spot_img
spot_img
Ana SayfaDosyaİşçi sınıfının haftalık gündemi 14.08-21.08 2022

İşçi sınıfının haftalık gündemi 14.08-21.08 2022

DGD-SEN üyesi Amazon depo işçileri vahşi sömürü koşullarına mahkum olmayı reddederek ayağa kalktıları için işten atıldılar. Boyun eğmeyerek, yine dimdik ayakta Amazon depo ve Ceva Lojistik’e karşı önünde 8 Ağustos’tan bu yana direniyorlar. İçerdeki arkadaşlarını sendikalı olmaya, birlik olmaya, güç olmaya çağırıyorlar.

 

Doğaya ve halk sağlığına zarar veren, zehir saçan Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde insanca ücret zammı talebiyle iş bırakan işçilere, Çelik Holding patronları işten çıkarma saldırısıyla karşılık verdi. 350 işçi maaş artış talebiyle iş bıraktı. Çıkarılan tüm işçilerin işe iadesi şartı ve zam talepleriyle direniş başladı.

Son olarak yaptıkları köprü kapatma eyleminin ardından haklarını kazanan Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş üyesi işçiler direnişleri sonucunda haklarını kazandı. YDA Group yetkilileri, sendika temsilcilerine tüm talepleri kabul ettiklerini iletti, arabulucu imzaları atıldı.

Hırsız patron Sanem Dikmen’in haklarına çöktüğü ETF işçileri direnişlerinin 27. gününde Mavi mağazasının önünde eylem yaptı. Mavi yetkilileri işçilerle görüşme talep etti.

Manisa’da bulunan Termokar fabrikasında Birleşik Metal İş’e üye olan işçiler işten atma saldırıları, mobbing ve  sendika düşmanlığına karşı Termokar yönetim binası KAR İnşaat önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Samsun Tekel’in özelleştirilmesinin ardından İngiltere menşeili şirket British American Tobacco’ya (BAT) devredilen Ballıca Sigara Fabrikası’nda 9 işçi patronların sözlü bildirimiyle haksız hukuksuz şekilde işten atıldı. Tek Gıda-İş Sendikası’na üye işçiler, işe iade talebiyle direnişe başladılar. 2011 yılında 120 işçi aynı hukuksuzlukla toplu şekilde işten atılmış, fabrikada işçi kıyımı yaşanmıştı.

Petrol-İş Sendikası Gebze ve İzmir şubelerilerinin örgütlü olduğu Dyo Boya fabrikasında ek zam talebinin patron tarafından kabul edilmemesi üzerine, şube yönetimi ve üye işçiler fabrikada yaklaşık 3 saat süren bir değerlendirme toplantısının ardından protesto yürüyüşü yaptı.

BELEDİYE İŞÇİLERİ

Türkiye’deki tüm belediyelerde kadrosuz çalıştırılan belediye şirket işçilerinin örgütlenmesi olan Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB) Beşiktaş İskelesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Talepleri arasında haftalık 40 saat çalışma, 52 günlük tediye, 6 ayda bir güncellenecek gerçek enflasyon oranında zam, zorunlu emekliliğin kaldırılması, gerçek kadrolu istihdam ve tüm sendikalarda gerçek, eşit temsil hakkı var.

Keyfi olarak kod-42 ile işten çıkarılan yaklaşık 50 İBB işçisi direnişlerinin 19. gününde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile müzakere masasına oturdu.

Beylikdüzü Belediyesi’nde işçilerin kararlı duruşu ve eylemleri karşısında maaşlarda yapılan 2. iyileştirmeyle %106 zam alındı.

Bornova Belediyesi işçileri ve SODEM arasındaki TİS görüşmelerinde belediye daha önce yaptığı ilk 6 ay %30 ikinci 6 ay %15 olan teklifini yükseltmedi. İşçilerin greve çıkması için 60 günlük yasal süre başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi evde sağlık birimi çalışanı taşeron işçiler işe iade talebiyle sürdürdükleri direnişlerinin 18. gününde İZBB önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

CHP’li Tekirdağ Büyükşehir Belediyes’inin sefalet ücreti dayatmasına karşı yaklaşık 500 işçi “Geçinemiyoruz” diyerek Kılıçdaroğlu’nun katıldığı yeni hizmet binası açılışında ek zam talebi ile eylem yaptı.

Eğitim-Sen, 48 ilde özlük hakları için sokağa çıktı. Eğitim ve Bilim emekçilerinin talepleri şunlar: ÖMK, seminer ve sınav iptal edilsin, eğitim öğretim ödeneği tüm eğitim emekçilerine ödensin, banka promosyonları yenilensin.

DHMİ Genel Müdürlüğü, İstanbul Havalimanı’nı işleten beşli çetenin (İGA) kira borcunun ertelendiğini resmen açıkladı. İGA’nın 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait 1 milyar 195 milyon Euro tutarındaki kira borcu, 2042 ve 2043 yıllarına ertelendi.

240 gündür ölüm orucundaki Gökhan Yıldırım için cezaevinde kalamaz raporu veren Tekirdağ Şehir Hastanesi doktorları, 10 gün sonra cezaevinde kalabilir raporu verdi. Direniş talepleri arasında ağır hasta tutsakların serbest bırakılması varken, Gökhan Yıldırım, R Tipi cezaevine götürüldü.

Cumartesi Anneleri, 24 Nisan 1996 tarihinde kaybolduktan iki gün sonra 26 Nisan’da Diyarbakır-Bismil karayolu üzerinde sazlık bir alanda işkenceyle öldürülmüş halde bulunan Cemal Kavak’ın akıbetini sordu. #CumartesiAnneleri908Hafta

Sosyalist mücadeleye sonsuz katkısı olan Metin Çulhaoğlu hayatını kaybetti.

İŞ CİNAYETİ

Yalova Sefine Tersanesi’nde iş cinayetinde hayatını kaybeden Yasin Demirdağ’a, patron talimatıyla bölgeye giden iş güvenliği uzmanı, cinayetten sonra emniyet kemeri takmaya çalıştı. İş arkadaşları bu alçaklığa izin vermediler.

Mardin’in Derik ilçesinde bulunan Cengiz Holding’e ait Eti Bakır fabrikasında gübre taşıyan tırın freni patladı. Kazada 8 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı söylendi.

Antep’in Nizip ilçesinde fıstık işçilerini taşıyan traktör şarampole yuvarlandı. Kazada 2 kişi yaşamını yitirdi, 9 kişi yaralandı. Ordu’da ise fındık işçilerini taşıyan kamyonet devrildi, 13 işçi yaralandı. Çayda, fındıkta, pamukta, çilekte her yerde tarım işçileri yaralanıyor, hayatını kaybediyor.

Ankara’da bir inşaatta, fırtınanın devirdiği kolon yüzünden yaralanan 2 stajyer mühendis, 1 stajyer mimar olan 3 kişiden 21 yaşındaki Taha Öztürk hayatını kaybetti.

Antep’te trafik kazasına müdahale için bölgeye gelen itfaiye, ambulans ve İHA canlı yayın aracına otobüs çarptı. Görevi başındaki itfaiye, sağlık personeli ve gazetecilerin olduğu 15 kişi yaşamını yitirdi.

EKOLOJİ

Aliağa Çevre Platformu’nun Ölüm Gemisi Sao Paulo’ya karşı başlattığı nöbetin ilk gününde “Doğa için, gemi söküm işçilerinin sağlığı için, çocuklarımız ve geleceğimiz için #OGemiGidecek, dünyanın çöplüğü olmayacağız diyoruz” denildi.

Denizli Gümüşdere Köyü’nde köyün altı farklı noktasında açılması planlanan mermer ocaklarına karşı hayvancılık ve tarım alanları yok olmasın diyerek direniş başladı.

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1559064135337492480?s=20&t=tq-D33RR84z__uAR-owkrg

Denizli, Tavas Avdan’da kömür madeni işletmesi için Cumhurbaşkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Kömür madenine ve acele kamulaştırma kararına karşı çıkan köylüler zeytin, tütün ve üzüm gibi ürünlerinin maden şirketi tarafından talan edilmemesi için nöbete başladı.

Gökçeada Lagünü’nde tüm itirazlara rağmen otel inşaatına devam ediliyor. Gökçeada Belediyesi’nin ruhsat verdiği Mavisu Resort Otel inşaatının duruldurulması için çevre örgütleri ve bölge halkı mücadele ediyor.

Aydın Mezeköy’de, Efendi şirketi tarafından yapılması planlanan JES projesine karşı köylüler 22 Temmuz’da direniş çadırı kurdu. Yerleşim yerlerine çok yakın olan JES projesi gerçekleşirse bölgedeki dere jeotermal suyuyla kirlenecek, tarım arazileri yok olacak. Bir yandan günlük işlerini yapıp tarlada çalışırken bir yandan da topraklarını, zeytinliklerini, incir ağaçlarını ve yaşam alanlarını korumak için direniyor.

Sinpaş hukuka aykırı şekilde ÇED iptal kararı ve mühürlemeye rağmen Milli Park ve Kızılbük’ü talan edecek projeye devam ediyor. Projeye dur demek için alanda nöbet başladı.

Soma’da Polyak Madencilik’in maden sahasındaki atıkları Karadere Çayı’na döktüğü görüntüler ortaya çıktı.

ODTÜ bileşenleri #RantYolunaHayır demek için Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Örencik’te Zenit Madencilik ağaç katliamına devam ediyor.

HAFTANIN UMUT-SEN TV YAYINLARI

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler