spot_img
Ana SayfaHaberKadın Ustalar Ankara ve İzmir'de basın açıklaması yaptı

Kadın Ustalar Ankara ve İzmir’de basın açıklaması yaptı

Kadın Ustalar Proje Yönetimi şirketi patronu Seyhun Ayhan tarafından Carrefoursa ve HepsiExpress’te çalıştırılan 200’ü aşkın kadın işçinin maaş, prim hakları gasp edildi. Birçok işçi tazminatsız işten atıldı. Bes ödemeleri yapılmadı. Kadınlar İzmir Karşıyaka Carrefoursa ve Ankara CarrefourSa önünde eylem gerçekleştirdi. Basın açıklamasını paylaşıyoruz.

BASINA VE KAMUOYUNA,

LÜTUF DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ!

Bizler, kadın istihdamını arttırma iddiasıyla yola çıkan Kadın Ustalar Proje Yönetimi Şirketi tarafından Cargo Plus adı altında sipariş toplayıcı (picker) ve kurye olarak çalışan kadınlarız. Bu marketten online olarak verdiğiniz siparişleri toplayan hazırlayan ve size ulaştıran emekçiler bizleriz. HepsiExpress tarafından Carrefoursa Şok gibi anlaşmalı mağazalarda çalıştırılmaktayken aylardır ödenmeyen maaş, yemek parası, prim haklarımızın ödenmemesi nedeniyle mücadeleye başladık. Mücadelemiz devam ederken SGK’da istifa etmiş gibi gösterilerek işten çıkarıldık.  “İşin cinsiyeti olmaz ustası olur” diyen Kadın Ustalar şirketi tarafından haklarımız gasp edildi.

200’den fazla kadın olarak işe başladığımız günden beri maaşlarımız gecikmeli ödendi, ikiye bölünerek yatırıldı. Son 3 ayda ise maaşlarımız hiçbir şekilde verilmedi Multinet kart yemek ve internet ücretimiz, yakıt ücretlerimiz ödenmedi. BES kesintilerimiz sigortaya yatırılmadı. Primlerimiz, fazla mesailerimiz ve bayram çalışmalarımız ödenmedi. Karda kışta dışarıda ve sağlıksız çalışma koşullarında çalıştık. Hastalık izinleri, bayram izni gibi haklarımızı kullandığımızda bize baskı yapıldı. Bundan bir süre önce bazı mağazalarda operasyon sonlandırıldı sizi yeni işlere yerleştireceğiz denilerek eve gönderildik. Ama geldiğimiz noktada işimizden atıldık.

Bu süreçte bize istifa edin yoksa haklarınızı ödemeyeceğiz dediler ve istifaya zorlandık.  Mücadelemiz ve bu güne kadar yaptığımız eylemler sonucunda bize maaşlarımız ödenmezken yurt disi tatillerinde gezen Patron Seyhun Ayhan güya bizden özür diledi Yine bu güne kadar telefonlarımıza çıkmayan, HepsiExpress yetkilileri artık bizi arıyor.  Soruyoruz Bu güne kadar neredeydiniz? Biz özür degil hakkimizi istiyoruz. Bizleri aylarca oyaladıktan sonra toplu isten çıkarma yaparak hala haklarımızı ödemeyen HepsiExpress ve Kadın Ustalar’ın yalanlarına inanmıyoruz . Bugun tam da bu yüzden buradayız. Yüzlerce kadını işinden ekmeğinden edenlerden hesap soruyoruz.

Bu süreçte yorulacağımızı vazgeçeceğimizi sandınız ama yanılıyorsunuz. Hakları için mücadele eden kadın işçileri hiçbir şekilde yıldıramazsınız. Ödenmeyen tüm haklarımızı tastamam hemen şimdi istiyoruz. Daha fazla beklemeyeceğiz.

Tekrar ediyoruz: Kadın Ustalar Projesi adı altında kadın istihdamını desteklediğini söyleyenler bu marketten yaptığınız alışverişleri hazırlayan kadın işçilerin haklarını gasp etmektedir. Kadın Ustalar ve HepsiExpress ile diğer anlaşmalı Şirketler ödenmeyen alacaklarımızdan birlikte sorumludur. 200’ü aşkın kadın emekçi olarak taleplerimiz aşağıdaki şekildedir:

1. Haksiz isten çıkarmalar durdurulsun. İşten çıkarılanlar ise iade edilsin. İşsiz kaldığımız süre için oluşan boşta geçen süre ücretlerimiz ödensin.
  2. Geriye dönük tüm ücretlerimiz derhal yatırılsın.
  3. Geriye dönük BES ödemelerimiz tamamlansın. -Primlerimiz eksiksiz ödensin.
  4. Fazla mesai ve bayram çalışmalarımızın ücretleri ödensin.
  5. Geriye dönük Multinet Kart yemek-internet-yakıt ödemelerimiz yapılsın.
  6. İşyerlerinde sağlıklı çalışma koşulları sağlansın.
  7. Tüm arkadaşlarımıza tazminatları, geriye dönük ücretleri ve tüm yan hakları eksiksiz ödensin.

Yukarıda sayılan haklarımızı ve alacaklarımızı alana kadar her yola başvurarak sonuna kadar mücadele edeceğimizi tekrar bildiriyoruz. Bu mücadele bizim için sadece bir başlangıç. Bizi işten çıkararak kurtulacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsun. Bizler yan yana durmaya ve tüm emekçi kadınların hakları icin mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu yüzden bir kez daha tüm kamuoyunu sesimizi duyurmaya, haklarımız ödenene kadar HepsiBurada uygulamalarını boykot etmeye ve biz kadın emekçilerin mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.

spot_img
İlgili İçerikler