spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelAroma grevi 8. gününde: İşçiler toplu sözleşme masasına oturmayı bekliyor

Aroma grevi 8. gününde: İşçiler toplu sözleşme masasına oturmayı bekliyor

Bursa’da yer alan Aroma fabrikasında işveren ile sendika arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamamasının ardından işçiler grev kararı almıştı. Grevin başlamasından sonra işverenle yapılan görüşmelerin tıkanmasıyla greve devam ediliyor. Tekgıda-İş Bursa Şubesi Başkanı Zeki Ertürk yaptığı açıklamada işverene çağrı yaparak işçilerin taleplerini yineledi.

Aroma meyve suyu firmasının iki fabrikasında  Türk İş’e bağlı Tekgıda-İş Sendikası arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı ve Gürsu’da bulunan fabrikaların önüne “Bu iş yerinde grev vardır” pankartı açıldı. Her iki fabrikada çalışan toplam 290 işçi 17 Ağustos’ta greve gitti.

Bugün 8. gününe giren grev ile ilgili süreci Tekgıda-İş Bursa Şubesi Başkanı Zeki Ertürk değerlendirdi. Ertürk, değerlendirmesinde Aroma işçilerinin taleplerini yineleyerek işverenle tekrar görüşmeye hazır olduklarını vurguladı.

Ertürk’ün yaptığı değerlendirmenin bir bölümü şu şekilde:

“Toplu iş sözleşmesi sürecinde işverenden hiçbir zaman olumlu yanıt alamadık. Aslında toplu sözleşme yetki tarihi 1 Ocak 2017 idi. Biz mart ayından itibaren görüşmeleri başlattık. 4 oturum gerçekleştirdik. Bu oturumlarda bize yeni dönem için de sıfır zam sundular. Ekonomik nedenlerle zam yapamayacaklarını bildirdiler. Uzun süredir zamsız çalışan Aroma fabrikası işçileri için bunu kabul etmek sendikamızca da mümkün değildi. Daha sonra “Arabulucu” sürecine geçildi.  Arabulucu sürecinde de sıfır zam sundular. Son toplantıda 275 lira seyyanen zam sundular. Kabul etmedik. Önerdiğimiz 600 lira seyyanen zammı 460 liraya çektik ve öylece bıraktık. Arabulucu süreci de tamamlandı. Grev gününe gelinceye dek firma temsilcileriyle herhangi bir iletişim sağlanamadı. Arabulucu süreci de tıkanınca 290 işçiye grev yolu gözüktü.

Geçen pazartesi günü (20 Ağustos’ta) işveren çağırdı. Saat 19.00’dan 01.30’a kadar sürdü toplantı. İşveren önerdiği seyyanen 275 liralık zammı 280 liraya çekti. Bizim kıdeme yönelik 20 liralık teklifimize karşılık 2 lira teklif etti. 2 lira kabul edilemez bir rakamdı. Biz de seyyanen zammı 460 liradan 400’e çektik. Kıdemi ise 20 liradan 10 liraya düşürerek yeni bir teklif sunduk. Buna karşılık işveren seyyanen zamda 330 liraya kadar geldi, ancak kıdeme yönelik hiçbir zam yapmak istemedi. Biz de son olarak yeni bir öneri getirdik. Tüm teklifleri geri çekiyoruz. Birinci yıl her kıdem için zam istemiyoruz. İkinci yıldan itibaren 6 lira ve 500 lira da seyyanen zam olsun’ dedik. Bir de 38 geçici işçinin kadroya alınmasını talep ettik. Ancak kabul edilmedi ve görüşmeler tıkandı. Dolayısıyla da uzlaşma sağlanamayınca ‘greve devam’ kararı çıkıyor.

İşverene çağrı yapıyoruz; 7×24 saat müzakere heyetinin telefonları açıktır. Bizi aradıkları an, biz o toplu sözleşme masasına otururuz.

Burada işçiler kenetlenmiş durumda, aileler dayanışma içinde, herkes üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Grevdeki işçilerimize destek ilk günden itibaren yoğun bir şekilde sürüyor. Her gün sivil toplum kuruluşları, sendikalar, siyasi parti temsilcileri sürekli ziyaret ediyor. Bize destek veren sendika, siyasi parti, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Aroma grevi uzlaşmayla, toplu sözleşmenin yapılmasıyla da sona erebilir. Kıdemli işçilerin yanı sıra genç işçilerin de olduğu Aroma fabrikası çalışanlarının, yakınlarının bekleyişi sürüyor. Öte yandan, mali sorunlarını gerekçe göstererek sıfır zam talebiyle işçilerin/sendikanın karşısına çıkan işverenin lokavt kararı alması da bir olasılıktır. Kanuni lokavtın da işveren açısından bir sürü sorumluluğu vardır misal, lokavt kararı işçilerin kıdem tazminatı gibi haklarını ortadan kaldırmaz ama lokavt süresince ücret yükümlülüğü de kalmaz. Greve çıkan 290 işçiye ailelerini de kattığımızda binin üzerindeki insanımızın bu durumdan etkilendiği açıktır.”

 

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler