spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelBetonstar direnişi devam ediyor

Betonstar direnişi devam ediyor

İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan Betonstar fabrikasında Birleşik Metal İş Sendikası’na üye olan işçiler işten atıldı. İşçiler işten atılmaları üzerine fabrika önünde direnişe geçti. Betonstar’da yaşanan süreci Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şube Sekreteri Cengiz Koral ile konuştuk.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Benim ismim Cengiz Koral. Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Sekreteriyim. Birleşik Metal Betonstar’da örgütlenme çalışması yürüten, yetki almaya çalışıyor. Sendika için yeterli çoğunluğa ulaştıktan sonra bakanlığa da başvurduk. Çoğunluk tespitimiz yapıldı ancak yetki kağıdımız henüz gelmedi.

Sendika ne zamandan beri orada örgütlenme süreci yürütüyor?

Daha önce de örgütlenme çalışması için görüşmeler yapmıştık ancak sürmemişti. Son üç aydır aktif olarak görüşmelerimiz sürüyor. En son geçen haftalarda üyeliklere başladık ve toplam on gün içinde üyelik süreci bitti, hızla çoğunluğa ulaştık

Bu süreç içerisinde işveren örgütlenme sürecini engellemek için neler yaptı?

Biz çoğunluğu sağlayana kadar herhangi bir şey olmadı. Çoğunluğu sağladıktan sonra haberi oldu ve baskılar başladı. İşçilerin e-devletlerini istediler ancak vermedi tabii işçiler. İstifa ettirmeye kalktılar. İstifa eden işçiler olsa da örgütlenme sürecini olumsuz etkilemedi.

Bu süreç içerisinde oradaki sorunlara dair neler yaptınız?

İçerideki baskılarla alakalı Çalışma Bakanlığı ve İŞKUR’a başvuru yapıldı. Bekliyoruz şimdi. Yakın zamanda da savcılığa sorunlar ve sendikal baskı ile alakalı başvuru yapacağız. İşçileri sendikadan istifa ettirmeye çalışan yönetici kadro ile ilgili de şikayette bulunacağız.

Yaptığınız şikayetler ardından örgütlenme süreci nasıl ilerledi? İşçi arkadaşlar ne düşünüyor?

Şikayetlerin olumlu etkileri oldu, insanlar rahatladı. Hiç olmazsa bir güvence hissettiler. Biz gün içinde de fabrikanın önünde bekliyoruz. Akşamları da grup grup işçilerle toplantılar almaya devam ediyoruz. İşçilere süreçle ilgili bilgi veriyoruz. İşçiler bilgilendikçe, haklarını öğrendikçe güvenleri artıyor ve bakış açıları değişiyor.

Betonstar’da üretim süreci nasıl gerçekleşiyor ve kaç işçi çalışıyor?

Yaklaşık 250 işçi çalışıyor. Betonstar yüksek katlı binalara harç gönderen makineleri yapıyor. Araçlar buraya geliyor ve üstüne makineler kuruluyor, ardından hazır halde kullanılacağı yere gidiyor. Yani araç kasasız bir şekilde geliyor, montajı yapılıyor ve burada sıfırdan üretip gönderiyorlar.

Yetki için gerekli sayıya ulaştıktan sonra ne oldu? Direkt öncü işçileri mi hedef aldılar?

Betonstar işvereni direkt öncü işçilere saldırdı. Muhtemelen bilgi aldılar ve işten çıkarmalar başladı. Çıkartılanların yüzde doksanı öncü işçilerdi, diğerleri de onların güvendiği ve sözü dinlenen insanlardı. Ancak içeride örgütlülüğümüz var, durum iyi. Hatta Cuma günü şöyle bir olay gerçekleşti. 3-4 senedir burada çalışan ancak servis verilmeyen işçiler varmış. İşçiler yürüyerek gidip geliyorlarmış. Bu Cuma işçilere servis vereceğiz size demişler ancak işçiler kabul etmemiş. Senelerdir bu şekilde gidip geliyoruz, şimdi ne değişti diye yürüyerek geliyorlar ve hatta içeri girerken slogan attılar.

Sonra ise arkadaşlarımızı işten attılar, 20 kişi daha atıldı. Sonra baktık bu şekilde olmayacak, üretimi durdurduk ve diğer arkadaşlarla kapıya çıktık. Hiç bir arkadaşımız içeriden çıkmadı. O akşam ve diğer akşam sendika genel merkezi ve izmir şube yönetimleri görüşmeleri sürdürdü. Atılan yirmi arkadaşa gelen mesajların hatalı olduğu ve iş akitlerinin son bulmadığı söylendi. O gün iş durdurarak yirmi işçinin iadesini sağladık.

İşveren ile görüşme nasıl sürüyor?

İşveren ile görüşme sürüyor. İşveren görüşmeyi İzmir Şube veya kapı önünde süren direniş ile değil Genel Merkezi’mizle sürdürüyor.

Sendikal örgütlülüğe dönük saldırılar, sendikal yetkiye itirazla örgütlüğü engelleme gibi birçok sorun var. Bunun temelinde de 6356 no’lu sendikal kanun var. Buna dair bir şey söylemek ister misiniz?

E-devletten üye oluyorsun ve çoğunluğu sağlıyorsun, devlet bunu görüyor. Devlet sana çoğunluğu da veriyor ancak işveren itiraz edebiliyor. İşverenin iki dudağının arasında her şey. Bunların çoğunluğu yok diyor 3-4 sene sürüyor, hatta bazen 5. Biz bunun bir an önce kaldırılmasını istiyoruz.

Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Yaşasın örgütlü mücadelemiz diyorum. Birleşe birleşe kazanacağız başka yolu yok bu işin.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler