spot_img
spot_img
Ana SayfaRöportajBirleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik:"Grev yasaklarını tanımıyoruz! Hakkımızı aramaya devam...

Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik:”Grev yasaklarını tanımıyoruz! Hakkımızı aramaya devam edeceğiz”

Düzce’deki Tekno Maccaferri fabrikasında Birleşik Metal-İş’e bağlı işçiler toplu iş sözleşmesi sürecinde işveren ile anlaşamayınca toplu grev kararı almışlardı. 31 Temmuz’da başlayan grev hala işçilerin kararlılığı ile devam ediyor. Gerçekleşen bu direnişini Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik le konuştuk. İşverenin işçiye tamamen kulaklarını tıkadığını belirten Çelik, hak ettiklerini alana kadar grevi sürdüreceklerini belirtti.

1-Cumhurbaşkanı açıkça, OHAL’i grev tehdidi olan yere müdahale için kullanıyoruz, dedi. Hem sermayenin hem de iktidarın grev yasaklarını bu kadar ön planda tuttuğu bir dönemde siz bu grevi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz daha öncesinde sendika olarak da Anayasa Mahkemesi’nin özellikle bu grev yasakları ile ilgili kararında tavrımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Biz grev yasaklarını tanımıyoruz. Anayasa mahkemesinin güvenlik gerekçesi ile yasakladığı, anayasaya aykırı olduğunu açıkça ortaya konulan kararını çok talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. Hükümetin yasaklarını da, grev karşıtı söylemlerini de tanımıyoruz.  Biz bu yasağa rağmen de greve ve hakkımızı aramaya devam edeceğiz.

 2-Türk Metal’in Toplu İş Sözleşmesi taslağını değerlendirebilir misiniz?

Ben değerlendirmekten ziyade gülüyorum. Türk Metal her dönem Toplu Sözleşme taslağını bu şekilde hazırlıyorlar. İlk defa bu döneme özgür bir şey değil. Arşivlere bakacak olursak zaten görebiliriz. Geçmiş dönemdeki hazırladıkları taslaklardan yine bir farkı yok. Ancak onların hazırladıkları bir taslak olmaktan öteye geçemiyor. Çünkü maharet %38’lik taslak hazırlamakta değil, maharet gerekirse %38’i alabilmek için grev yapmaktan geçiyor. Her ne gerekçe ile olursa olsun, işçiye sormadan masa başına oturup tek bir rakam için imza atmak değildir doğru olan. Dediğim gibi sadece gülüyorum bu taslağa.

3-Tekno Maccafferi işçilerinin grevden talepleri nelerdir? Fabrika yönetimi ile yaşanan uyuşmazlık nedir?

Talebimiz sözleşme şartlarımızın kabul edilmesi. İşveren ise tamamen kulaklarını tıkamış durumda. İlk başta grev oylaması yapıldı. O grev oylamasından hile ile hayır çıkardı. Sonrasında biz onu mahkeme ile iptal ettirdik. Grev sırasında işveren işçinin insani ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bırakın bunu karşılamayı, işçileri içeceği su bile yok. Ancak biz mücadelemizi sürdürüyoruz. Hak ettiğimizi alana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz.

4-Teknorot işçilerinin Düzce’de direnişleri olmuştu. Şimdi sizin greviniz var. Mess’in konumunu da dikkate alarak gelecek dönem Düzce işçi sınıfının mücadelesi çizgisini nasıl görüyorsunuz?

Buradaki grevler Türkiye’deki tüm işçilere; iş, aş, ekmek peşinde olan herkese örnek olmalıdır. Türkiye’de her dönemde olduğu gibi, bu dönemde de baskıya rağmen, kardelen çiçeği misali açacağız. Umudumuz kaybetmeden mücadelemizi burada da sürdüreceğiz. Gelecek dönem için burada mutlaka işçileri taleplerini ortaya çıkacak hareketler olacağını düşünüyoruz. Dediğim gibi yılmadan devam edeceğiz. Düzce’de ve tüm Türkiye’de ekmeği ve geleceği için direnen herkese selam olsun.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler