spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelBirleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu: "Metal işçilerinin iradesi kazandı, MESS ve hükümet...

Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu: “Metal işçilerinin iradesi kazandı, MESS ve hükümet geri adım attı”

2 Şubatta 130 bin metal işçisinin çıkacağı grevin yasaklanması üzerine Birleşik Metal-İş grev yasağını tanımadıklarını ve fiili greve çıkacaklarını duyurmuştu. Bugün ikincisi gerçekleşen Birleşik Metal-İş ve MESS görüşmeleri sonucunda ise anlaşmaya varıldı. Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu “ Grev yasakları önümüzü kesemedi, metal işçilerinin iradesi sonucu MESS tüm tekliflerini geri geçti ve bizim formülasyonumuz üzerine anlaşma sağlandı” dedi.

Metal işçilerinin grevinin ‘milli güvenliği bozucu’ bahanesi ile yasaklanması üzerine Türk Metal ve Birleşik Metal-İş’e üye işçiler kararı tanımayacaklarını açıkladı. Kararın açıklanması üzerine birçok fabrikada işçiler iş yavaşlatma ve iş durdurma eylemleri gerçekleştirdi. Dün gece Türk Metal ve MESS arasında gerçekleştirilen görüşme, üye işçilere danışılmadan yapılan bir anlaşma ile karara bağlandı.

Birleşik Metal-İş temsilcileri ve MESS arasında gerçekleşen ikinci görüşmede anlaşma sağlandı. MESS’in 3 senelik dayatmasına karşı 2 senelik olarak imzalanan sözleşme, %23.5 – 24’lük zam, tamamlayıcı sağlık sigortası ve bir takım sosyal hakların eklenmesi ile imzalandı.

Konu ile ilgili konuştuğumuz Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye tarihinde ilk defa grev yasaklandiktan sonra bir patron sendikasının iki kez teklifini güncellemek zorunda kaldığını belirterek sözleşmeyi şu şekilde değerlendirdi:

Bu yaşanan bir ilktir. Grev yasaklandıktan sonra işveren büyük bir cesaret alır. Ancak bu sefer öyle olmadı. İki kez ve önemli yükselişler ile bir sözleşme imzaladık. Grev yasaklansa da yasaklanmasa da işçiler mücadelesini sürdürecek mesajını kamuoyuna verdik. Sadece metal işçileri değil tüm işçiler bundan etkilenecektir. Biz en başından beri 3 senelik olacak ve kötü rakamlar içerecek bir sözleşmeye imza atmayacağımızı söylemiştik. Metal işçilerinin kararlığı ile MESS tüm teklifleri geri çekti. İşyerlerinde huzursuzluk istemediler ve Birleşik Metal-İş’in tüm tekliflerini kabul etmek zorunda kaldılar.

MESS ile sendikaların anlaşma sonucunda Türk Metal’in işçilere danışmadan masaya oturması ve Birleşik Metal-İş için de anlaşma konusunda gelen benzer eleştiriler üzerine Serdaroğlu; “Biz kalın çizgilerimizi işçilerle birlikte daha önce belirledik. 500 TL zam ve 2 yıllık sözleşme, sosyal haklarda iyileşme olarak. Sabah erkenden tüm işyeri temsilcilerimizi topladık. Onlarla karar alıp görüşmeye gittik. İşçi arkadaslarla tek tek görüşmeye lüzum yoktu çünkü bizim istediğimiz sonuç ortaya çıktı. Zaten teklifimiz bu oranlara çok yakındı. Bu anlamda bu eleştiriler kötü niyetli eleştiriler. Bu kadar başarılı bir sözleşmeyi kimsenin gölgelemesine izin vermeyiz” dedi.

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler