spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelESHOT'a İBB'den taşeron şirket hamlesi, DİSK Genel-İş sessiz

ESHOT’a İBB’den taşeron şirket hamlesi, DİSK Genel-İş sessiz

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapacağı ihale ile ESHOT’a taşeron şirketin girmesinin önünü açıyor. Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube ise süreç karşısında henüz sessiz kalırken işçiler sendikayı tepki vermeye çağırdı.

Evrensel’de yer alan habere göre her fırsatta “Taşeronu bitirdik” ifadelerini kullanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, ESHOT’ta şimdiye kadar belediye işçileri tarafından yapılan otobüslerin bakım işleri için ihaleye çıkılması emrini verdiği ortaya çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait ESHOT Genel Müdürlüğü, internet sitesindeki ihale ilanı ile belediye otobüslerinin sac değişimi ve boyama işleri için hizmet alımı yapacağı duyurdu. İhale ile birlikte ESHOT Gediz Atölyesinde taşeron bir şirketin işçileri işbaşı yapmış olacak. 5 ay sürecek ihalenin devredilmesi ile birlikte söz konusu işi yapan işçilerin ya başka birimlere gönderilmesi ya da işten çıkarılması söz konusu olacak.

Personel yetersizliği gerekçesiyle yapılacak ihale daha önce yapılmak istenmiş ancak işyerinde örgütlü Genel-İş üyesi işçilerin tepkisi ile şartname hazırlık aşamasında iptal edilmek zorunda kalınmıştı. İhale yapılmasını istemeyerek taşeron çalıştırmaya engel olan Genel-İş üyesi işçilerin bir kısmının Büyükşehir Belediyesindeki işçi çıkarma furyası ile birlikte sözleşmelerine son verildi.

İşçilerin örgütlü olduğu Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube ise ihale sürecinden haberdar olmasına karşın şimdiye kadar sessiz kalmayı tercih etti.

‘SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜK DE KIRILMAK İSTENİYOR’

Konuyla ilgili konuştuğumuz ESHOT Gediz Atölyesi işçileri hem İzmir Büyükşehir Belediyesine hem de şubelerine tepki gösterdi. Benzer bir durumun İZULAŞ’ta da yaşandığını dile getiren işçiler bürokratların taşeron çalışmayı adım adım yaymak istediğini belirtti. ESHOT’a ait 2 bin 500 aracın olduğunu, buna karşı 12 boyacı olduğunun da bilgisini veren işçiler, “Kendi lastiğini üreten bir işyerinden dışarıya iş veren bir atölyeye dönüyoruz. İhale, işçilerden kaçıralarak kapalı kapılar ardında yapılmak isteniyor. İşçilerin büyük bir kısmı ihaleden habersiz. Çözüm, işi taşeron şirkete vermek değil yeni işçi almaktır. Ancak işçileri maaliyet olarak gören işveren, sendikal örgütlülüğü de kırmak için işi taşerona vermeyi tercih ediyor. Sendika da bunun mücadelesini vermelidir” dedi.

‘BİZ DE TAŞERONDA İŞBAŞI YAPMAK ZORUNDA KALIRIZ’

Sendikanın tepki vermemesine de değinen işçiler şunları söyledi: Daha öncesinde ihale gündeme geldiğinde bizlerin müdahale etmesi ile yapılamadı ancak buna karşı çıkan işçilerin işten çıkarılması ve sendikanın da buna sessiz kalması işçilerin direncini kırdı. Buna engel olamazsak yarın biz de taşeron bir şirkette işbaşı yapmak zorunda kalabiliriz. Genel-İş’e bağlı bir şubenin buna sessiz kalması kabul edilemez. Buradan genel merkeze de çağrı yapıyoruz, bu konuya müdahil olmalıdırlar. İşten atılan işçilerin geri alınabilmesi için de geç değil, yeter ki sendika bu konuda kararlı davransın. Sendika, işten çıkarma durumunda yapacağı eylemlerle ilgili verdiği sözün arkasında durmalı.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler