spot_img
spot_img
Ana SayfaDosyaSınıfın direniş ve dayanışma belleği (17.10.-23.10.2022)

Sınıfın direniş ve dayanışma belleği (17.10.-23.10.2022)

Soma Katliamı devletin, yargı sisteminin, Türkiye işçi sınıfı ile sermaye sınıfına karşı tavrı açısından hâlâ bir ölçüt. İşçi sınıfı ve onun etrafında birleşecek ezilen kesimlerin sözünü söyleyen Selçuk Kozağaçlı gibi devrimci avukatlar içerideyken katliamın sorumlusu patronlar ya ceza almıyor ya da komik denilecek cezalarla gücünü korumaya devam ediyor. Amasra Katliamı soruşturmasında şüpheliler ise hâlâ maden sahasında delillere ulaşabiliyor.

Bu topraklarda, Soma’dan Amasra’ya, Gebze’den Maraş’a, Sivas’tan Çukurova’ya her yerde, her alanda, her hanede yoksulluğun açlığın normalleştiği, çalışırken ölümün kader olarak yazıldığı açıkça sınıf kırımı yaşanıyor. İşten atmalar, iş cinayetleri, düşük ücret, kuralsızlaşma bu deneyimlerin aynası oluyor. Direnişler, iş bırakmalar, grevler sömürüyü parçalayacak örgütlü gücün ışığı oluyor. Seçim gündeminde ise Millet İttifakı’nın ne işçinin hayatını şu günden daha iyi kılacak, ne bu sömürü döngüsünü parçalayacak somut bir önerisi yok. Ne iş cinayeti ve işçi katliamlarını doğuran kâr hırsı, denetimsizlik, ne de emeğin gitgide ucuzluyor olması bir mesele olarak ele alınmıyor.

Devlet, sermayedarlar ve sarı sendikalar işbirliği yaparak işçi sınıfının direncini kırmaya, isyanı susturmaya çalışıyor. Asgari ücret zammı, EYT’nin çıkması gibi vaatlerle işçilerin isyanını soğurma hedefli hikâyeler anlatılıyor.

Ancak hakikatle yoğrulabilecek, işçilerin yaşamına değecek, o yaşamları kuşatacak bir hareket gerçek kurtuluş olabilir.

Sınıf cephesinde neler yaşandığına hep birlikte bakalım:

Zonguldak Kozlu‘da 2013 yılında TTK’ye ait maden ocağında metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçi hayatını kaybetmişti. 9 seneden sonra, katliamla ilgili AYM kararı üzerine 6 yönetici için iddianame hazırlandı. Sanıklar hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15’er yıla, “görevi kötüye kullanma” suçundan ise 3 aydan 1’er yıla hapis cezası isteniyor. İlk dava 25 Ekim’de görülecek.

Ermenek’te 8 yıl önce 18 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamından bu yana tüm sanıklar tahliye edildi, sözler tutulmadı, tazminatlar ödenmedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu‘nun 2021 yılı faaliyet raporuna göre, kuruma ait 5 müessesede bir yılda meydana gelen kazalarda 2 bin 960 işçi yaralandı. Bu sayı günlük hesaplandığında her gün ortalama 8 yaralanmaya denk geliyor. Kazaların yüzde 98’i yer altında meydana gelirken 41 madencinin hayatını kaybettiği Amasra’daki kazalarda iki günde bir işçi yaralandı.

İmbat Madencilik işçileri Bağımsız Maden İş’in çağrısıyla Bartın’da katledilen 41 arkadaşı için 21 Ekim’de vardiya girişinde anma ve saygı duruşu gerçekleştirdi.

Ankara‘da Bartın‘ın hesabını sormak için halk sokaklardaydı. Tüm engellemelere rağmen Kızılay’da basın açıklaması yapılırken polis saldırısı sonucu Umut-Sen üyelerinin de olduğu onlarca kişi gözaltına alındı.


Nakliyat-İş Sendikası örgütlü oldukları işyerlerinde, Bartın’da grizu patlaması sonucu katledilen madencileri andı ve katliamın sorumlularını protesto etti.

Tüm-Bel Sendikası ve Genel-İş Sendikası 1, 2, 3 ve 9 şubeleri İzmir’de Bartın Katliamı ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi üyesi işçiler de katledilen maden işçileri için fabrikalarda eylem gerçekleştirdi.

Gebze Novares işçileri de katledilen madencileri unutmadı. Petrol-İş Sendikası Gebze şubesinin örgütlü olduğu fabrikada sendika üyesi işçiler “41 Can Önlenebilir Kaza Kaza Değil, Cinayettir!” diyerek katillerin yargılanmasını istediler.

Pulver Kimya, Conta, Elastron, Subaşı ve Riva işçileri de fabrika içinde birleşerek fabrika önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Yasin Çakır Un Fabrikası’nda sendikal hakları için mücadele veren işçiler, direnişlerinin 4. gününde Bartın’daki maden katliamında yaşamını kaybeden 41 madenci için seslendi.


Belediye İşçileri

2018’de çıkan 696 sayılı KHK ile mağdur olan 562 bin belediye işçisi norm kadro talebini sürdürüyor. Kamu hizmeti gören işçinin taşeron köleliğine son verilmesi için TABİB nezdinde 562 bin taşeron işçi norm kadro talebiyle insanca ve onurlu bir yaşam için hakkını istiyor.

Ağaç A.Ş. işçisi Bilal Atan, sendikal haklarını savunduğu için Müslim Turgut Özcan ve emrindeki amirler tarafından darp edildi.


DİSK’in 16 Şubat 2022 tarihinde Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında, ek protokol taleplerini içeren döviz ve pankart taşıyan Kadıköy Belediyesi 9 iş yeri temsilcisinin temsilcilikleri hukuksuzca ellerinden alındı. Haklarında disiplin soruşturması başlatılan işçiler, sendika genel merkez önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bornova Belediyesi’nde bağlı BORBEL A.Ş.’de yetkili Genel İş Sendikası 7 No’lu Şube ile Sodemsen arasında gerçekleşen TİS süreci tamamlandı. TİS’in ardından işçiler sesini yükseltmeye devam ediyor ve “kendi koltuklarını korumak için işçiyi aptal yerine koyanlara karşı” mücadeleden geri adım atmayacaklarını dile getiriyor.

Avcılar Belediyesi yönetimi, TİS görüşmelerinde yetkili sendika Belediye-İş’in taleplerini kabul etmedi. Talepleri kabul edilmeyen işçiler 18 Ekim’de greve çıktı. 3 aydır sonuçlanamayan TİS görüşmeleri neticesinde greve çıkan Avcılar Belediyesi işçileri 19 Ekim gecesi kazandı.

Antalya Kumluca Belediyesi‘nde çalışan Genel-İş üyesi işçiler 20 gündür grevde. CHP’li belediyenin toplu sözleşme görüşmelerine oturmaması ve 9 işçiyi işten çıkarmış olması üzerine işçiler anayasal haklarını kullanarak greve gitti. Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, “izinsiz göstericiler” olarak ilan ettiği işçileri Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet etti.

İnşaat İşçileri

Rönesans Holding tarafından yapılan Gaziantep Şehir Hastanesi şantiyesinde aralarında Dev Yapı-İş Sendikası üyelerinin de bulunduğu inşaat işçileri her gün bulgur ve patates çıkmasını ve sürekli yaşanan elektrik ve su kesintisini protesto etti.

Finans Merkezi Şantiyesi‘nde Halkbank inşaatında çalışan İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş Sendikası üyeleri haklarını gasp etmeye çalışan YDA Grup ve AG Altyapı firmalarına karşı 25 Ekim’de eyleme geçiyor.

Beykoz‘da bulunan Acarkent Rezidans şantiyesinde Dost İnşaat firmasının verdiği öğle yemeğinin bozuk çıkması üzerine işçiler iş bıraktı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında maaşları ödenmediği için işçiler taşeron ve alt taşeronlarında çalıştıkları İçtaş yönetimini istifaya çağırarak iş bıraktı.

Gasp edilen hakları için direnen Uzel işçileri 14 yılın ardından kazandı!

Öz Gıda-İş Sendikası üyesi ÇAYKUR çalışanı mevsimlik işçiler kadro taleplerine sahip çıkılmadığı için sendika önünde eylem gerçekleştirdi. 2016 yılından beri kadro talebi için mücadele eden, yılda 5 ay 29 gün çalışarak 12 ay geçinmek zorunda olan Çaykur işçileri; 10 bin işçiye kadro için 23 Ekim’de Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Eskişehir OSB‘de bulunan Yasin Çakır Un fabrikası işçileri, kötü çalışma koşullarına karşı örgütlü bir güçle mücadele etmek için Disk/Gıda İş’e üye oldu. Ardından patronun baskıları artmaya başladı. Bunun üzerine sendika fabrika önünde açıklama yaptı. Açıklamaya katılan 5 işçi ise işten atıldı.

Bursa Barutçu Tekstil patronu Öz İplik-İş Sendikası’na üye olan işçilerin zorla e-devlet şifrelerini alarak sendika üyesi işçileri tespit etti ve 4 kadın işçiyi işten attı. Atılan işçiler ise fabrika önünde direnişe geçti.

Gebze Neşe Plastik işçileri taşerona karşı örgütlü uyarı eylemlerini sürdürüyor. Petrol İş Sendikası İstanbul 2 no’lu şube üyesi işçiler, patronun asıl işi taşerona vermek istemesi üzerine irade koyarak itiraz ediyorlar.

İzmit Alikahya‘da bulunan Bekart Metal fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli şube üyesi işçiler, toplu sözleşme öncesi uyarı eylemleri yapmaya başladı.

Kartepe‘de bulanan Elimsan Metal fabrikası işçileri 3,5 aydır maaş alamıyordu. Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli şubesi üyesi işçiler, patrona verdikleri sürenin bitmesi sonucu Valiliğe yürüyüşe geçti. Önleri kesildi, ardından görüşme gerçekleşti.

Dokuz yıl önce bir iş cinayetinde hayatını kaybeden 17 yaşındaki Eren Eroğlu ile ilgili davanın ikinci duruşması 20 Ekim’de görüldü. Özel Doğa Hastanesi’nde yüksek gerilim hattının altına bina kuran, kaçak iki kat çıkarak yüksek gerilim hattının mutlak koruma alanına giren bina sahibi Uğur Karahan, Eren Eroğlu’nun ailesi’nin 8 yıldır verdiği adalet mücadelesi sonucunda ilk kez hâkim karşısına çıktı. Dava 9 Mart 2023’e ertelendi.

Devam eden direnişler

Pulver Kimya işçilerinin direnişin 72. gününde kazandıkları yetki itirazı ve ardından gelen görüşme teklifi ile kazanma noktasına gelen mücadeleleri aynı kararlılıkla devam ediyor. 24 Ekim’de sendika ile patron masaya oturacak.

Zonguldak Çaycuma‘da bulunan Ece Seramik’te Petrol İş Sendikası üyesi işçilerin toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşmaya varılamaması üzerine 3 ay önce başlattıkları grev sürüyor.

İzmir‘de Betonstar Fabrikası’nda Birleşik Metal İş’te örgütlenme faaliyetleri yürüttükleri için işten atılan işçiler, 1 aydır fabrika önünde direnmeye devam ediyor.

Bursa‘da bulunan Technomix fabrikasında Türk Metal üyesi işçiler, TİS sürecinde anlaşmaya varılamaması üzerine fabrikanın önündeki grevlerine devam ediyor.

Eskişehir’de bulunan Atışkan Yapı ve Endüstriyel Alçı Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.‘ye bağlı fabrikada 30 Haziran’da Kristal-İş üyesi işçiler ilk toplu iş sözleşmesi taleplerinin dikkate alınmaması üzerine greve başladı. Kristal-İş Sendikası’nda örgütlü olan Atışkan Yapı işçileri greve devam ediyor.


Dünyadan haberler
Almanya Duisburg‘taki Thyssen Fabrikası’nda Bulgar taşeron işçisi Refat Süleyman’ın ölü bulunmasının ardından Bulgar işçiler eylem gerçekleştirdi. İşçiler fabrika önüne yürüyüş gerçekleştirerek fabrika yönetiminden ölümün açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Fransa Gennevilliers‘de bulunan Geodis depo işçileri greve başladı. Ücret artışı isteyen işçilerin grevi sürüyor.

İngiltere‘de kamu sektöründeki yaklaşık 1 milyon işçinin yeni yılda grevde olabileceği düşünülüyor. Grevlerle ilgili oylamaların yapılması ve sonuçlanması bekleniyor.

Ekoloji mücadelesi

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı olan Çambükü köyünde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılması isteniyordu. Bu nedenle OSB inşaatı için gelenlerle OSB’ye karşı çıkan köylüler arasında tartışma yaşandı. Bu esnada Jandarma da orantısız güç kullanarak köylülere saldırdı. Daha sonraki süreçte de köylüler kaymakamlık önüne giderek tepkilerini göstermeye devam etti. OSB nedeniyle tarım arazileri ve hayvancılık yapılan araziler talan edilecek. Bu yüzden yaşam alanları ve geçim kaynakları için Çambükü halkı direniyor.

Muğla’nın Milas ilçesinde Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’ne (YK Enerji) ait olan iki termik santrale kaynak oluşturması için kurulması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) projeleri toplantısında projenin etkilerinin halkı yanıltacak şekilde şirket açısından aktarılması sonrası toplantıda gerilim yaşandı. Milaslılar bu talan projesini reddederek iptal edilmesini istiyor.

Cengiz Holding, Halilağa bakır madeni projesinin genişletilmesi için Kazdağları’nı hedef alıyor. Söz konusu proje kapsamında 155 bin ağaç kesilmesi öngörülüyor. Ayrıca proje yerleşim birimlerine oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Çanakkaleliler ise yaşam alanlarına ve doğaya yönelik bu saldırıyı reddediyor.

BU HAFTAKİ YAYINLARIMIZ

Yeraltının köstebekleri, yeryüzünün kaplanları ve gökyüzünün kartalları; ekmek, adalet, özgürlük için ayağa!

6356 SAYILI YASA NEDİR, NASIL PARÇALANIR?

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1583865774376091649?s=20&t=DyUcP3hYHv2XZP4sq_UT1g
https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1583873318335168512?s=20&t=KHXBJfr_dzbmwMFCytUDUg
https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1582824265610821633?s=20&t=0-nZtq-0KpF_dL5dUQAzkQ







spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler