spot_img
Ana SayfaGüncelSaya İşçileri Adana'da İlk Genel Kurul Toplantısında Buluştu

Saya İşçileri Adana’da İlk Genel Kurul Toplantısında Buluştu

5 Eylül’de zam talebiyle başladıkları eylemlerini bir haftada kazanımla sonuçlandıran Adana’daki saya işçileri, ülkedeki birçok şehre öncü olmuştu. Taleplerini elde ettikten sonra örgütleneceklerinin sinyalini veren Adana’daki Türkiyeli ve Suriyeli sayacılar, Evrensel’deki habere göre, ilk adımı attı ve derneklerinin 1’inci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi.

Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde gerçekleşen Ayakkabı İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Kurulunda, sağlanan birliğin daha ileri taşınması gerektiğine vurgu yapıldı. Saya işçilerinin de katıldığı kongrede İstanbul, Antep, Konya, İzmir, Manisa, Bursa ve Antakya’da eyleme geçen sayacılar da selamlandı.

‘BİZ YOKSAK PATRONLAR DA YOK’

Tek liste halinde gidilen genel kurulda dernek başkanlığına, iş bırakma eyleminde işçilerin sözcülüğünü yapan Ömer Tahak seçildi. Yönetimde, iş bırakma eyleminde Suriyeli işçilerin temsilcisi de yer aldı. İlk kongrenin heyecanını yaşayan sayacılar seçtikleri yönetimin arkasında olduklarını belirterek, yönetimin de kendilerinin arkalarında olmasını istedi.

Dernek Başkanı Ömer Tahak, haklı bir mücadele başlattıklarını belirterek, “Bu mücadeleyi daha üst seviyelere çıkarmak için birlikteliğimizi bozmayalım” dedi. Artık haklarını dile getirecekleri bir platform olduğunu söyleyen Tahak, patronların artık kendilerini dikkate almaya başladığını ifade etti. Tahak, “Şunu anladılar ki biz yoksak onlar zaten yok. Biz varsak onlar var. Ama biz varsak da emeğimizin, hakkımızın hukukumuzun karşılığını alalım diyoruz. Bu derneği kurduk daha yapacak çok şeyimiz var. Derneğe daha fazla sahip çıkalım” dedi.

TÜMER: BU MÜCADELE ÖRNEKTİR

Genel kurula CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer de katıldı. Sayacıların şimdilik sadece emeklerinin karşılığı olan ücretlerini aldığını ifade eden Tümer, “Sosyal güvenceniz, sendikal mücadele, ulaşımınız, yemeğiniz yok içinde. Ama kazanılmış bir zaferdir. Bu devamının gelmesi için de önemli bir adımdır. Bu anlamda başarınızı kutluyorum” dedi.

İşçilerin çalışma şartlarını yerinde gördüğünü ifade eden Tümer, “İçeri girdiğimde aldığım kimyasalın kokusu hâlâ burnumda” dedi. İş güvenliği ve iş güvencesi olmadan çalışan sayacıların en umutsuz olunan noktada tam da arzu edilen bir örgütlülüğü hayata geçirdiğini ifade eden Tümer, “Burada mücadele eden işçi sınıfı ile birlikte olmanın onurunu yaşıyorum. Umarım bu mücadeleniz, iş güvencesiz çalışan diğer işçilere de örnek olur” diye konuştu.

‘SURİYELİLERLE BİRLİĞİN SAĞLANMASI ÖNEMLİ’

Kongreyi takip eden DİSK Tekstil Akdeniz Bölge Temsilcisi Yusuf Yürekli de genel kurulda söz aldı. Sayacıların çok ciddi bir sınavdan geçtiğini ifade eden Yürekli “Bu iş kolunda mücadele daha yeni başladı. Kısa sürede alınan hakla, birliğin neleri getireceğini gösterdi. Birliğin daha giderek büyümesi gerekir” dedi. Sayada çalışan işçilerin sigorta ve emek sömürüsü bakımından ülkelerini terk edip gelmek zorunda kalan Suriyeli işçilerden bir farkı olmadığını belirten Yürekli, Suriyeli işçilerle birlikte hareket edilmesinin de önemli olduğunu söyledi.

spot_img
İlgili İçerikler