spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelÇimsataş'ta iş bırakma sürüyor, ek protokol gündemde

Çimsataş’ta iş bırakma sürüyor, ek protokol gündemde

 

Metal toplu iş sözleşmelerinde işçi sendikalarıyla Metal İşverenler Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesini metal işçileri kabul etmiyor. Mersin’deki Çimsataş metal fabrikasında sözleşmenin imzalandığını gece vardiyasında duyan işçilerin metal dövme bölümünde işi 2 saat durdurmasıyla başlayan eylemler sabah vardiyası ve 16 vardiyasının da katılmasıyla birlikte iş bırakmaya dönüştü.

Çimsataş metal fabrikasında işçilerin iş durdurması üzerine fabrikaya gelen Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu şube başkanı Deniz Ilgan işçilerle görüştü. İşçiler imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini ve talepleri kabul edilene kadar direneceklerini söylediler. Şube başkanının “işçinin birlikte aldığı kararın arkasındayız” demesi üzerine “ne zaman arkasında durdunuz, madem öyleydi sözleşmeyi niye imzaladınız, işçinin isteği bu muydu?” diyerek tepki gösterdiler. Sendikanın işçinin taleplerine kulak vermesini istediler. Üç vardiya ile yapılan toplantı sonucu sözleşmeye ek protokol yapılma isteği kararlaştırıldı.

Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı, Çimsataş’ın 3 işyeri temsilcisi ve işçilerin arasından seçtiği iki işçi temsilcisi ile birlikte işverenle işçilerin talepleri görüşüldü. Bu görüşme sonucunda 7 talep ortaya çıktı:

1. Yapılan sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen % 27’ye artı olarak % 35 daha zam verilmesi ve ikinci 6 ay için enflasyon oranında zam yapılması,
2. Mesai ücretlerinin hafta içi %100, hafta sonu % 300 olarak belirlenmesi,
3. İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortasının aileyi de kapsaması,
4. Sosyal haklara net olarak %100 zam yapılması,
5. Kıdem farkı ödenmesi,
6. Ara dinlenme ve çay molası verilmesi,
7. Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonlarının tam olarak verilmesi.

Güçlü örgütlenme pratiklerine rağmen başka iş kollarından daha düşük banka promosyonu aldıklarını ifade eden işçiler hakları olan promosyonun gerçek miktarının kendilerine ödenmediğini vurguluyorlar. Onların hakkını alması diğer iş kolları için de daha düzgün bir talep belirlemek açısından önemli.

Mevcut koşularda imzalan sözleşme ile alınan zammın yetersiz kaldığını söyleyen işçiler, içeride baskı ve yasaklar altında çalıştıklarını, cenazeleri olduğunda izin bile alamadıklarını, tuvalete gitme haklarının dahi kısıtlandığını, çalıştıkları bölümlerde çatının aktığını ve insanca koşullarda çalışmak istediklerini belirtiyorlar. Sendika temsilciğinden tüm vardiyalara gönderilen çağrı mesajı ile direniş devam ediyor ve direnen işçiler tüm kamuoyunu hak taleplerinin arkasında durmaya davet ediyorlar.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler