spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncel1500 Bimeks İşçisi Nasıl Soyuldu? - Betül Celep

1500 Bimeks İşçisi Nasıl Soyuldu? – Betül Celep

1980’lerin başları… Robert Koleji’ni bitiren inşaat yüksek mühendisi Mehmet Murat Akgiray birkaç ortağı ile inşaat projeleri yaparken kardeşi Vedat Akgiray ABD’de öğretim görevlisi. O dönemde Murat Akgiray’ın bir yazılıma ihtiyacı var ancak Türkiye’de bu yazılım çok pahalı. Amerika’daki kardeşine soruyor, fiyat farkını öğrenince ürünü önce getirtip ardından ithalatına başlıyor. İnşaat projesi ortaklarından ayrılan Murat Akgiray ile kardeşi Vedat Akgiray, 1990 yılında Kadıköy’de küçük bir mağazada bilgisayar ürünlerini satma kararı alıyor ve böylece BİMEKS’i kuruyorlar. Buraya kadar hikâye ayrıcalıklı sınıftan gelmiş iki kardeşin hem entelektüel birikimlerini hem de sermayelerini Türkiye’deki birçok sermayedar gibi yurtdışından transfer fikirlerle kullandıklarına işaret ediyor. Sermayeyi büyütmek için elbette daha fazlası gerek.

Sene 1993… BİMEKS tarihinde önemli yıllardan biri, aynı zamanda Türkiye’de tarikatların holdingleşme dönemi. Mehmet Murat Akgiray önce İhlas-Acer Holding ortaklığı, daha sonra TGRT Genel Müdürlüğü’ne geçiyor. Burada bir parantez açalım. İhlas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören aynı zamanda Işıkçılar tarikatının lideri. Işıkçılar tarikatı, Şeyh Abdülhakim Arvasi (Üçışık) tarafından temelleri atılmış fakat onu gün yüzüne çıkaran ise kurucusu ve Arvasi’nin öğrencisi Hüseyin Hilmi Işık olmuştur. Enver Ören, aynı zamanda Hüseyin Hilmi Işık’ın öğrencisi ve damadı. Arvasi ailesini unutmayalım, BİMEKS işçilerinin soygununda rollerine daha sonra geleceğiz.

Gelelim İhlas vurgununa. 1995 senesinde “faizsiz bankacılık” adı altında kurulan İhlas Finans’ın 2001 yılında kapatılması ile başlayan 75 bin kişinin mağduriyeti halen sürüyor. İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören ve şirketin 6 yöneticisi, İhlas Finans’ta herhangi bir sıfatları olmadığı için davadan beraat etti. Enver Ören’in oğlu Mücahit Ören ise esas sorumlu olarak görülüyor. Mücahit Ören’in AKP ile yakın ilişkisi hala sürüyor. O yıllarda Murat Akgiray, İhlas vurgunundan halkı soymayı öğrenedursun, BİMEKS işini Vedat Akgiray yürütmeye devam ediyor.

Sene 2009… Gelelim Vedat Akgiray’ın kariyerine. Kendisi bir taraftan Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Finans Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaparken diğer taraftan BİMEKS patronu olduğu yıllarda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel çağrısı ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı’na getiriliyor ve BİMEKS hisselerini Murat Akgiray’a devrederek SPK Başkanlığı koltuğuna oturuyor.

Sene 2011, yeni bir vurgun başlıyor… BİMEKS, hisselerinin %30’unu halka arz edeceğini duyuruyor. Murat Akgiray BİMEKS patronu, Vedat Akgiray ise SPK Başkanı. Akgiray kardeşler için işler tıkırında. Başlangıçta BİMEKS hisselerinin değeri uçuyor. Borsada alıcısı çok hisselerin. Sonra birden şaibeli biçimde hisse değerleri düşmeye başlıyor. Yeni vurgunlar üretmekte usta ikilinin hanelerine bir de borsa mağdurları yazılıyor. 2015 sonuna kadar görev süresi olan Vedat Akgiray, 2012 yılında SPK’deki görevinden alınıyor ve SPK tarihinde başkanlığı düşürülen ilk kişi olma unvanına hak kazanıyor. Tabii bu arada atı alan çoktan Üsküdar’ı geçmiş durumda.

Sene 2013… Akgirayların imajı bir düzey çizilmiş, BİMEKS şaibesi sürerken taze kana ihtiyaç var. İşte bu esnada Murat Akgiray’ın oğlu, yeni star sahalara getiriliyor. “NASA’dan transfer edildi” denilerek parlatılan oğul Ahmet Akgiray, BİMEKS İcra Kurulu Üyesi olarak atanıyor. Star çocuk akademinin de içinde, tıpkı amcası Vedat Akgiray gibi. Özyeğin Üniversitesi’nde “mikro dalgalar” üzerine ders veriyor. Yükselen BİMEKS, Eylül 2013’te Dixons Retail PLC’ye ait olan Electro World’ün Türkiye kolunun %100’ünü satın alıyor. Ardından Türkiye’de faaliyet gösteren teknoloji perakende zinciri Fransız Darty’nin de Türkiye’deki mağazalarının 28’ini satın alarak bünyesine katıyor.

Sene 2016… BİMEKS işçileri soygunu başlıyor. İşçilerin maaşları ödenmiyor, Murat Akgiray maillerinde dini referanslara yer vererek işçilere “aynı gemide” olduklarını söylüyor, dişlerin sıkmalarını istiyor. Bu arada mağazadaki ürünler peyderpey kaybolmaya başlıyor. Aynı yıl, genel merkezi Almanya’da olan Alcan Systems GmbH adlı bir şirket ortaya çıkıyor ve Yazbim gibi bilançoda görünen, görünmeyen birçok paravan şirket kuruluyor. Ne tesadüf ki Alcan Systems GmbH’ın mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Ahmet Akgiray. Akgiraylardan nemalanan tüm üst düzey kadro, hak gaspına sesi çıkan işçileri dizginlemek için el birliği ile çalışmayı sürdürüyor. BİMEKS Yönetim Kurulu üyeleri, satış koordinatörleri, hepsi Akgiray ailesi ile “gönül bağlarının” olduğunu söylüyor, işçilere sessizlik telkin ediyor. Bu gönül bağının köklerine inince karşımıza yukarıda bahsettiğimiz Işıkçılar tarikatının öğretisinin temelini atan Abhülhakim Arvasi ve ailesine ulaşıyoruz. Akgiray ailesi, Arvasi ailesinin ileri gelenlerinden sürekli fetva alıyor (“tazminat hak değil, maaş hak” gibi). Van’da hatırı sayılı güce sahip olan ailenin AKP ile ilişkileri de yerinde. AKP İstanbul Büyükşehir ve Esenyurt Belediye Meclis üyesi Hamdullah Arvas ve AKP 27. Dönem Milletvekili Abdulahat Arvas bu isimlerden birkaçı. Aynı dönemde Akgiraylar, gayrimenkullerini şirket üzerinden kayıtlarını silerek gönül bağları olan Arvasi ailesine aktarıyor.

Sene 2018… 2016’dan sonra iki yıl boyunca işçiler türlü mobbing ve baskılarla susturuluyor, istifaya zorlanıyor, maaşları ödenmiyor, tazminatlarının esamesi okunmuyor. Şirketin yönetim kurulu dağıtılıyor, tüm hissedarların hisseleri devir alınıyor, batan gemiden en son kaçanlar ise şatafatlı hayatlarını sürmek üzere yeni şirketler kuruyor, AKP ile dirsek temasını büyütüyor vs. Bir örnek verelim. Şirketin kilit ismi, BİMEKS’in pazarlama süreçlerini yürüten Mustafa Selçuk, Emniyet Teşkilatı mensuplarına yönelik oluşturulan “Tamamlayıcı Emeklilik Kurumu” POLSAN’ın başına geçiyor. Geride ise maaş ve tazminatlarına çökülmüş 1500 BİMEKS işçisi kalıyor. Büyük vurgunda soyulan borsa mağdurları, iadesi kabul edilmeyen parasını ödeyip ürünü teslim alamayan müşteriler, ellerinde kalan franchise mağazalara para yatıran iş insanları da cabası.

Son gelinen noktada 3 yıldır iflasını açıklamayan BİMEKS, bir gün borçlarımı ödeyeceğim diyerek batık bir şirkete dönüşmüş durumda. BİMEKS soygununun ana karakterleri ise lüks ve saygın hayatlarını sürdürüyor. Vedat Akgiray, SPK fiyaskosundan sonra yalnızca Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nü kaybetti. Bir yandan üniversitede hocalığa devam ederken bir yandan da canlı yayınlarda Boğaziçi Üniversitesi’ni temsilen Finans Profesörü olarak konuşmalar yapmakta. BİMEKS’in imajını kurtaran Ahmet Akgiray, Özyeğin Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde ders veriyor, soygunda para aktarılan Alcan Systems’te görevi devam ediyor. Diğer taraftan Sanayi Bakanlığı’nın müjdesini verdiği Türkiye Uzay Ajansı’nın yönetimine alınmış durumda.

BİMEKS işçileri gasp edilen tazminat ve maaşlarını almak için 4 yıldır türlü yollar deneyerek çıkış yolu aramaktalar. Karşılarına dikilen soyguncuları ve onların ortaklarını bu süreçte tek tek tanıdılar, bildiler. Ve artık diyorlar ki, Yeter! Bu heyulanın yıkılacağını bilerek bir araya gelen 1500 BİMEKS işçisi, gasp edilen tazminat ve maaşlarını söke söke almak için mücadeleye başlıyor!


BİMEKS İşçilerinin Eylem Takvimi

Tarih: 22 Haziran 2020 Pazartesi

İSTANBUL
Yer:
 Özyeğin Üniversitesi Rektörlüğü Önü
Adres: Nişantepe, Orman Sk. No:13, 34794 Çekmeköy/İstanbul
Saat: 11:30

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü Önü
Adres: Bebek, 34342 Beşiktaş/İstanbul
Saat: 13:30

ANKARA

Yer: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı -Türkiye Uzay Ajansı Önü
Adres: Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı 2151.Cadde No:154/A 06510 Çankaya /ANKARA
Saat: 14:30

Bimeks İşçilerini Takip Edin

Twitter: https://twitter.com/bimeksdirenisi
Facebook: https://www.facebook.com/bimeksdirenisi
Instagram: https://www.instagram.com/bimeksdirenisi/

Kaynak: https://medium.com/@betlcelep/1500-bi%CC%87meks-i%CC%87%C5%9F%C3%A7i%CC%87si%CC%87-nasil-soyuldu-b9092eb122df 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler