spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelGelsin jandarma, gelsin patron, gelsin devlet: Sumitomo işçileri direniyor!

Gelsin jandarma, gelsin patron, gelsin devlet: Sumitomo işçileri direniyor!

Çankırı Yakınkent OSB’de bulunan ve yaklaşık 900 işçinin çalıştığı Sumitomo’da işçiler Lastik-İş Sendikası’na üye işçilerin sendikalaşmasına saldıran patron baskıları devreye sokarken 12 Aralık sabahı 8 işçiyi işten attı. Saldırının ardından atılan işçiler fabrika önünde bekleyişe geçerken, içerideki işçiler ise üretimi durdurarak atılan arkadaşlarının geri alınmasını talep etti. Günlerdir baskılar nedeniyle eylemlerin yapıldığı fabrikada, üretimin durdurulmasına karşı patron jandarmaya başvurdu. Fabrikayı kuşatan jandarma içeri girerek işçileri zorla dışarı çıkarttı. Bunun sonrasında ise atılan işçilerin fabrika önünde başlattığı direniş bugün 3. gününde devam ediyor.

Sumitomo patronunun, işçilerin sendika hakkını hedef alan işten atma saldırısına karşı direniş 3. gününde. Patronun sendikalaşma karşısında uyguladığı baskı ve saldırıları Lastik-İş Sendikası şu şekilde özetledi:

“Sumitomo’da çalışan yaklaşık 900 işçi karşı karşıya kaldıkları bütün baskılara rağmen sendikamıza üye olarak onurlu bir çıkış yaptılar. Buna karşılık işveren ve işveren yandaşı çeşitli kurum ve kişiler işçiler üzerinde yasalara aykırı baskılar uygulamaya ve işçileri sendikamız Lastik-İş’ten istifa etmek için zorlamaya başladı. Önce sendikamıza üye olan işçileri işten çıkaracağı tehdidini savuran bu çevreler, işçilerin kararlı duruşu karşısında bu defa sendikamızı asılsız söylentilerle karalamaya başladılar. İşveren yetkililerinin, insan kaynakları görevlilerinin, bazı müdür, formen ve vardiya amirlerinin işçiler üzerinde tehdit ve baskıları aralıksız uyguladığı görüldü. Bununla da kalmadı; üyelerimizin aile bireyleri, anne-babaları ve nişanlılarına varana kadar rahatsız edilerek işçiler istifaya zorlandı.”

Kızılbayrak’ta yer alan habere göre atılan 8 işçinin işe geri alınması, sendikal yetkiye yapılan itirazın geri çekilerek anlaşma için masaya oturulması için patrona çağrı yapan sendika, işçilerin eylemlerinin süreceğini ifade etti.

Öte yandan, patronun Lastik-İş’e karşı işçileri zorla Petrol-İş Sendikası’na üye yaptığı iddia edildi. 2015 Nisan sonunda da Lastik-İş üyesi 4 işçinin atılmasına karşı fabrikada üretim durdurulmuştu.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler