spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelUmut-Sen Meclisi'nin Maden Direnişine Dair Açıklaması

Umut-Sen Meclisi’nin Maden Direnişine Dair Açıklaması

 

Maden işçileri kendi iradeleriyle giriştikleri yeraltına kapanma eylemiyle AKP’ye geri adım attırmıştır. Genel Maden İşçileri Sendikası ise işçilerin, ailelerin, kentin mücadele kararlılığı ve direniş hazırlığı karşısında Türk-İş’i devreye sokup AKP ile anlaşmıştır. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yasa geçince fiilen bitecek bir sendikaydı, dolayısıyla işçinin iş akıbeti ile sarı sendikacının akıbeti çakışmıştır. Sermaye ve AKP şimdilik geri adım atmıştır ancak özelleştirme saldırısına ilk fırsatta devam edecektir. Genel Maden-İş Sendikası’nı yöneten şebekenin kaderi ile AKP kaderi ortaktır. Zonguldak’da onlar AKP’ye AKP onlara muhtaçtır. Alınan sadece bir sözdür. Eylem o söze dayanarak bitirilmiştir. Söz: söz konusu maddenin şimdilik bu yasadan çıkarılmasıdır. Türkiye’nin enerji sektörü uluslararası tekellere bağımlıdır. Berat Albayrak’ın baktığı yer de orasıdır. Ancak maden işçisi sendikayı dinlememiş fiilen eylemi başlatmış, peyderpey tüm işletmelerdeki işçiler dahil olmuştur. Sendikayı peşine takmıştır. Bu geri adım, erteleme önemli kazanımdır. Ancak AKP duramaz, durmayacaktır. Bu yüzden işçiler yeni saldırı için tetikte olmalıdır.

İhtiyat şudur: Açıklama gece kimse yokken apar topar yapılmıştır. Türk-İş ve AKP’nin işçi satış pratikleri çokçadır. Madene kapanma eylemi, 91 Büyük Ankara Yürüyüşü ile karşılaştırılamaz. Yürüyüş, iktidarın saldırısına saldırıyken, kapanma eylemi savunmadır. Büyük yürüyüş iktidar yıkmıştır. Kapanma eylemi yasadan madde çıkarmıştır. Ancak AKP’nin TTK’yi küçültme operasyonu durmayacak, sürecektir. Türk-İş ile görüşme Perşembe günü yapılacaktır. Bakanlık TTK ve TKi’yi küçültme operasyonlarına devam edecektir. Şişecam İşçilerinin başına gelen ocaktan ocağa devir burada da başlayacaktır.

Maden işçileri, komitelerinin sendika ve AKP karşısında örgütlenmelerini büyütmek dışında bir seçeneğe sahip değildir. Düşman alçak ve sinsidir! İşçilerin örgütlenmesini büyütmesi AKP ve sermaye politikaları karşısında net tutum almaktan geçmektedir.

Çare; devletleştirmedir, sosyalizmdir.

Umut-Sen Meclisi

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler