spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelİş cinayetlerinin yaşandığı Tüpraş'ta çalışma koşulları aynı, kâr artıyor!

İş cinayetlerinin yaşandığı Tüpraş’ta çalışma koşulları aynı, kâr artıyor!

TÜPRAŞ’ta geçtiğimiz yıl 4 işçinin ölümünü getiren taşeronlaştırma, özelleştirme ve kâr hırsı doludizgin devam ediyor. Ölümlerin üzerinden 4 ay geçmiş olmasına rağmen, rafinerideki çalışma koşulları iş cinayetinin yaşandığı gün olduğu gibi sürüyor. Ölümleri getiren koşullarda değişme olmazken, TÜPRAŞ’ın kârında ise yine büyük değişiklikler var: TÜPRAŞ’ın iş cinayetinin yaşandığı 2017 yılı net kârı, önceki yıla göre yüzde 112.6 artarak 3.81 milyar lira oldu! 

TÜPRAŞ’TA KAR ORANLARI ARTTI

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2017’nin ilk dokuz ayında 60 dolar/varil seviyesini geçmeyen ham petrol fiyatının Ortadoğu’da artan tansiyon, ABD stoklarındaki azalış trendi, OPEC ve Rusya’nın üretim kesintisi anlaşmasına devam kararı ile yılı 66,5 dolar/varilden kapattığı belirtilerek, 2017 yılı ham petrol fiyat ortalamasının 2016 yılının yüzde 24 üzerinde 54,3 dolar/varil olarak gerçekleştiği kaydedildi. Açıklamada, 2017 yılının, 2016’daki rekorların geride bırakıldığı bir dönem olduğu vurgulanarak, “Üretim miktarını bir önceki yıla göre 1 milyon ton artıran Tüpraş, 2017 yılında toplam 28,9 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Ticaret aktiviteleri ile 25,7 milyon tonu yurt içi, 5,8 milyon tonu yurt dışı olmak üzere toplam 31,5 milyon tonluk satış miktarına ulaşıldı” bilgisi verildi.

İŞ CİNAYETİNDEN SONRA HER ŞEY ESKİ TAS ESKİ HAMAM

Evrensel’de yer alan haberde AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın TÜPRAŞ patlamasının ardından yaptığı “Şu an rafinede hayat normale dönmüş gözüküyor. İşletme çalışmaya devam ediyor” açıklamasını hatırlatan işçiler, “30 yıllık fabrikanın bakım onarım işi haliyle yeni ve de modern fabrikaya göre olmaz. Bakım gerektiren koşullar ‘Üretimi durduracak mı, durdurmayacak mı’ kriterine göre yapılıyor, Eğer üretim duracaksa, görmezden geliniyor, ta ki arıza üretimi durdurana kadar. Eğer üretim durmuyor ama sağlıksız koşullarda üretiliyorsa da görmezden geliniyor” diye konuştu. İş cinayetinden sonra her şeyin aynı olduğunu, işçi sağlığı ve güvenliği açısından görmezden gelinen bir çok şeyin olduğunu vurgulayan bir işçi, şunları söyledi: “Kimse çalışmama hakkını kullanamıyor. İşçi doğrudan amirle karşı karşıya geliyor bu da ciddi sıkıntılı bir durum. Taşeron olduğunda zaten sendika orada olamıyor ve onlar hem iş eğitimi, teknik  bilgisi olmadığı gibi hem de baskıyla çalışıyor. Tehlike buradan doğuyor.”

İşletmenin bakım onarım işlerinin rutin işler olduğu halde taşerona verilmesinin maliyet-kâr ilişkisi ile doğrudan bağlantısı var. Yaşanan faciada patlamaya sebep olan davranış, bir rafineri işçisi için sıradan ve günlük bilgi olmasına rağmen, teknik eğitim almamış bir taşeron işçi için cana mal olan eksiklik oluyor. İşçiler taşeron çalışmaya ve iş cinayetlerine karşı kapsamlı bir mücadeleyi ancak Petrol-İş Aliağa Şubesi öncülüğünde verilebileceğini düşünüyor.

NE OLMUŞTU?

TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisinde bakım çalışması yapılan tankta meydana gelen patlama sonucu 4 taşeron işçi hayatını kaybetmişti. 11 Ekim 2017’de yaşanan faciada çok büyük kayıpların sınırından dönülmüştü. 4 ay sonunda Karşıyaka İş Mahkemesinde başlayan davada ilk olarak “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” iddiasıyla haklarında dava açılan 5’i tutuklu 8 sanıktan tutuklu olanlar tahliye edildi. Hayatını kaybeden işçi yakınları “Zararlarının karşılandığı ve şikayetçi olmadığını” beyan etti. Tutuklu sanıklar taşeron firma Beka Proje Sahibi Bedrettin Karataş, Montaj Ustabaşı Ali Battal, İşletme Emniyet Uzmanı Esfet Bilici, Şantiye Müdürü Muhammed Hulusi Gözüak, Bakım Başmühendisi Mehmet Emin Tuna ifadelerini vererek bilirkişi raporuna itiraz etti.

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler