spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelAKP'den maden patronlarına kanlı kıyak: Maden işçisinin çalışma süreleri uzatıldı

AKP’den maden patronlarına kanlı kıyak: Maden işçisinin çalışma süreleri uzatıldı

‘Alt İşverenlik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, ‘İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ve ‘İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ 25 Ağustos’ta resmi gazete yayınlandı. Söz konusu değişiklikler ile patronların elini rahatlatan birçok yönetmeliğin hayata geçirildiği kamuoyuna yansımıştı. Bu değişikliklerde maden işçilerinin çalışma sürelerini uzatan özel maddeler yer alıyor.

Kızılbayrak’ta yer alan habere göre Resmi Gazete’nin son sayısında yayınlanan “İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sermaye devleti maden işçilerinin haklarını budamanın zeminini döşüyor. Söz konusu yönetmeliğin 4. maddesine “Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir” fıkrası eklenerek maden işçilerinin günlük 6, haftalık 36 saat olan çalışma süreleri arttırıldı.

Ayrıca aynı maddeye “Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, 4857 sayılı Kanunun 42’nci maddesi uyarınca zorunlu nedenlerle ve 43’üncü maddesi uyarınca olağanüstü hallerde, haftalık otuz yedi buçuk saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir” fıkrası eklendi.

Buna göre, haftalık 37,5 saatlik mesainin üzerinde çalıştırılamayan maden işçilerinin “olağanüstü” hallerde saat başı mesai ücretinin en az %100 olarak belirlenmesiyle gözleri boyanmak isteniyor. “Olağanüstü” hallerde uygulanan mevzuatların zamanla olağanlaştığı, sermaye devletinin bu taktiği sıkça kullandığı ise biliniyor.

İki yıldır bekleyen değişiklik OHAL koşullarında yürürlükte

Maden işçilerinin çalışma süreleriyle ilgili “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” 3 Nisan 2015 tarihinde TBMM’de görüşülerek kabul edilmişti. Çalışma sürelerinin değişmesine yönelik tartışmalar “Maden işçisine iki gün hafta tatili” güzellemeleri ile pazarlanmıştı. OHAL koşullarını fırsat bilen sermaye devleti, iki yılın ardından, değişiklikleri bayram öncesinde sessiz sedasız yürürlüğe soktu.

Ayrıca tasarıyı görüşen komisyona katılan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın 21 Ocak 2015 tarihinde TBMM Aile, Sağlık, Sosyal İşler Komisyonu toplantısında patron ağzıyla yaptığı konuşma, Soma Katliamı’nın ardından atılan adımların da bir kandırmacadan ibaret olduğunu ortaya koymuştu. Alabaş toplantıda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Soma kazasından sonra gündeme geldi torba yasa. Çalışma saatleri yeraltında 36 saat, haftalık çalışma saati 45 saat. Bunun uygulanması mümkün değil diyen ilk biziz.

“Yeraltına gir çalışmadan yer üstüne çık diyoruz. Bakın 6 saat uygulamasını, 7,5 saat günlük çalışma saati, haftalık 37,5 saat olsun derken; Biz TKİ Genel Müdürü’ne sorduk, TTK Genel Müdürü’ne sorduk. Sektörde en çok yeraltı işçisi TTK’da çalışıyor. Diyor ki 6 saati uygulamıyoruz, madenci yeraltında 1 saat, 1 saat 25 dakika çalıştığı yere yürümek zorunda. TTK, TKİ, Ciner aynısını söylüyor. Soma Holding aynısını söylüyor. Yani gidin sektörün en büyüklerine sorun. Yeraltında 6 saat, günlük 7,5 saat çalışmanın uygulanması mümkün değil.”

Maden işçilerinin çalışma süreleri 11 Eylül 2014 tarihinde çıkarılan 6552 sayılı (Torba) kanunun yedinci maddesi ile 01 Ocak 2015’den itibaren “Yer altı maden işlerinde çalışan işçiler için yer altındaki çalışma süresi; haftada en çok otuz altı saat olup günlük altı saatten fazla olamaz” şeklinde düzenlenmişti.

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler