spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelSoma Katliamı davasında karar açıklandı: Patrona ceza yerine beraat!

Soma Katliamı davasında karar açıklandı: Patrona ceza yerine beraat!

Manisa Soma’da 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamına ilişkin davada mahkeme heyetinin karar gününü ertelemesi üzerine madenci yakınlarının başlattığı adalet nöbeti dün de sürdü. Davada bugün karar açıklandı. Tutuklu sanıklara 15-22 yıl aralığında ceza verilirken, Soma Kömürleri A.Ş. Holding Başkanı Alp Gürkan ve birçok sorumlu hakkında beraat kararı verildi. BirGün Gazetesi’nde yer alan Dilan Şahinbaş’ın haberine göre;

Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a ‘Taksirle ölüme sebebiyet vermek’ten 15 yıl hapis cezası ve tutukluluğa devam kararı verildi.

Soma Kömürleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru’ya ‘taksirle ölüm ve yaralama’dan 22 yıl 6 ay ceza verilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İşletme Müdürü Akın Çelik’e taksirle öldürme suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası verilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İşletme Müdür Yardımcısı maden mühendisi İsmail Adalı’ya taksirle öldürme suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası verilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy’a taksirle öldürme suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası verilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İddianamede olası kasttan her ölüm ve yaralama için ceza istenmesine rağmen mahkeme heyeti tarafından sanıklara verilen basit cezalara aileler tepki gösterdi.

Ailelerin ve avukatların tepkisi üzerine, mahkeme heyeti salonu terk etti. Tepkiler üzerine salonu terk eden mahkeme heyeti salona geri geldi, kararı açıklamaya devam ediyor.

ALP GÜRKAN’A BERAAT!

Soma Kömürleri A.Ş. Holding Başkanı Alp Gürkan ile birlikte 37 sanık hakkında beraat kararı verildi.

Tutuksuz sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’e 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık 10 yıl 10’ar ay, yönetim Kurulu üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın’a 8 yıl 4’er ay ve Murat Bodur’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

AİLELERDEN TEPKİ

Soma’da aileler adaletsiz karara tepki gösterdi. BirGün’e konuşan aileler, yıllar süren davada adalet çıkmadığpını belirterek, “Bu ülkede sadece zenginlere adalet var. Hepimiz sürecin farkındayız ve davayı AİHM’e götüreceğiz” dedi.

Dava sürecini bin bir zorlukla takip eden aileler, verilecek tazminatları da eleştirerek “Biz çocuklarımıza evler, daireler bırakmak istemiyoruz, babalarının adaletini bırakmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Soma’da iki evladını kaybeden ve direnişte ilk günden beri bulunan Elmas Kaya da tepkisini “Ben iki oğlumu kaybettim ama birçok can kazandım. Bunlar kaç sene alırsa alsın, oğlum geri gelmez ama mücadelemiz sürer” sözüyle dile getirdi.

Ayrıca aileler, davayı izlemeye gelen tek bir AKP milletvekili olmadığını söyledi ve AKP’ye oy verenleri eleştirdi. Pek çoğu Soma’ya kısmi bir yardım gönderildiğinden bahsetti fakat çevre köylere özellikle de ailevi köylerine hiç yardım da gitmediğini, oysa katliamda yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğu çevre köylerden olduğunu söyledi.

 

Somalı maden işçisi ve Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin “Hiçbir zaman maden işçilerinin hak ve hukuku alınmıyor, biz bugün buradan  yeni bir Adalet’i başlatacağız! ” dedi.

Soma Katliamı davasını başından beri takip eden ve Somalı maden işçilerinin sendikal örgütlenme faaliyetlerini yürüten Umut-Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu dava sonucunu değerlendirdi:  “Yusuf Yerkel’in attığı tekme bugün 301 madenciye yargı tarafından atıldı!”

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler