onlarda!

Bağımsız Maden İş Sendikası bugün gerçekleştirilen basın açıklamasında şimdiye dek madencinin yanında olan herkese teşekkür ederek, hala süren diğer direnişleri selamladı:

Geçen yılki zaferimizin tecrübesiyle diyoruz ki Yaşasın Uyar Maden İşçilerinin Onurlu Mücadelesi ve Zaferi! Bu mücadeleye emek etmiş, sorumluluk almış, dayanışma göstermiş, iyi dilekler dilemiş, dua etmiş herkese ama herkese çok teşekkür ediyoruz.

İki milyona yakın ücretsiz izine mahkum edilmiş işçi kardeşlerimize, milyonlarca işsiz kardeşlerimize, pandemi koşullarında aralıksız çalışmaya mahkum edilmiş işçi kardeşimize, sendika hakları için ya da bizler gibi tazminat hakları için yurdun dört bir yanında direnen Uzel Makine, Atlasjet, Bimeks, Tüvtürk, Özer Elektirk, FZK, Real Market, Cargill, Samsun Çorum Nakliyat Ambarı, Milas Çınartaş, Grup Tekstil, SystemairHSK işyerlerinden işçi kardeşlerimize, KHK’lara karşı direnen kamu emekçisi kardeşlerimize, ömrünü yoksullukla, pandemi korkusuyla sürdüren emekli annelerimize, babalarımıza diyoruz ki yalnız değiliz, birbirimizi görüyoruz. Patronların dümeninde durdurduğu kokuşmuş sendikal düzen de, bu ilkel, vahşi sermaye düzeni de insan eliyle insan hayatını yağmalıyor, meslek hastalığı, iş cinayeti, uzuv kayıplarıyla kan emerek kar ediyorlar, ve bizler şuna inanıyoruz, mücadelemizde umut örnekleri yaratmaya gayret ediyoruz. Diyoruz ki sıradan, emekleriyle yaşayabilen insanlar olarak cesaretlerimizle yakacağımız korkusuzluk fenerleriyle bu kula kulluk düzenini değiştirebiliriz. İnsanca, eşit, özgür, onurlu, adil bir yaşam sürebileceğimiz bir ülke ortamını yaratabiliriz, yaratacağız da.

Çünkü Son Çare Biziz…

Bizleriz…

Uzatın ellerinizi, kaldırın yumruklarınızı.. KORKMUYORUZ diyerek başlayalım…

Bağımsız Maden İş Sendikası’nın sürece dair yaptığı açıklamasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler