spot_img
spot_img
Ana SayfaDosyaSınıfın direniş ve dayanışma belleği (26.09-02.10.2022)

Sınıfın direniş ve dayanışma belleği (26.09-02.10.2022)

Türkiye’de geçtiğimiz hafta Meclis açılışı ve seçimler gündemdeydi. 3 ay aradan sonra açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nin gündeminde AKP’nin torba kanun teklifi var. Bir seçim vaadi olan Kanun teklifi Kur korumalı mevduat, KYK borcu faizlerinin silinmesi, çalışanlara elektrik ve doğalgaz desteği ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesini içeriyor.

Burjuvazinin kurallarına göre siyaset eyleyenlerin aklını da ondan aldığı gerçeğini bilerek, forum metnimizden alıntıladığımız cümlenin sınıf gündemine dair bakışımızı yansıttığını düşünüyoruz: “Bu arafta kalma hâlini sandık, seçim işlerinin ötesinde ama bir seçim döneminde olduğumuzun bilincinde olarak sona erdirecek yeni bir hamlenin arayışı zamanındayız.” Geçtiğimiz hafta, arafta kalma hâlini sona erdirmekten yana olan sınıf cephesinde Türkiye’de ve dünyada neler yaşandığına göz atalım:  
6356 Sayılı Sendikalar Kanunu’nu parçalayacak olan irade ve direnişin öznelerinden olan Pulver Kimya, Conta, Elastron, Subaşı ve Riva işçileri sendikalar yasasının sahteliğini teşhir ediyor, örgütlü direnişle mücadele etmeye devam ediyor: 

 
 “İçeride dışarıda 6356’yı Parçala!”

Anayasa ve Sendikalar kanununca korunduğu iddia edilen sendikalaşma hak ve özgürlükleri aldatmacadan ibaret.

Pulver Kimya Direnişi

Kocaeli-Gebze‘de Ağustos ayında, Pulver Kimya’ya bağlı Conta Elastik’te çalışan sendika üyesi 3 işçi Petrol-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı. Sendikayı işyerine sokmamak için 24 sene önce Kağıthane’deki fabrikadan Gebze’ye işçileri taşıyan firma, bu tutumunu işten atma tehditleri ile sürdürüyor. Geçtiğimiz ay ise içeride çalışan işçiler işten atmalar karşısında iş durdurma eylemi gerçekleştirmişti. İşten atılan 4 işçi üye oldukları Petrol-iş Sendikası ile birlikte direnişe başlamıştı. İşveren kararlı örgütlülük karşısında sendikalı işçileri işten atmayacağı sözünü verdi.

Öte yandan işten atılan 3 işçi sendikayla birlikte 2 aydır iş yeri önünde direniş çadırında işyerine geri dönmek ve sendika yetkilerinin kabul edilmesi için eylemlerini sürdürüyor. 

Kocaeli-Kartepe’de bulunan Howon Otomotiv’de, 3 haftadır mesaiye kalmayarak tepkilerini dile getiren 700 işçi düşük zamma karşı uyarı amaçlı iş durdurdu ve iyileştirme taleplerinin karşılanmasını istedi. Hyundai’nin yan sanayilerinden biri olan Howon’da düşük zamma karşı iş durduran işçiler, vardiya değişimlerinde de alkışlı protesto eylemi yaptı. İşçiler 28 Eylül’e kadar bekledikleri gibi bir iyileştirme gerçekleşmezse eyleme devam edeceklerini belirtmişti. Bunun üzerine yeniden iş durdurma kararı alındı.

Eskişehir’de bulunan Atışkan Yapı ve Endüstriyel Alçı Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.‘ye bağlı fabrikada 30 Haziran’da Kristal-İş üyesi işçiler ilk toplu iş sözleşmesi taleplerinin dikkate alınmaması üzerine greve başladı. Kristal-İş Sendikası’nda örgütlü olan Atışkan Yapı işçileri grevde 3 ayı geride bıraktı. Düşük ücret dayatmasına karşı direnen işçiler için patronun zam teklifi yetersiz. İşçiler “yüzde 30 artı enflasyon zammı” talepleri karşılanana kadar grevi sürdürmekte kararlılar.

Sendikal hakları için mücadele veren Lila Kağıt işçileri atılan işçilerin geri alınması ve sendikanın tanınması talepleri ile direnişe devam ediyorlar. İşçiler 28 Eylül Çarşamba günü 15.30’da fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

ETF direnişçileri Gebze Center Mavi mağazasında ve AVM içinde seslerini duyurdu. İşçilere destek olmak için tüm duyarlı kamuoyunu MAVİ mağazalarını eylem alanına çevirmeye çağırdı.

Dilovası’nda bulunan, Birleşik Metal İş Sendikası Gebze 1 No’lu şubenin örgütlenerek yetki aldığı Asen Metal fabrikasında sendika üyesi işçiler işten atıldı. Atılan işçiler sendika öncülüğünde fabrika önünde sendika hakkı ve işten atilanlarin geri alınması talepli direnişe geçti. Direniş devam ediyor. 6356 sayılı sendikalar yasasının patronların elinde işçi ve sendika düşmanlığına dönüşmesinin örneği Asen Metal.

15 yıl önce İstanbul Rami’de bulunan Uzel fabrikasında patron,devlet ve sarı sendika işbirliği ile yüzlerce işçinin hakkı gasp edildi. Uzel direnişi sarı sendikalara ve hırsız Uzel patronlarına karşı devam ediyor. “Hukuk” yoluyla işçileri dolandırabileceğini sanan patronlara ve onları kollayan sarı sendikacılara karşı Uzel çadırı bir caydırıcı güç olarak örnek oluyor. Mücadeleyi Nakliyat İş ile birlikte büyüten işçiler 47 aydır hakları için direnmekten bir adım geri durmuyor.

HAFTANIN GELİŞMELERİ

Philips Morris Marlboro fabrikasında çalışan ve Gıda İş Sendikası’na üye olan 100’ün üzerinde işçi işten atıldı. İşçiler 27 Eylül’de şirketin İzmir bürosu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İzmir Torbalı‘da bulunan Betonstar fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesi ile 40 işçi işten atıldı. İşçiler fabrika önüne çadır kurarak direnişe başladı. Betonstar patronu işçileri ikna odalarına alıp sendikadan istifa etmeye zorluyor. En iyi cevabı patrona direnen işçiler verecektir.

Bağımsız Emek Sendikası Özel Okul Öğretmenleri çalışma grubu, gücünü Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası çalışmasına katma kararı aldı. Tüm özel sektör öğretmenlerini Öğretmen Sendikası’nda örgütlenmeye davet etti.

Taban maaş isteyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası‘na bağlı öğretmenler Galata Köprüsü üzerinde taban maaş hakkı için eylem yaptı. Asgari ücretle çalışma düzenine son!

Eğitim-Sen TBMM önünde, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi”, “eşit işe eşit ücret” ve “kariyer hiyerarşisine hayır” talepleri ile basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika Genel başkanı Nejla Kurul öğretmenlerin iradesinin yok sayılarak hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Avcılar Belediyesi yönetimi ile sendika arasında anlaşma sağlanamadığı için grev kararı alındı.

 

BirGün’ün haberine göre, Sayıştay’ın 2021 yılı denetimlerinde İşsizlik Sigortası Fonu’nda geçmiş dönemler dahil olmak üzere 28 milyar 975 milyon TL’lik açık çıktı. İşsizlik Sigortası Fonu’nda son dönem açığının ise 12 milyar TL olduğu ortaya çıktı. Bilanço tablosuna göre, fon 662 milyon TL’lik faaliyet borcuna sahip. Tutar, günlük 33 milyon TL’lik açığa denk düşüyor.

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1576475604517810177?s=20&t=a-8OwUFsmMmfcSPkgyiqRQ

İş Cinayetleri ve İşçi Katliamları 

İSİG Meclisi 2 Ekim Pazar günü, “6331 Sayılı İSG Yasası, İş Cinayetleri, İşkollarında Durum, Çocuk-Göçmen-Kadın-Yaşlı İşçiler, İşçi Sağlığı Mücadelesi ve İstanbul…” konulu İşçi Sağlığı Forumu gerçekleştirdi. Umut-Sen olarak katılım gösterdiğimiz forumda söz alan, Sözcülerimizden Murat Bostancı, göçmen işçilerin ırkçı salıdırılara maruz kalırken bir taraftan da ölümlerinin görünmez kılındığını belirtti. Bostancı, bu alanda Göçmen Sendikası Girişimi gibi oluşumların arttırılması ve mücadelenin büyütülmesi gerektiğini ifade etti.

Bursa‘nın İznik ilçesinde mevsimlik tarım işçilerini taşıyan kamyonet ile kamyonun çarpışması sonucu 1 işçi yaşamını yitirdi, 5 kişi yaralandı. İş cinayetlerine karşı İSİG önemleri alması gereken patronlardır, önlemleri almayıp bizi öldürenler de… 

Tekirdağ Kapaklı OSB’de 2 işçi servisi ve 1 otomobilin zincirleme kazası sonucu 17 işçi yaralandı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ve servis şoförlerine yapılan baskılar, dikkatsizliğe ve iş kazalarına sebep olmaktadır.

Tekirdağ‘da Muratlı Organize Sanayi Bölgesi’nde bir inşaat firmasında elektrik çarptığı için yaralanan 24 yaşındaki işçi M.K., işçilerin yardımıyla hastaneye kaldırıldı. M.K.’nın hayati tehlikesi bulunmuyor. İSİG önlemleri alınmadığı için her gün ölümle burun buruna olduğumuzu biliyoruz.

Adana Yüreğir’de bir inşaatta çalışan 27 yaşındaki inşaat işçisi Ferdi Tanış, 11. kattan zemine düşerek iş cinayetinde hayatını kaybetti. Daha fazla kâr için İSİG önlemlerini almayan patronlar işçilerin canını alıyor.

Güvencesizlik kaderimiz olmasın, artık yeter! Kilis’te 41 yaşındaki Suriyeli atık kağıt işçisi, çekçekiyle yolun karşısına geçmeye çalışırken bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti. Güvenceli koşullarda çalışmak, yaşamak istiyoruz. 

EKOLOJİ 

1-Akbelen-İkizköy/Muğla 

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı olan İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda Limak Holding’in YK Enerji şirketi tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy ve Yatağan Termik Santrallerine kömür temini için açılması istenen maden ocağına karşı Akbelen Ormanı’nı korumak için nöbet başlatan İkizköy halkı ve yaşam savunucuları 9 Ağustos 2021’de gece yarısı jandarma tarafından saldırıya uğramıştı. Hiçbir meşru gerekçesi olmayan jandarma saldırı sırasında orantısız güç uygulamıştı. İkizköylülere ve yaşam savunucularına karşı “kamu görevlisine mukavemet” nedeniyle açılan davanın 27 Eylül 2022 Salı günü Milas Adliyesi’nde 2. duruşması gerçekleşti. İkizköylülerin avukatlarının reddi hakim talepleri ve bu talep hakkındaki değerlendirmenin karara bağlanmamış olması nedeniyle duruşma kararsız sonuçlandı. Sonraki duruşma tarihi için ise 21 Kasım 2022 tarihi belirlendi.  

2-Mezeköy/Aydın 

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı olan Mezeköy sınırları içerisinde Efendi Jeotermal Kaynak Arama Sondajı DES-10 Kuyusu projesi, 4 Nisan 2022 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı ve 19 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “acele kamulaştırma” kararları sonrasında şirket proje kapsamında faaliyet yürütmeye başladı. Mezeköylüler bu kararlara karşı itiraz etmiş ve dava açmıştı. 30 Eylül saat 14.00’te ÇED gerekli değildir kararına yapılan itiraz kapsamında bilirkişi keşfi gerçekleştirildi. Yaklaşık 1 ay içerisinde raporun çıkması bekleniyor. 

DÜNYA 

Fransa, artan enflasyona karşı CGT, Solidaries ve FSU sendikalarının çağrısıyla 29 Eylül’de greve gitti. Enerji, eğitim ve ulaşım sektöründen yaklaşık 250.000 işçinin katıldığı grevde, Asgari ücretin 2 bin Euro’ya yükseltilmesi, haftada 32 saatlik çalışma ve emeklilik yaşının 60 yıla düşürülmesi gibi talepler dile getirildi. Grevler nedeniyle Fransa’nın rafinaj kapasitesinin yüzde 60’ından fazlası devre dışı kalırken, nükleer enerji üretim kapasitesinde toplam yüzde 9’luk bir kayba neden oldu.

Enflasyonun %6,1 düzeyinde seyrettiği, buna karşılık ücretlerin ortalama %3,5 oranında arttığı Fransa’da, Carrefour lojistik üslerinde çalışan yüzlerce işçi, 15 Eylül’de gerçekleştirilen görüşmelerde önerilen %2’lik zam teklifini reddederek iş bıraktı.

Fransa’daki hava trafik kontrolörlerinin ana sendikası SNCTA da enflasyonla eriyen ücretleri ve çalışma koşullarını gerekçe göstererek grev çağrısında bulunmuştu. Hava kontrolörleri 16 Eylül’de greve gitti ve daha sonra anlaşma sağlandı.

ABD‘de, San Francisco Uluslararası Havalimanı’ndaki restoran çalışanları, işverenleriyle dokuz ayı aşkın süredir devam eden müzakerelerin ardından Pazartesi sabahı erken saatlerde iş bıraktı. İşçileri temsil eden sendika, 84 havalimanı işletmesinde çalışan 1000 kasiyer, aşçı, barista, barmen, garson ve bulaşıkçının greve katıldığını duyurdu. Sendika başkanı, işçilerin geçinebilmek için 2, hatta 3 işte çalışmaya mecbur kaldığını söyledi. Eylemler kazanımla sonuçlandı.

20 Eylül’de, Teamsters sendikasının 1200’den fazla üyesi, Seattle şehir merkezinde Amazon işçileriyle dayanışma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, “Amazon İşçilere Zarar Veriyor”, “Amazon’u Örgütle” ve “Sendika Düşmanlığını Durdurun” gibi mesajlar içeren pankartlarla şirketin genel merkezi önünde toplandı.

Lübnan‘dan Avrupa’ya ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan tekne, 22 Eylül’de Tartus karşısındaki Ervad Adası yakınında batmıştı. En az 150 kişiyi taşıyan teknede hayatını kaybedenlerin sayısı 94’e çıktı. Denizler artık göçmen mezarlıkları olmasın, ses ver, dur de! 

Haiti‘de halk yolsuzluğa ve yoksulluğa karşı direnişini sürdürüyor. Başkent Port-au-Prince’de artan enflasyona, yolsuzluklara, yasa dışı çetelere ve baskılara karşı halk sokak eylemlerine devam ediyor. Emekçiler kendilerinden çaldıklarınızı geri alacaktır! 

İngiltere‘de posta çalışanları ve demiryolu işçileri 1 Ekim’de greve başladı. 19 Eylül’de greve başlayan Liverpool liman işçileri ile 27 Eylül’de greve çıkan Felixstowe liman işçilerinin grevi devam ediyor.

Pakistan’da yüksek gübre ve elektrik fiyatlarını protesto eden 25.000’den fazla çiftçi hükümet politikalarına karşı isyanda.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde, Türkiye ve Afganistan’da da İran’da Jîna (Mahsa) Emînî’nin (Amini) katledilmesinin ardından başlayan kadın isyanına dayanışma eylemleri sürüyor.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler