spot_img
spot_img
Ana SayfaHaberDiyarbakır İSİG Meclisi: Yoksulluk, ırgatlık kader değildir!

Diyarbakır İSİG Meclisi: Yoksulluk, ırgatlık kader değildir!

Dün Diyarbakır’dan Karadeniz’e mevsimlik işçi olarak gitmek için minibüsle yola çıkan 25 kişinin trafik/servis kazası sonucu yaralanmasının üzerine Diyarbakır/Amed İSİG Meclisi bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın tamamı şu şekilde;

Mevsimlik tarım işçilerinin iş kazaları ve iş cinayetleri kaderimiz değildir!

Bölgemiz insanını neoliberal ve yanlış politikalar sonucu işsizlik ve yoksulluk ile mücadele etmektedir…

Bu nedenle özelde Diyarbakır’da genelde bölgemizde halkımızın çalışma alanları iş cinayetlerinin en çok yaşandığı meslek grupları olmuştur.

İlimizde yaygın olan mevsimlik tarım işçiliği de ayrı sosyolojik ve ekonomik sorunların düğümlenip karşımıza çıktığı bir alandır.

Bölgemizde onbinlerce insanın kadını, yaşlısı, çocuğuyla beraber göç edip Türkiye’nin farklı illerinde derme çatma çadırlarda, barınma yerlerinde sağlıksız bir şekilde yaşayıp güvencesiz çalıştığı bir gerçekliktir. Her yıl yüzlerce tarım işçisi trafik kazalarında yaşamını yitiriyor.

Mevsimlik tarım işçilerine dayatılan güvencesiz ve güvenliksiz çalışma koşulları, traktörlerin, kamyonların kasalarında yahut minibüslere kapasitenin çok üstünde bindirilerek yaptıkları yolculuklarla başlıyor. Kullanılan araçların ulaşım aracı olmaması, işçilerin yolcu kapasitesini aşacak şekilde taşınması bu yaşanan hadiselere sebebiyet vermektedir.

Ayrıca gittikleri yerlerde ırkçı saldırılara maruz kalmakta ve iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirmektedir.

Uzun yıllardır Türkiye’de iş cinayetlerinde hayatını en çok kaybedenler inşaat işçileri, ikinci gelen iş kolu ise tarım işçileridir.

Tarım işçilerinin zorunlu olarak sürdürdükleri hayati tehlikesi olan bu yolculukların güvenli hale getirilmesi, gittikleri illerdeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır şekilde olması gerekir. Her yıl ölüm rakamlarıyla gündeme gelen mevsimlik işçilerinin artık yaşadıkları mağduriyetlere getirilen çözümlerle gündeme gelmesi gerekiyor. Tarım işçileri çalıştıkları bölgede günde 12 saat boyunca, düşük bir yevmiyeyle ve sigortasız çalışıyor, barınmaları için en iyi ihtimalle alt yapıdan yoksun dört duvardan başka bir şey bulamıyor.

Son olarak 30 Temmuz 2019 Salı günü (dün) Lice’den Karadenize fındık toplayıcılığı işi için yola çıkan iki aileden 25 kişi trafik kazasında yaralanmıştır.

Biz buradan şunu söylüyoruz; iş kazaları ve iş cinayetleri kaderimiz değildir! yoksulluk, ırgatlık kader değildir.

Medeniyetlere beşiklik etmiş bir coğrafyada, “Verimli Hilal” olarak bilinen yerde işsizlik/iş bulamama nedeni ile her yıl onbinlerce kişinin mevsimlik tarım işçisi olarak başka bölgelere zorunlu olarak göç etmesini mevcut politik süreçlerin ekonomiye bir yansıması olarak görüyoruz.

Bu ölümlerin ve iş kazalarının artık yaşanmaması, insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma hayatı için yetkililerin acilen sorumluluk almaları gerektiğini yineliyoruz.

Diyarbakır/Amed İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler