spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelMotorlu Taşıtlar Vergisi'nde zam üzerinden 'indirim' yapıldı, fahiş vergi oranları değişmedi

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde zam üzerinden ‘indirim’ yapıldı, fahiş vergi oranları değişmedi

MTV ile ilgili yapılan bu değişiklik ise kamuoyuna olumlu bir izlenim bıracak şekilde yansıtıldı.Ancak değerlendirme yapılırken geçilen yeni vergi sisteminden bahsedilmedi. Torba yasa tasarına göre değişen vergi sistemi, verginin otomobillerin değeri üzerinden belirlenmesinin önünü açacaktı. Böylelikle vergi oranı yüzde 40 ila yüzde 68 arasında olacaktı. Araçların ise yüzde 70 ile 80’i, yüzde 68’lik vergi zammına tabii olacaktı.

Gerçekleştrilmek istenen bu fahiş zamma tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı açıklama yapmış ve zammın daha makul seviyeye indirileceğini bildirmişti. Zam üzerinden yapılan indirim de ise yeni oranlar açıklandı. MTV vergisi yüzde 40-68’den yüzde 25 ila 50 arasına çekildi.

Motor hacmine göre değişen artışlar 1.3 litrelik hacime sahip taşıtlar için yüzde 15 ile 38 olarak belirlendi. Böylelikle yüzde 68’lik vergi zammına tabii olacak araçlar şu an ise yüzde 50’lik vergi zammına tabii olacaklar. Lanse edilenin aksine yüzde Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde yüzde 50’den yüzde 25’e düşen bir vergi indirimi yapılmadığı açıkça görülmektedir.

Gelir vergisi zammı asgari ücrete göz koymuştu

Asgari ücretin düşmesine neden olacak “gelir vergisinin yüzde 27’den yüzde 30’a çıkmasına ilişkin madde” torba yasadan çıkartıldı.

Gelir vergisinde artış uygulansaydı 1.404 TL olan asgari ücret, gelir vergisinin yükselmesi ile 1.361 TL’ye düşecekti. Verginin artmasına yönelik tasarı tepkiler üzerine geri çekildi ve dün Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklama ile duyuruldu. Zammın geri çekilmesi ile ise de asgari ücret de herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği belirlenmiş oldu.

Hükümet yapmak istediği vergi zamlarında yaşamak için yeterli maddi kaynağa sahip olmayan insanların gelirine göz dikti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklama da Eylül ayı için açlık sınırı 1.523 TL, yoksulluk sınırı ise 4.960 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücret ise Gelir Vergisi’nin değiştirilmemesine rağmen 1.404 TL’de kaldı.

Kurumlar Vergisi’ne zam

Gelen tepkiler üzerine gelir vergisine zam yapılmaması ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ise düşünülen zammın uygulanamaması üzerine Kurumlar Vergisi yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkartıldı.  Kurumlar Vergisi’ne dair değişikliğin uygulanması için verilen önerge kabul edililirse 2018-2020 döneminde vergi oranı yüzde 22 olarak uygulanacak.

Kamu’da 2018’de kemer sıkılacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 yılında kamu harcamalarında kemer sıkma politikalarının uygulanacağın açıkladı. Yapılması düşünülen yüksek vergi zamlarının uygulanaması üzerine bunun telafisinin kamu harcamalarından yapılacağını söyledi. Ağbal, “Cari harcamalarımız başta olmak üzere, birçok alanda, bütçeyi açıkladığımızda onları da sizlerle paylaşacağım. Gerçekten kamu 2018 yılında kemer sıkacak” dedi.

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler